Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Sekmadienį – jaunojo režisieriaus debiutas

  • Diana JOMANTAITĖ
  • Smiltys
  • 2011-05-13

Sekmadienį 14 val. Kretingos kultūros centro scenoje debiutuos 22-ejų režisierius Donatas Žilinskas iš Kurmaičių. Kretingiškiams jaunasis teatralas pristatys diplominį darbą – spektaklį „Urtė“ pagal Ievos Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“.

Sekmadienį debiutuosiantis režisierius Donatas Žilinskas (dešinėje) su savo dėstytoju režisieriumi Nerijumi Gedminu

Šios vasaros pradžioje studijas Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedroje baigsiantis D.Žilinskas diplominiam darbui pasirinko lietuvių literatūros klasikos kūrinį. Moderno jaunasis menininkas nesirinko sąmoningai – kadangi žinojo spektaklį statysiąs savo gimtajame kaime, norėjo šiam artimo kūrinio.

„Pagalvojau, kad moderniosios literatūros kaimo žmonės gali nesuprasti. Ievos Simonaitytės romanas yra visiems gerai žinomas kūrinys. Nusprendžiau spektaklyje atskleisti šio romano vienos iš pagrindinių herojų – Urtės – personažą. Tai – dramatiškiausias vaidmuo. Urtę spektaklyje įkūnija mano kurso draugė Laura Kirnaitė. Ją suvedžiojusį Miką vaidina E.Radžiaus teatro aktorius Antanas Jonaitis. Tačiau daugelį vaidmenų spektaklyje atlieka neprofesionalūs aktoriai, paprasti žmonės iš mano kaimo. Sumanęs statyti šį spektaklį ir turėdamas mintyse tam tikrus herojų prototipus, ėjau pas žmones siūlydamas pasiryžti vaidinti“, - apie spektaklio „Urtė“ kūrimą pasakojo D.Žilinskas.

Debiutuojančio režisieriaus dėstytojas Nerijus Gedminas kalbėjo, kad imtis statyti spektaklį pagal I.Simonaitytę – rizikingas ir drąsus žingsnis, daugelį metų šio spektaklio niekas nėra statęs.

„Nors spektaklyje vaidina paprasti žmonės, ne aktoriai, scenoje jie atrodo natūraliai, gyvai. Tai – režisieriaus nuopelnas. Spektaklis nėra perkrautas buities, žmonės iš savęs turi atskleisti herojų charakterius, būsenas. Jiems tai pavyksta, vadinasi, režisierius puikiai atliko savo darbą – įtikinamai paaiškino, kokius nori juos matyti“, - sakė N.Gedminas.

Kurmaičiuose jau parodęs pirmąjį savo spektaklį ir diplomo gynimo laukiantis D.Žilinskas įsitikinęs, kad senąjį kaimą vaizduojantis romanas tebėra aktualus ir šiandien – meilės ir išdavystės temos niekada nesensta.

„Man patinka I.Simonaitytės „Aukštujų Šimonių likimas“. Šiame labai ilgai rašytame romane rašytoja atskleidžia labai žmogiškas, visiems artimas temas. Tai tarsi Mažosios Lietuvos enciklopedija. Statydamas spektaklį akcentavau Urtės likimą. Juk toks likimas ištinka ir šiuolaikines mūsų merginas: kaip Urtė išėjo uždarbiauti pas turtingus ūkininkus ir susižavėjo jų sūnumi, kuris vėliau paliko ją besilaukiančią, taip ir dabartinės lietuvaitės išvažiuoja į turtingas šalis laimės ieškoti ir dažnai grįžta nelaimingos“, - kalbėjo D.Žilinskas.

Jo dėstytojas, dalyvavęs ir D.Žilinsko stojamuosiuose egzaminuose į universitetą, N.Gedminas pasidžiaugė, kad praeityje ir dabartyje aktualias problemas jaunajam režisieriui pavyko sutalpinti kompaktiškai ir neišplečiant: 55 minučių spektaklyje pavaizduota metus trunkanti Urtės gyvenimo atkarpa.

„Spektaklis yra sukurtas montažo principu, tarsi videoklipas. Įdomiai išspręstas laiko tėkmės klausimas, scenoje ne viskas pasakoma, tačiau žiūrovams yra aišku, ką norėta pasakyti, ką vaizduotėje reiktų susikurti patiems. Diplominių darbų vertinimo komisija matė spektaklio ištraukas ir neturėjo priekabių. Džiaugiuosi, kad scenoje startuoja aiškias vizijas turintis režisierius“, - sakė N.Gedminas.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas