Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Klėtelės turtus sudėjo į knygą

  • Aldona KAREČKAITĖ
  • Mūsų žmonės
  • 2009-10-23

Kretingos pranciškonų gimnazijoje įvyko knygos „Močiutės turtai“ pristatymas. Renginyje dalyvavo ir pati knygos autorė Sigita Šimkutė - rūdaitiškė, buvusi Pranciškonų gimnazijos auklėtinė, Klaipėdos menų fakulteto, Liaudies muzikos katedros akordeono specialybės ketvirto kurso studentė.

Knygelės „Močiutės turtai“ autorė - rūdaitiškė Sigita Šimkutė - Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Liaudies muzikos katedros akordeono specialybės studentė.

Įtakos turėjo ir mokykla

Virgilija Kavoliūnienė, buvusi S.Šimkutės lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, sakė, kad Sigita - veiklus, viskuo besidomintis žmogus. Dar mokydamasi gimnazijoje ji dalyvaudavo įvairiuose konkursuose, yra 2006 metais išleistos knygos „Ieškoti savęs einu“ bendraautorė.

Ir baigusi gimnaziją Sigita neužmiršta savo mokytojų ir palaiko su jais bičiuliškus santykius.

Sigita taip pat teigė, kad jos gyvenime nemažai įtakos turėjo ne tik šeima, bet ir lietuvių kalbos mokytojai, tiek besimokant Rūdaičiuose, tiek Pranciškonų gimnazijoje.

„Didžiausias gyvenimo turtas – močiutė“, - Nors Sigita gyvena Rūdaičiuose, bet nuo vaikystės lankosi pas močiutę, gyvenančią Telšių rajono Tučių kaime, kur stovi 170 metų senumo sodyba, o joje - ir močiutės klėtis. Klėtyje saugomi įvairūs daiktai: pinigai, mokyklinė uniforma, vestuvinė suknelė, įvairiausios kojinės, lagaminas bei kiti senove dvelkiantys daiktai.

Dar maža lankydamasi pas močiutę Sigita matė šiuos senovinius daiktus, klausėsi močiutės pasakojimų ir jautė, kad jai visa tai - ne tik įdomu, bet ir artima sielai.

Būdama ketvirtoje klasėje močiutės paraginta Sigita pradėjo domėtis krašto pažinimu. Vėliau įsitraukė ir į Tėviškės pažinimo draugijos veiklą. Savo įspūdžius iš senelių sodybos bei ten esančių eksponatų istorijas pradėjo spausdinti laikraščiuose. Nors Sigita – studentė, ir mokslas reikalauja daug jėgų bei laiko - kartais fakultete grojant akordeonu tenka užsibūti iki 10 val. vakaro, ji sakė mėgstamam užsiėmimui laiko vis tik randanti.

- Tam yra naktys, vakarai,- sakė pašnekovė.

Pasiūlė išleisti knygą

Šių metų rudenį, Tėviškės pažinimo draugijos pirmininkui, istorijos mokslų daktarui Kaziui Račkauskui paraginus, ir gimė S.Šimkutės knygelė „Močiutės turtai“.

Knygos pristatyme dalyvavęs K. Račkauskas sakė, jog malonu, kai Tėviškės pažinimo draugijos gretas papildo jauni, energingi žmonės. Tam, kad Sigita šiandien domisi praeitimi, anot jo, didelės įtakos turėjo ir aplinka, kurioje ji augo.

Knygelės „Močiutės turtai“ redaktorius K. Račkauskas sakė, jog malonu, kai žmonės iš kartos į kartą perduoda ir saugo dvasines vertybes. Gerai, kai jaunas žmogus randa laiko ir noro domėtis paveldu.

Anot Sigitos, kiekvienas žmogus žemėje įmina pėdą, kurią laikas sunaikina. Todėl tikisi, kad jos pėdsakas - knygelė „Močiutės turtai“ - išliks ilgam.

Knygutės pristatymas įvyko Sigitos gimtinėje – Rūdaičių kultūros namuose.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas