Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Žvakes lieja vardan svajonės

  • Diana JOMANTAITĖ
  • Mūsų žmonės
  • 2009-10-23

Dešimtmetis Robertas Jasas iš Darbėnų apie žvakių gamybą kalba lyg tikras profesionalas: ketvirtokas puikiai žino, kiek laiko ir kaip turi degti dagtis, kaip pjaustyti vaško lakštus ir kiek ilgai reikia šaldyti supilstytas ar susuktas žvakes – berniukas jau dvejus metus savo laisvalaikį skiria žvakėms gaminti.

Žvakes iš lydyto vaško liejantis Robertas Jasas nusprendė išbandyti naujas formas: žvakes jis suka iš vaško lakšto juostelių.

„Mano senelis Juozas yra bitininkas, turi daugybę avilių. Kažkada pamačiau, kaip jis lydo vašką. Paklausiau, ar negalėčiau pasidaryti žvakės. Tada ir pradėjau lydyti vašką ir iš jo gaminti lygias žvakes. Sugalvojau, kad jų formą išgausiu vašką pildamas į įvairias stiklines. Bet neseniai parduotuvėje pamačiau gražesnes, susuktas žvakes. Nusprendžiau ir pats pabandyti“, - pasakojo R.Jasas.

Iš specialiose dirbtuvėse padarytų vaško lakštų berniukas pjausto atitinkamo ilgio ir pločio juosteles, kurias vėliau susuka, dailiai užspaudydamas šonus, kad žvakė neišsiardytų.

Susukti vieną žvakę trunka vos dvi minutes. O štai kad būtų pagaminta lydyta žvakė, reikia kelių dienų.

„Iš pradžių išlydau vašką, po to kruopščiai pilu į pasirinktą formą, tada palieku stingti. Tam ir reikia daugiausia laiko. Tačiau laukti rezultato tikrai verta – iš natūralaus vaško pagamintos ir uždegtos žvakės po namus paskleidžia natūralų ir malonų kvapą“, - sakė R.Jasas.

Dešimtmetis papasakojo, kad sunkiausia gaminant žvakes yra įtvirtinti tinkamą dagtį: ji turi degti ne per ilgai, tačiau ir ne per trumpai, negali lydytis, svilti ir skleisti nemalonaus kvapo.

„Senelis supažindino su vašku, o močiutė Elvyra papasakojo apie dagtį. Visą jo gabalą atidavė, kai pradėjau daryti žvakes. Norėdamas patikrinti, ar dagtis tinkama, pirmiausia uždegu ją, dar neįdėtą į žvakę“, - kalbėjo R.Jasas.

Pasak berniuko, gaminant žvakes labai svarbi yra vaško kokybė. Ją įvertinti darbėniškis taip pat jau yra išmokęs.

„Žvakės gali būti pirmarūšės ir antrarūšės. Kai iš pirmarūšio išlydyto vaško išlietos žvakės sustingsta, visos pašalinės medžiagos purvas, buvęs vaške, nusėda žvakės dugne. Nuosėdas nupjaunu, ir gaminys yra švarus. Jei žvakė antrarūšė, visokios atplaišos dugne nenusėda, lieka įvairiose gaminio vietose“, - pasakojo dešimtmetis.

Daugiausia darbo jis turi prieš Kaziuko mugę – į Darbėnų vidurinėje mokykloje kasmet vykstantį renginį įsigyti rankų darbo dirbinių ateina ne tik mokyklos bendruomenė, bet ir Darbėnų, aplinkinių kaimų gyventojai.

Šį rudenį R.Jasas žvakes pristatė ir Rudens derliaus šventėje – pasakojo, kad prekyba vyko kuo sklandžiausiai.

„Gaminti žvakes man patinka ne tik dėl įdomaus proceso, grožio, bet ir todėl, kad turiu tikslą. Namuose yra 200 litrų akvariumas, kuriame auginu gal dvidešimt žuvyčių. Kai parduodu savo pagamintas žvakes, perku augintinėms maistą, reikalingas priemones, naujas žuvytes. Svajoju tapti veterinarijos vaistininku, kad mokydamasis sužinočiau lotyniškus žuvų pavadinimus ir daug informacijos apie gyvūnus“, - sakė Darbėnų vidurinės mokyklos pirmūnas.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas