Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Į mokyklos suolą – ir vaikai, ir jų tėvai

  • Dovilė SIMAITYTĖ
  • Mūsų žmonės
  • 2009-09-25

Vienoje rankoje – vaikas, kitoje – vadovėlis. Ir griežtai suplanuota diena iki pat vėlyvo vakaro. Pasak Suaugusiųjų mokymo centro (SMC) mokinių, suderinti motinystę ir mokslus kainuoja daug jėgų ir valios, tačiau jie nesigaili žingsnio grįžti atgal į mokyklos suolą.

Karteniškė Laimutė Domarkienė tvirtino, kad visų pirma laiko skirianti vaikams (iš kairės) Jolitai, Valdui ir Tomui, o tik tada sėdanti prie savųjų vadovėlių.

Karteniškės Laimutė Domarkienė ir Danutė Žukauskienė vos spėja suktis karuselėje „namai-darbas-mokykla“. Šie metai joms bus dar intensyvesni, nes pavasarį – abitūros egzaminai.

„Dėl jų jau iš anksto jaudinamės“,- prisipažino XII klasę pradėjusios moterys, ketinančios šiemet mokslams paaukoti ir savaitgalius.

L.Domarkienė ir D.Žukauskienė džiaugiasi, kad šiais metais pabaigs mokyklą, todėl galės daugiau dėmesio skirti namams ir vaikams. „Bet ir iki šiol, man mokantis, svarbiausia buvo vaikai, ar jie atliko namų darbus. Tik po to žiūriu savų reikalų“,- sakė L.Domarkienė, auginanti tris vaikus: 9 metų sūnų Valdą, 8 metų Jolitą, 5 metų Tomą.

Kada motina baigs mokslus, laukia ir D.Žukauskienės 11 metų dukra Diana.

Moterys tikisi, kad jų pavyzdys ir vaikus pamokys atsakingai žiūrėti į mokslus. „Keistas jausmas vėl sugrįžti į mokyklinį suolą po daugiau negu 10 metų pertraukos. Buvo pasimiršusios žinios ir iš ankstesnių klasių. Todėl mokytojams reikia daug kantrybės su mumis“,- mano L.Domarkienė ir D.Žukauskienė.

Jos stengiasi nepraleisti pamokų, nes mokytojų tikslus aiškinimas kur kas geriau padeda suprasti mokymosi medžiagą, negu savarankiškas skaitymas namie.

L.Domarkienė ir D.Žukauskienė įsitikinusios, kad išsilavinimas pravers gyvenime, tačiau kol kas jos nėra tikros, ar tęs mokslą aukštosiose mokyklose.

„Man mokykloje ne kaip sekėsi mokslai, todėl trūko ryžto iš karto baigti vidurinę mokyklą. O dabar – mano pažymiai daug geresni“, - sakė L.Domarkienė, kurią mokytis ir paskatino kaimystėje gyvenanti D.Žukauskienė.

Sieks ir aukštojo mokslo

„Žinoma, buvo be galo sunku“,- prisiminusi, kaip teko derinti mokslą SMC ir motinystę, teigė kretingiškė Tatjana Sireikienė. Vis dėlto moteris nusiteikusi optimistiškai: puikiais pažymiais baigusi vidurinį mokslą, ji ketina siekti ir aukštojo.

Kol kas T.Sireikienės planus pristabdė prieš pustrečio mėnesio pasaulį išvydę dvynukai. Motinos dėmesio reikia ir šiemet pirmąją klasę pradėjusiam lankyti septynmečiui sūnui.

T.Sireikienė pasakojo, kad ir mokantis SMC, namie prisėsti prie knygų nelikdavo laiko. Todėl ji pasklaidyti vadovėlius galėjo tik per pertraukėles darbe. T.Sireikienė stengėsi kuo stropiau mokytis, kad gautų puikius įvertinimus ir galėtų stoti į aukštąją mokyklą. Pažymiai kiek suprastėjo tik dvyliktos klasės pabaigoje, kai po moters širdimi užsimezgė dvi gyvybės.

„Tačiau ir tuomet mokytojai sakė, kad gerai mokausi, mane palaikė. Buvau pasiryžusi baigti mokyklą, eiti į priekį. Viską įmanoma suderinti, jei tik labai to nori“, - sakė T.Sireikienė, kuri išpildė savo svajonę pabaigti vidurinę mokyklą. To padaryti baigusi 9 klases iš karto negalėjo, nes reikėjo eiti dirbti ir padėti išlaikyti šeimą.

Kad išsilavinimas – reikalingas, T.Sireikienė patyrė ir savo kailiu – darbovietėje mažinant darbuotojų skaičių, atestatas jai padėjo išlaikyti savąją darbo vietą. O T.Sireikienės bendradarbė, kuri pradėtus mokslus SMC metė, buvo atleista.

SMC direktorės Irenos Dukštienės komentaras:

„Galima sakyti, kad du trečdaliai SMC mokinių yra šeimos žmonės, o kartais mokosi ir abu sutuoktiniai. Todėl mūsų mokymo sistema yra labai lanksti, atsižvelgiame į kiekvieno situaciją. Mokytojai stengiasi padėti mokiniams, su jais bendrauja telefonu, internetu. Juk mokiniams tenka mokslus derinti ne tik su šeima, bet ir su darbu, o darbdaviai ne visada yra geranoriški. Kol kas pamokos vyksta tik vakarais, nuo 16.30 val. iki 21.30 val. Tačiau daug metų kovojame, kad būtų skirtos patalpos ir galėtume įsteigti dieninį skyrių. Tuomet tėvai, vaikus nuvedę į darželį, galėtų lankyti pamokas.

Tie, kurie negali mokytis nuosekliuoju būdu, t.y. vakarais nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, gali studijuoti savarankiškai ar nuotoliniu būdu. Savarankiškai besimokantiems mokiniams nereikia lankyti pamokų. Jie atsiskaito tai, ką išmoko namuose, per konsultacijas.

Mokytis nuotoliniu būdu galima bet kurioje pasaulio vietoje, svarbu turėti prieigą prie interneto.

Nors esama mokinių, kurie nepajėgia susitvarkyti su krūviu ir meta mokslus, tačiau nemažai jų tęsia mokslą aukštosiose mokyklose. Svarbiausia – turėti valios ir ryžto.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas