Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

„Aš tik pamatau ir užfiksuoju, o visa kita sukuria kūrybinė komanda – Saulė, Vėjas ir Jūra“, – taip savo fotografijas apibūdino kretingiškė menininkė Rasa Lapienė.

Kretingiškiams žinoma menininkė – fotografė, puikiai valdanti meninį žodį, giesmių ir dainų kūrėja bei atlikėja, Kretingos katalikų bažnyčios chorvedė, muzikos pedagogė – Rasa Lapienė, kūrybos pasaulyje populiari Pienės slapyvardžiu, Kretingos rajono kultūros centre surengė itin melodingai skambančią penktąją fotografijos darbų parodą „Čiurlionija“. „Čiurlionija yra tokia šalis, kur gamta mėgdžioja genialųjį Čiurlionį“, – taip savo parodą apibūdino R. Lapienė.

Į parodos atidarymą, kurį vedė Kretingos rajono kultūros centro dailininkė Jūratė Jonauskienė, nešini gėlėmis susirinko menininkės artimieji, draugai ir bičiuliai, kurie išvien su Rasa sukūrė bendrą šventę, siejamą bendryste ir dainomis.

Kūrybinė komanda – saulė, vėjas, jūra R. Lapienės parodoje – 15 spalvotų pastelinių nuotraukų, vizualiai nukeliančių į pajūrį, o fantazijose – į beribę erdvę. Vaizdus jose kretingiškė drįsta prilyginti tai muzikos ir tapybos dermei, kuri iš dalies atliepia genialaus kūrėjo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą – jo potėpiai drobėse persipina su muzikos akordais. Tačiau tai esą ne jos, o Kūrėjo nuopelnas. R. Lapienės fotografijose pučia, ūžia, siaučia vėjas, lūžta ir ritasi šniokščiančios bangos, smėlyje palikdami fantastinio grožio raštus. O tai ir geba pamatyti ir fotoaparatu šių akimirkų trapumą užfiksuoti kūrybingoji Pienė.

„Yra tikra laimė turėti gyvenimą prie jūros – vis pagalvoju ir dėkoju Dievui, kad būtent man taip pasisekė. Ir užtenka plačiau atverti akis, kad imtumei regėti, jog josios pakrantė su vėjais, vandenais, šešėliais ir spindesiais yra atskiras pasaulis, kaip mozaikos dalelė, įsiliejanti į pasaulio visumą. Tai ir lekiu vis gėrėtis, stebėtis, pagauti sekundės žavesį. Nes kūrybinė komanda – Saulė, Vėjas, Jūra ir pulkelis šešėlių dirba kantriai, bet mikliai. Čia yr, čia nėr. Ir akivaizdu, kad didelę įtaką šiems menininkams yra padaręs mūsų genijus M. K. Čiurlionis. Ne tik jo tapyba, bet ir muzika liejasi krante, čiurlena vandeny. Aš gi tik pastebėjau, pagavau, dalinuosi...“, – šitaip savo parodą pristatė pati kūrėja.

Gyvename įtampos ir skubėjimo laike, bet yra itin svarbu, Rasos manymu, nuolat neskubėti, o rasti laiko sau pabūnant gamtoje, atsimerkti plačiau. Tuomet ir pamatai įstabų kūrinijos grožį, ypač prie jūros po audros. Sukurta tobulai. „Ir tam nereikia didelio mokslo ar išmanymo, tik – eiti ir pamatyti. Fragmentas, akimirka, blyksnis, – buvo ir pražuvo. Jų tikrovėje nebėra, bet sustabdyti jie tampa paveikslu“, – kalbėjo kūrėja, į tematinę parodą atrinkusi geriausius pastarųjų 5-erių metų darbus.

Poezijos ir fotografijos tandemas

R. Lapienė nuo jaunystės fotografavo, iš pradžių vadinamąja muiline, bet jau kokius du dešimtmečius nesiskiria ir su senuku „Nicon“ fotoaparatu, nors šis tebesąs labai geras ligi šiol. Kartais fotografuoja ir telefonu, šis gi pripažįsta dirbtinį intelektą, kurio kartais prireikia, kažkiek koreguojant vaizdus. Tačiau tikino, į kūrėjos gamtos sukurtus vaizdus pernelyg nesikišanti.

Anksčiau prie fotografijų ji mėgdavusi dalintis ir savo įžvalgomis: sukurdavo kokį posmą, kuris dar labiau sustiprindavo įspūdį, tačiau šiuokart, tikino, į čiurlionijos pasaulį ji nesibrovusi – neribojusi žiūrovų fantazijos.

Pienės rašomos eilės – trumpos ir lengvos, tarsi japoniškieji haiku. Vienoje surengtų parodų „Erdvėjimas“ menininkė sąmoningai siekė fotografijos ir poezijos sintezės. „Čiurlionija“ yra jau penktoji Rasos autorinė paroda, anksčiau ji surengė šias parodas: 2004-aisiais – „Ruduo – mano mylimasis“, 2016 m. – „Šviesa paraštėse“, 2020 m. – parodą-poetinę refleksiją „Erdvėjimas“, 2022-aisiais „Flora šypsosi lėtai“, taip pat išvien su kitais krašto kūrėjais dalyvavo bendrose parodose.

„Bitė“ surengs koncertą

Pienė neslėpė, kad rengti parodas ją skatina draugai, o ir pastaroji paroda – noras suburti draugėn visus jai brangius žmones. Gaila, kad negalėjęs atvykti jos bičiulis, garsus šalies fotomenininkas Rimantas Dichavičius, beje, socialinėje erdvėje pamatęs jos nuotraukas ir pats ją susiradęs. Ėmė domėtis jos kūryba, abu susibendravo ir tapo bičiuliais, dabar jis skatina Rasą išleisti ir nuotraukų albumą.

Rasa apdovanota muzikiniu talentu: aksominis jos balsas dažnai skamba ir per šv. Mišias Kretingos katalikų bažnyčioje, festivaliuose, bardų vakaruose. Ji, katalikiškos grupės „Bitė“ vokalistė, yra išleidusi 6 muzikinius albumus: „Bitė skrenda”, „Į mus”, „Paukštis baltas”, „Malonės vėjas”, „Piano#1“ ir dvigubą – „Virš visų debesų”.

Pastaruoju metu muzikuoti, atviravo kūrėja, laiko lieka vis mažiau – ji dar dirba Simono Daukanto progimnazijos Rūdaičių skyriuje – moko vaikus muzikos, vadovauja Kretingos bažnyčios vaikų ir vyrų chorams.

„Muzikinė mano veikla pristabdyta, nes dabar pats laikas pasidžiaugti ir sparčiai augančiais anūkais – 2-jų Pauliumi ir 5-erių Dovydu. Tačiau birželį ketiname susiburti „exBitiečiai“ – be manęs, „ Bitėje“ dar grojo: Tomas Virbalis, Audra Skara, Gaivilė Tamašauskienė ir Audrius Šalnis, prisijungs ir jo sūnus Dominykas. Surengsime koncertą nostalgiją mūsų muzikai jaučiantiems kretingiškiams“, – kalbėjo R. Pienė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas