Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Komentarų topas

„Haiku Palangai 2024“ konkurso laureatai kartu su organizatoriais ir komisijos nariais.

Septintąjį kartą Palangos kurorto muziejaus iniciatyva surengtame poezijos konkurse „Haiku Palangai“ šiemet dalyvavę kūrėjai savo eiles buvo kviečiami skirti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajoro, didiko, karinio veikėjo Mykolo Tiškevičiaus Palangos valdos įsigijimo 200 metų sukakčiai paminėti, o pagrindinė konkurso tema – „Palangos tiltas“. 

Sveikindama į Palangos kurorto muziejaus salę gausiai susirinkusius haiku kūrėjus ir tuos, kuriems patinka šis iš Japonijos kilęs eilėraščių žanras, muziejaus direktorė Virginija Paluckienė pasidžiaugė, kad konkursas kasmet auga ir sukviečia vis daugiau poetų iš visos Lietuvos, prie kurių jungiasi ir kitose šalyse gyvenantieji: pirmajame konkurse 2018 metais dalyvavo 38, šiemet – 136 dalyviai, kurių amžius – nuo 7 iki 74 metų. Plečiasi ir konkurso dalyvių geografija: įmantriuosius trieilius kūrė palangiškiai ir šventojiškiai, kretingiškiai ir klaipėdiečiai, vilniečiai, mažeikiškiai, šiauliškiai bei autoriai ne tik iš visos Lietuvos, bet ir Rumunijos, Vokietijos.

Konkurso komisijai: pirmininkei žurnalistei Livijai Grajauskienei, nariams filologui, poetui, redaktoriui Danieliui Milašauskui ir poetei, anglų kalbos mokytojai Godai Bendoraitienei, – šiemet teko nelengva užduotis išrinkti geriausius haiku. Pagal konkurso nuostatus kūrėjai, kurių pavardės komisijai nėra žinomos, buvo suskirstyti į tris amžiaus grupes. Gausiausia – suaugusiųjų amžiaus grupė, kurioje sulaukta 89 dalyvių, 21 dalyvis išbandė jėgas vyresniojo mokyklinio amžiaus grupėje, jaunesniojo mokyklinio amžiaus dalyvių buvo 26. Iš viso konkursui buvo atsiųsta 540 haiku. 

G. Bendoraitienė pasveikino visus ir pradedančius, ir jau žinomus haiku – žodinės fotografijos – meistrus ir pristatė vertinimo kriterijus: į ką atsižvelgė kiekvienas komisijos narys ir į ką buvo atsižvelgiama skaičiuojant galutinius rezultatus. Visiems autoriams ji palinkėjo patirti haiku akimirkos – čia ir dabar – išgyvenimus ir perteikti juos taip, kad skaitytojai galėtų medituoti ir kurti savo tyliąją poeziją. D. Milašauskas savo ruožtu pabrėžė konkurso dalyvių kūrybiškumą, išmoningumą, žodinės paletės spalvų gausą ir pacitavo jam įsiminusius haiku, kurie nepateko į laureatų ir apdovanotųjų sąrašą.

Nuo pirmojo konkurso komisijos darbe dalyvaujanti

L. Grajauskienė atkreipė dėmesį, kad septintojo konkurso „Haiku Palangai“ apdovanojimo ceremonija sutampa su viena svarbiausių Palangai datų: 1921 metų kovo 30-ąją Palangos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos. Ši data, kaip ir balandžio 5-oji, kai prieš 771 metų žemės dalybų akte tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo pirmą kartą buvo paminėtas Palangos vardas, tapo atrama nuo 2014-ųjų metų palangiškių bendruomenės iniciatyva pradėtoms švęsti „Palangos dienoms“ – savaitę trunkančiam miesto gimtadieniui skirtam renginių ciklui, kurio vienu gražiausių akcentu tapo konkursas „Haiku Palangai“. Beje, tiek metų skaičiuojantis ir tiek dalyvių sulaukiantis šio poezijos žanro konkursas – retas, jei ne vienintelis Lietuvoje.

Pasak komisijos pirmininkės, šiemet autoriai – kaip atsitikdavo anksčiau – nenukrypo nuo temos, tuo pačiu nepamiršdami ir to, kokiai datai skirtas konkursas: būta išties gražių ir grakščių bandymų sujungti Mykolą Tiškevičių ir jo sūnaus Juozapo Tiškevičiaus valia XIX a. pabaigoje pastatydintą tiltą su nūdiena. Tačiau, kaip ir turėjo būti, pagrindinė tema buvo Palangos tiltas. Tiltas, jungiantis krantą su jūra, tiltas, sujungiantis ir išskiriantis žmonių likimus, tiltas, kuris nebūtinai paminėtas trieilyje, bet jaučiamas ir suvokiamas, o kartais autorių valia pats atgyjantis. Esantis bet kuriuo metų laiku. Ir tebekviečiantis, tebejungiantis visus: nuo žvejų iki įsimylėjėlių ir besigrožinčių juo ir nuo jo atsiveriančiais toliais visais metų laikais. 

Specialiuoju komisijos prizu įvertintas VšĮ Pranciškonų gimnazija IGc klasės moksleivės Vilijos Vaitkutės haiku: „gatvėse šventė / tiltas kvepia agurkais / brangus malonumas“

Prieš pagerbiant konkurso laureatus, V. Paluckienė pranešė džiugią naujieną: šiais metais jų sukurtuosius haiku, išgraviruotus specialiose lentelėse ir pritvirtintus prie Palangos tilo, kuriam jie ir buvo dedikuoti, turėklų galės bet kuriuo metų ir paros laiku perskaityti tiek kurorto gyventojai, tiek Palangos svečiai.

Palangos kurorto muziejaus įsteigtus prizus ir padėkos raštus muziejaus direktorė įteikė jaunesniojo mokyklinio amžiaus grupėje įvertintiems Arnui Mineikiui (Klaipėda) ir Brigitai Beniulytei (Zarasai), vyresniojo mokyklinio amžiaus grupės kūrėjams palangiškiams Kamilei Rokaitytei ir Karoliui Račkauskui. Muziejaus įvertinimo sulaukė penki suaugusiųjų grupės haiku autoriai: vilnietis Tomas Savickas, palangiškė Rima Mackevičienė, Rita Venskūnienė iš Biržų, Danutė Lekniuvienė (Rukai, Skuodo r.) ir Justė Radzevičiūtė-Laugalienė (Kazimieravo k. Alytaus r.).

Konkurso vertinimo komisijos išrinkti laureatai apdovanoti dar ir originaliais suvenyrais: knygą primenančiomis stiklo figūrėlėmis, ant kurių išgraviruotas prizą pelnęs haiku, jo kūrėjo vardas ir pavardė. Be to, kaip ir kasmet, komisija skyrė papildomų prizų. Jaunesniojo mokyklinio amžiaus grupėje paskatinamieji prizai skirti Natui Lukšai iš Jurbarko ir Sofijai Narutavičiūtei iš Klaipėdos. Trečiąja vieta komisija įvertino Paulinos Rimkaitės (Senieji Trakai) sukurtą haiku, antroji vieta atiteko Jonui Narutavičiui iš Klaipėdos, aukščiausio komisijos įvertinimo sulaukė Damjana Mankeliūnaitė (Senieji Trakai).

Vyresniojo mokyklinio amžiaus grupėje specialūs komisijos prizai atiteko Pranciškonų gimnazijos IGc klasės moksleivei Vilijai Vaitkutei ir Tomai Bukauskytei iš Palangos. Trečioji ir antroji vietos šioje amžiaus grupėje skirtos taip pat palangiškėms Elsei Uršulei Stanelytei ir Ugnei Salytei, pirma vieta įvertintas Jokūbo Česnauskio (Klaipėda) haiku.

Suaugusiųjų grupėje specialūs prizai įteikti žemaitiškai haiku sukūrusiai Silvijai Uda iš Šiaulių ir Ramunei Vakarei  (Eičiai, Tauragės r.). Trečiąja vieta įvertintas Aušros Šilanskienės (Vilnius) haiku. Antrą kartą antroji vieta skirta Eduart Tara: diplomas, prizas ir dovanos keliaus į Rumuniją. Pirmąja vieta įvertintas Jūratės Norvaišienės iš Mažeikių haiku. Nuolatinė konkursų dalyvė jau trečiąkart sulaukia aukščiausio komisijos įvertinimo, yra pelniusi ir trečiąją vietą.

„Pati sau buvau pasižadėjus: jeigu užimsiu antrąją vietą, būsiu surinkusi visą prizų kolekciją ir daugiau konkurse nebedalyvausiu. Dabar – nebežinau, ką bedaryti“, – skambant ovacijoms atsiimdama prizą juokavo J. Norvaišienė, įteikusi Palangos kurorto muziejaus direktorei V. Paluckienei simbolinę dovaną: haiku kūrėjos tėvo nukaldintą paukštį, apsuptą juosta „Haiku Palangai 2024“.

„Smilčių“ informacija

---

KONKURSO NUGALĖTOJŲ HAIKU

Stoviu ant tilto,

tiesiu rankas į saulę,

sušilti noriu.

Damjana MANKELIŪNAITĖ

---

tiltas lietuje

praeivė slepias po skėčiu

nuo pirmadienio

Jokūbas ČESNAUSKIS

---

metų sandūra

įstringa tilto plyšyje

kulniukas

Jūratė NORVAIŠIENĖ


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas