Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

„Ant balto lapo pradedu piešti detales, o kas iš jų išeis, paaiškėja darbo procese“, – sakė pirmąją parodą surengusi Nijolė Dargužienė.

Palangos sporto centro vestibiulyje šiuo metu eksponuojama apie 50 Nijolės Dargužienės įvairaus formato grafikos darbų. Tai – maždaug 10-metį trukusios kūrybos rezultatas.

Grafiką tiesiog pamėgo

Kaip kalbėjo Nijolė, ši paroda dienos šviesos ko gero nebūtų išvydusi, jeigu ne 2022-aisiais „Pajūrio naujienose“ išspausdintas straipsnis ir ne Palangos sporto centro bendradarbiai.

„Tas laikraštis ėjo per rankas – niekas iki tol apie mane kaip kuriantį žmogų nežinojo. Paprašęs, kad atneščiau parodyti vieną kitą paveikslą, iniciatyvos surengti parodą ėmėsi Sporto centro direktoriaus pavaduotojas ūkiui Martynas Kedys, direktorius Saulius Simė pritarė ir, kad ta diena būtų įsimintinesnė, netgi pakvietė renginių vedėją Nerijų Stasiulį – jaučiuosi nustebinta“, – atviravo N. Dargužienė.

Ji yra baigusi tuometinį Telšių taikomosios dailės technikumą, ten įgijusi pramonės gaminių iš metalo ir plastmasės meninio konstravimo specialybę. Tačiau pačiai sau netikėtai pamėgo grafiką – pirmiausia, ne dėl kitų, ne dėl parodų – dėl savęs.

O viskas prasidėjo nuo vienos Justino Marcinkevičiaus poezijos knygelės, kurią tiesiog pasiėmė paskaityti – eilėraščiai ten buvo iliustruoti šviesaus atminimo Gražinos Didelytės. Grafika tokia įspūdinga, kad, anot Nijolės, norėjosi pačiai kažką panašaus pabandyti.

„Būdavo, po darbo minu dviračiu namo, ir jau įsivaizduoju, kaip sėsiu prie stalo, kaip pasiėmusi tušą, pieštuką ir juodą akvarelę baltame popieriaus lape „paišysiu“ tuos mažyčius rutuliukus, brūkšniukus, taškiukus, žiūrėsiu, kas iš to išeis – medžiai, smilgos, gal vanduo, kopos, lieptas, durys, paukštis, žolės ar žmonių siluetai... Pradedi viena, o kuo baigsi, niekada nežinai“, – pasakojo nuo šaknų palangiškė.

Pradžia padaryta – sėkmės toliau!

„Čia gi atsiveria visas Palangos pajūrio grafinis vaizdas... Turbūt sudėtinga išreikšti juodai baltą pasaulį?“ – svarstė N. Stasiulis. Parodos anotacijoje jis buvo pasiskaitęs, kad menininkės kelią Nijolė pasirinko paskatinta tėvo, vadinasi, dėkinga jam?

„Tėvas pirmiausia mane kreipė į muziką, o kai paprieštaravau... et, nutarė, kad gerai bus ir dailė...“ – juokėsi Nijolė.

Nuo darželio laikų muzikali, baigusi Palangos vaikų muzikos mokyklą, bet studijuoti, kaip tuomet vadinosi, Stasio Šimkaus aukštesniojoje muzikos mokykloje Klaipėdoje atsisakė, nenorėjo išsiskirti su savo „b“ klasės draugais. Bet muzika... Ji – nuolat jos širdyje.

„Ateinu rytais į Sporto centrą anksčiausiai, tvarkausi, ir, kol dar nieko nėra, pasileidžiu muziką – man visu garsu turi skambėti rokas, mėgstamiausios grupės „Queen“, „Nazareth“ arba, pavyzdžiui, „Guns And Roses“, – šypsojosi N. Dargužienė.

„Tu mums visiems esi metų atradimas!“ – pasidžiaugė pirmosios parodos proga Nijolę pasveikinti atėjusi viena buvusių bendraklasių, dabar pedagogė Audronė Dzimidienė. Palangos miesto savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto, kurio narys yra, vardu ir nuo savęs gražių žodžių pasakė N. Stasiulis, linkėdamas autorei nesustoti kurti, kad parodos nuo šiol keliautų iš salės į salę tiek Palangoje, tiek už jos ribų. Ir kad ją atrastų knygas leidžiantys poetai.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas