Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Lietuvių liaudies dainos naujoviškai suskambo jau trečiąsyk

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Mūsų žmonės
  • 2024-02-15
Leidiniui „Ar aš tau, sese, nesakiau“ pasirodžius: (iš kairės) aranžuočių autorė Silvija Stanienė, duetus padėjusi įrašyti Dalia Liutkienė ir leidinio viršelio autorė Birutė Česnauskienė.

Kretingos meno mokyklos fortepijono mokytoja Silvija Stanienė įgyvendino savo svajonę – ne per seniausiai pasirodė trečiasis aranžuotų lietuvių liaudies dainų fortepijoniniam ansambliui rinkinys „Ar aš tau, sese, nesakiau“.

„Šioje knygoje, kaip ir ankstesnėse, pianistai suras lietuvių liaudies dainas, aranžuotas bugio, regtaimo ir kitu stiliumi fortepijoniniam duetui“, – paaiškino pedagogė, 2021 m. išleidusi rinkinį „Virė virė košę“, o 2023 m. – „Du gaideliai“.

Visos aranžuotės yra pateiktos be nurodyto tempo, pirštų padėties, štrichų ir dinamikos ženklų. „Palieku laisvę mokiniui ir mokytojui pasirinkti norimą muzikos kūrinio nuotaiką, tai yra interpretuoti muziką, kaip ją jaučia atlikėjas ir kaip jam norisi tai daryti. „Tuščio“ natų teksto tikslas – kad atsiskleistų mokinio individualumas, kad atlikėjai galėtų drąsiai groti, ieškoti, analizuoti, interpretuoti, eksperimentuoti“, – S. Stanienė neabejojo, kad muzika tuo ir ypatinga, kad gyvai grojant galime perteikti savo emocijas kaip norime arba kaip tuo metu jaučiamės. Pedagogė tęsė mintį: „Esant „tuščiam“ natų tekstui, mes galime muzikuoti ir nesijausti suklydę ar kalti, kad, tarkim, paspaudėme klavišą ne tuo pirštu, o kitos frazės nepavyko paskambinti tyliai. Jokių klaidų, jokio kaltės jausmo. Būtent tokiu principu padėsime jauniesiems pianistams įgyti pasitikėjimo savimi, turėti savo nuomonę, drąsiai jaustis scenoje.“

Naujajame rinkinyje – 20 lietuvių liaudies dainų: nuo visiems gerai žinomų „Atskrend sakalėlis“, „Suk suk ratelį“, „Sakė mane šiokią“ iki mažiau girdėtų „Nueisiu“, „Išėjo tėvelis“, „Paleisk, tėveli, lankon žirgelį“, „Kas bus, močiute?“, „Oi varge varge“, o kai kurios dainos pateiktos dviem variantais.

Knygos viršelis

„Ruošiantis išleisti trečiąją knygą, mano kolegės vis užsimindavo, kad būtų gerai, jog šalia natų būtų išspausdinti ir dainų tekstai, kadangi vaikai mėgsta dainuoti, o ir ne visi mokame ar žinome dainų tekstus, turinį“, – anot S. Stanienės, dainavimas pianino pamokoje padeda lavinti muzikalumą, mokiniai geriau perpranta muzikinę mintį. Rinkinio autorė apgailestavo, kad viena daina „Eisiu, klausiu motinėlės“ taip ir liko be žodžių – jų rasti nepavyko nei klausinėjant kolegų, nei liaudies muzikos žinovų. „Ieškojau archyvuose, įvairiuose lietuvių liaudies dainų rinkiniuose, kreipiausi į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos etnomuzikos katedros dėstytojus – tikslo pasiekti nepavyko“, – S. Stanienė vylėsi, kad galbūt dar atsilieps tie, kas žino šią dainą. Rengdama leidinį spaudai,

S. Stanienė sulaukė ir kolegių pagalbos: viršelio autore tapo Kretingos meno mokyklos dailės mokytoja Birutė Česnauskienė, o pasiklausyti visų trijų rinkinių įrašytų duetų galima socialiniuose tinkluose – trečiojo leidinio „Ar aš tau, sese, nesakiau“ duetus padėjo įrašyti Kretingos meno mokyklos fortepijono mokytoja Dalia Liutkienė.

Leidinio autorės pastebėjimu, naujasis fortepijoninių duetų natų rinkinys papildys ne tik muzikos ar meno mokyklų mokytojų fortepijoninį repertuarą, bet ir pagelbės mokant specialiųjų poreikių turinčius vaikus. „Sulaukiau žinutės iš Giedrės Kaziukonienės, kuri turi sukaupusi nemažai patirties dirbdama pedagoginį darbą įvairiose švietimo institucijose, o pastaruosius 4–5 metus užsiima darbu su ypatingais vaikais asociacijoje „Mes kitokie vaikai“. Ji padėkojo už kūrybą ir pripažino, kad muzikuojant su autizmo sutrikimų ar fizinę negalią turinčiais vaikais, nesudėtingos melodinės partijos jiems labai tinka“, – kolegės pastebėjimus perdavė S. Stanienė.

Kovo 22 d. knygą „Ar aš tau, sese, nesakiau“ planuojama pristatyti per Palangos Stasio Vainiūno muzikos mokykloje rengiamą seminarą „Pedagoginio repertuaro atnaujinimas muzikos atlikėjo raiškos pamokoje“ – duetus atliks kolegų Dalios Liutkienės, Laimono Staniaus, Editos Jašinskienės ir pačios autorės mokiniai.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas