Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

(520) 2011-03-10

Porinkiminis paralyžius

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Pirmas puslapis
Kas sės į mero kėdę, paaiškės balandžio 7-ąją.

Apie kone pogrindyje vykstančias valdžios dalybas bandėme iškvosti į tarybą išrinktų ir į ją taip patekusių politinių partijų lyderius bei nepriklausomą tarybos narį Darių Petreikį.

Kaip ir ankstesniuose, taip ir šiuose Savivaldybių rinkimuose Kretingos rajone daugiausia balsų rinkėjai atidavė už Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus (konservatorius) – 21,37 proc. ir už Lietuvos socialdemokratų partiją – 20,95 proc. Abi partijos šįkart gavo po 7 vietas taryboje. Dar po 3 vietas gavo Darbo partija ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, 4 – partija Tvarka ir teisingumas. Užtikrintai - pelnęs 1268 rinkėjų pasitikėjimą, į tarybą atėjo jokiai politinei partijai nepriklausantis Darius Petreikis. Niekam neturint aiškios daugumos, yra galimos įvairios valdančiosios koalicijos kombinacijos. Pagal rinkėjų valią lyg ir būtų teisinga, kad valdančiosios daugumos pagrindą sudarytų konservatoriai su socialdemokratais. Ar tai įmanoma po praėjusiai kadencijai įpusėjus įvykusių šių dviejų partijų skyrybų?


Irena Stankevičienė:

- Mūsų šeimoje Užgavėnių tradicijos vis dar gyvos. Kartu su anūkais einu žydukais – persirengiame, turime armoniką, dainuojame, pralinksminame žmones. Užsukame visur, ne tik pas pažįstamus – kai žmonės mato, kad persirengėliai groja, dainuoja, ne taip bijo įsileisti. Namuose visada kepame blynus – laikomės visų mano mamos perduotų tradicijų.

Julius Ubis:

- Dabar pats Užgavėnėse nebedalyvauju, bet kai buvau mažas, visada persirengęs eidavau po namus. Dabar tai daro seserys – tėvai joms padeda pasidaryti kaukes, kartu puoselėdami ir tradicijas. Per Užgavėnes visada valgome mielinius blynus. Pastebėjau, kad persirengėlių vis mažėja mieste. Šiais metais į namus užsuko tik dveji žydai, kai seniau jų sulaukdavome ir dešimties.

Juozapas Butkevičius:

- Gyvos, kaip nebus gyvos. Blynus kepame, žydus į namus įsileidžiame. Jei neįsileisi persirengėlių, metai gali būti nesėkmingi. Žydukams tenka ir saldainių, ir pinigų duoti. Negaila, juk persirengėliai visada būna programą parengę, pralinksmina. Pats žydais ėjęs esu gal tik vieną kartą gyvenime – vis laiko nebūdavo.

Danutė:

- Be abejonės – gyvos. Užgavėnių dieną stengiamės kepti blynus, jei atvažiuoja anūkai, darome kaukes, pasakoju jiems apie senas Užgavėnių tradicijas, ką per jas reikia veikti. Pastebėjau, kad mieste Užgavėnių šurmulys kasmet vis mažėja. Viskas todėl, kad žmonės nori reginio, tačiau patys dalyvauti niekur nenori


Tyliai piešiantys scenos veidą

  • Dovilė SIMAITYTĖ
  • Smiltys

Jiems negriaudi publikos aplodismentai, jie nesimaudo šlovės spinduliuose, o jų rankų nesvarina glėbiai gerbėjų dovanotų gėlių. Tačiau scena – jų gyvenimas, nors joje pasirodo tik tuomet, kai žiūrovų salė tuščia. Kultūros centro dailininkė Jūratė Jonauskienė ir vyriausiasis garso bei šviesos technikos inžinierius Pranas Grigalauskas per renginius užkulisiuose jaudinasi ne mažiau negu žiūrovams programą atliekantys artistai – jie atidžiai stebi, kaip scenos „veidą“ nutapė jų sukurtos dekoracijos ir šviesų žaismas.


Kretingos rajono ugdymo įstaigų mokiniai nuolat stebina savo pasiekimais: rajono vaikų pavardės – geriausių muzikų, dailininkų, šokėjų, dainininkų sąrašuose. Gabūs jauni atlikėjai kviečiami į užsienio scenas, jų laukia puikios perspektyvos aukštosiose mokyklose. Tačiau dėmesio pasigendama čia pat, savame kieme: varganas finansavimas, meninio ugdymo svarbos nuvertinimas, provincialumas ir pernelyg didelis kuklumas – tai reiškiniai, su kuriais meno mokyklų ir bendrojo lavinimo mokyklų mokytojai bei vadovai susiduria nuolat.


Vario ir akmenų paviliota

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Smiltys

Įmantriomis formomis iškalto vario ir į jį įkomponuotų spalvotų akmenų dermė – toks yra kretingiškės pedagogės Damilės Urbakonienės sukurtų papuošalų, dažniausiai segių – smeigių, stilius. Pati kūrėja sakė, jog savo papuošalus ji skiria brandesnio amžiaus moterims.


  • Iš policijos suvestinių

KRETINGOJE

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad 2010 metų rugsėjo - spalio mėn. 37 metų telšiškis Ž.M. internetu nusipirko automobilius „VW CC Luxury“, VW „Passat“ ir du „Audi A4“. Pinigus – 87 tūkst. 854 Lt - jis sumokėjo 38 metų kretingiškiui A.Š. Vėliau A.Š. automobilių dokumentus nuvežė 35 metų kretingiškei G.M., kuri automobilių dokumentų Ž.M. negrąžino, o automobilius pardavė be jo leidimo.

ŽEMAITĖS al. ir VILNIAUS g. sankryžoje. Antradienį apie 13.50 val. sodininkų bendrijos „Akmena“ gyventojas 9 metų I.A., degant raudonam šviesoforo signalui, išbėgo į važiuojamąją kelio dalį ir atsitrenkė į automobilį „Honda CR-V“, kurį vairavo 72 metų blaivus kretingiškis A.B. Berniukas išvežtas į Kretingos ligoninės priėmimo skyrių, o po apžiūros išleistas gydytis ambulatoriškai.

KRETINGOS RAJONE

KURMAIČIAI. Kurmaitiškis 46 metų S.G. pranešė, kad sekmadienį apie 15 val. grįžęs namo pastebėjo, kad iš darbinio kostiumo kišenės dingo mobiliojo ryšio telefonas „Samsung“, kurio vertė – 300 Lt. Telefone buvo įdėta „Bitė“ SIM kortelė.

KARTENA. Kretingos miškų urėdijos miškų urėdas pranešė, kad kovo 4 dieną iš Kartenos girininkijos Trako miške esančio sandėlio pagrobta 4 ktm beržo pjautinio. Kretingos miškų urėdijai padaryta 745 Lt turtinė žala.

Parengė Dovilė SIMAITYTĖ


Kovo 20 dieną vaikų stalo teniso klubas „Kretingos ereliai“ paminės 3 metų veiklos sukaktį. Vytauto Balčiūno įkurtą ir vadovaujamą klubą, kuris buvo įkurtas vaikams užimti, surado ir suaugusieji, norintys sportuoti bei turiningai praleisti laisvalaikį.


Šią savaitę Kretingos rajono meras Juozas Mažeika ir vicemerė Jolita Vaickienė padėkos raštais apdovanojo 19-metį badmintonininką Edgarą Slušnį bei jo trenerį tėvą Arnoldą Slušnį.


Greta koplyčios iškils onkologijos centras

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Naujienos

Kretingos pranciškonų vienuolyne jau kelerius metus veikiančio Šv.Pranciškaus onkologijos centro bendruomenę pasiekė gera žinia: šį pavasarį netoli Klaipėdos universitetinės ligoninės jau iškilusios raudono mūro koplyčios pašonėje prasidės vėžiu sergantiems ligoniams skirto Informacijos ir meno terapijos centro statyba.


Ilgametis Kretingos kultūros centro darbuotojas 52 m. Pranas Razmus laimėjo rajono Savivaldybės kovo 4 dieną paskelbtą konkursą Kultūros centro direktoriaus vietai užimti.


Surengė vakaronę

  • Kaimo bendruomenėse

Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinėje mokykloje įvyko renginys „Jos vardas – Moteris“, skirtas Tarptautinei moters dienai paminėti.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas