Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Smiltys

Drožėjo kūrybos tąsa šeimoje– iki ketvirtos kartos

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Smiltys
  • 2006-06-09

Šiandien Kretingos muziejuje atidaroma paroda, skirta visoje Lietuvoje garsaus liaudies meistro, kretingiškio Juozo Lukausko 100–osioms gimimo metinėms. Prie? septynerius metus Anapilin išėjusio tautodailininko įskiepytą gebėjimą kaltu „prakalbinti medį“ šiandien tęsia jo šeimos atžalos: 74–erių sūnus Feliksas Lukauskas bei 26–erių proanūkis Tadas Šorys.

Kokį Juozą Lukauską mena artimiausi jo aplinkos žmonės ir kokią kūrybos brydę jų gyvenime nubrėžė ši spalvinga ir ryški asmenybė, su F.Lukausku ir T.Šoriu šnekučiavomės jaukią kaimišką sodybą primenančiuose jų senolio namuose, Laisvės gatvėje.


Dvyliktokas išleido poezijos knygą

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Smiltys
  • 2006-05-12

“Kūryba man – tartum kuras: įsipilu ir važiuoju toliau. Kūryba – tarsi karyba: kariauju su kasdienybe ir dažniausiai auka esu aš pats“, - sakė dvyliktokas Mindaugas Kazbaris, neseniai 300 egzempliorių tiražu išleidęs pirmąją savo poezijos rinktinę „Brūkšniniai kodai“.


Scenos paviliotas

  • Danutė DUNAUSKAITĖ
  • Smiltys
  • 2006-05-12

Kretingos Egidijaus Radžiaus teatro aktorius Valdemaras Povilaitis, švęsdamas jubiliejinę savo gyvenimo ir buvimo šiame teatre sukaktis, linkęs manyti, jog žmogaus prigimtyje užkoduoti nenumatyti posūkiai, kurių esmę pačiam sunku paaiškinti. Teatro senbuvis negalėtų dabar pasakyti, kokiais keliais teatras, tapęs viena svarbiausių saviraiškos erdvių, atėjo į jo gyvenimą ir pasiliko. Visam laikui...


Jaunos poetės pasaulyje - brandi kūrybinė patirtis

  • Danutė DUNAUSKAITĖ
  • Smiltys
  • 2006-05-12
Respublikinio jaunųjų filologų konkurso III vietos laimėtoja Benedikta Daukšaitė su savo eilėraščiais žada dalyvauti “Poezijos pavasario” renginiuose.

Pranciškonų gimnazijos mokinė Benedikta Daukšaitė tapo viena iš respublikinio jaunųjų filologų konkurso nugalėtojų. Užimta trečioji vieta merginai atvėrė kelius dalyvauti “Poezijos pavasario” renginiuose. Baigiamojoje klasėje besimokanti jaunoji poetė džiaugėsi ne tik laimėjimu, bet ir tuo, kad jai nebereikės laikyti vienos iš gimtosios kalbos egzamino dalies - interpretacijos.

Paklausta, kada pradėjusi kurti eiles, mergina išsitarė, jog rimčiau į šį pomėgį pažvelgė prieš pusantrų metų. Rašyti, anot Benediktos, skatina vizualioje aplinkoje kritusi į akis detalė. “Aš užrašau viską, ką matau,- sakė mergina.- Bet kartu ir matau, ką rašau. Mano vaizduotė labai plati. Ryškūs vaizdai įsigeria į atmintį ir neduoda ramybės”.

Konkursui atrinktas nedidelis pluoštelis eilėraščių tarsi patvirtino rašytojo Tomo Venclovos pasakytus žodžius, jog tikram poetui save išreikšti jų užtenka trijų dešimčių. Konkurso vertinimo komisijos, kurią sudarė tokie žinomi poetai, kaip Jonas Liniauskas, Gitana Montrimaitė, Šlepikas, nuomone, Benediktos Daukšaitės eilėraščiai pasižymi profesionalumu. Jie patarė merginai juos publikuoti kultūros savaitraščiuose “7 meno dienos”, “Šiaurės Atėnai”.

Pranciškonų gimnazijoje yra nemažai kuriančių mokinių. Benedikta pasakojo, jog jie bendrauja tarpusavyje, daug diskutuoja apie kūrybą, pataria vieni kitiems. “Visi rašome skirtingai,- sakė Benedikta.- Turime savitą stilių, temas, formą. Su Mindaugu Kazbariu esame draugai, jis - geras kritikas, ir aš klausau jo patarimų”.

Pagyrimo žodžių mergina negailėjo ir savo klasės auklėtojai, mokytojai Joanai Žilaitienei. Ji tikėjo merginos talento galia, ragino dalyvauti įvairiuose renginiuose, konkursuose, kad tik išeitų į viešumą, neliktų su savimi viena. “Pirmą kartą sutikau žmogų, kuris vardan mūsų, savo auklėtinių, tiek aukotųsi,- kalbėjo mergina.- Joana Žilaitienė - mano eilėraščių pirmoji vertintoja ir skatintoja. Jos dėka patikėjau, kad savyje turiu kūrėjos gyslelę”.

Paklausta, kaip jaunas žmogus, kuriam tik 19 metų, gali savo kūryba prilygti profesionalams, Benedikta samprotavo, jog nereikėtų profesionalų sureikšminti, nes jie - tokie pat žmonės, kaip ir mes. Kūrybinė branda, anot merginos, ateina labai skirtingu laiku. Vyresni turi didesnę gyvenimo patirtį, o jauni - savitą būties potyrį. “Mes, jaunesni, savaip jaučiam tai, ką rašom. Tuo savotiškumu galime prilygti profesionalams“.

Gyvenanti egzaminų nuotaikomis, mergina sakėsi kartas nuo karto vis prisėdanti prie savo eilėraščių, vis juos taisanti, redaguojanti: “Nenoriu, kad pasimirštų konkurso komisijos pasakytos pastabos ir patarimai”.


“Gyvenu nuolatiniame kūrybiniame procese”

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Smiltys
  • 2006-05-12

Ne per seniausiai surengęs savo autorinį koncertą “Per gyvenimą su daina”, šiandien muzikos mokytojas ekspertas, chorų vadovas ir dirigentas, kompozitorius Aloyzas Žilys gyvena savo paties sumanyto chorų festivalio “Aš atdarysiu dainų skrynelę” rūpesčiais. Chorinės muzikos mėgėjai chorų muzikos šiandien klausysis Kretingos katalikų bažnyčioje, vienuolyno kiemelyje, kur suskambės ir Aloyzo Žilio sukurtos dainos “Svajos”, “Gera”, “Mano Kretinga”. Pastarąją dainą atliks jungtinis choras, kuriam diriguos festivalio meno vadovas Aloyzas Žilys. Kūrinius atliks ir jo vadovaujami moterų choras “Svaja” bei vyrų choras “Žilvinas”.


“Gintaro dainelės” - taip vadinasi pirmasis kretingiškio mokytojo, kompozitoriaus ir atlikėjo Gintaro Puco dainų rinkinys vaikams. Jame - ne tik 16 dainelių natos, iliustruotos žaismingais dailininkės Violetos Stumbrienės piešiniais, bet ir kompaktinis diskas.


Profesionalios dailininkės, Lietuvos dailininkų sąjungos narės, kretingiškės Lidijos Kuklienės tapybos ir kaligrafijos darbų paroda “Žolės šneka”, balandžio 4 d. atidaryta Lietuvos Respublikos Seimo Parlamento galerijoje - įvykis ne tik pačios menininkės kūrybinėje biografijoje. Tai akivaizdus įrodymas, kokių meno aukštumų gali pasiekti žmogus, gyvenantis ir kuriantis periferijoje.


Kokia šiandien rajone vykdoma kultūros politika, koks yra kultūros vartotojas, kaip jį ugdyti bei kodėl geri renginiai nesulaukia žiūrovų - tai ne vieninteliai klausimai, iškylantys kultūros darbuotojams.


Algimantas Verbutas.

Vilniuje įvykusiame Pasaulinės lėlių teatrų asociacijos UNIMA Lietuvos skyriaus suvažiavime Kretingos vaikų teatro – studijos „Atžalynas” režisieriui Algimantui Verbutui buvo įteiktas padėkos raštas už lėlininkystės tradicijų puoselėjimą Kretingos rajone bei šalyje. Apdovanojimą režisieriui įteikė UNIMA – Lietuva prezidentas A.Žiurauskas.

Režisierius A.Verbutas - garsus rajone ir Respublikoje rengiamais kasmetiniais tradiciniais festivaliais „Kaukutis“, „Atžalyno scena“. Šį rugsėjį Kretingoje ketinama surengti UNIMA - Lietuvos lėlių teatrų – festivalį „Kaukutis“.

A.Verbuto parengta kojūkininkų grupė atstovauja Kretingai įvairiuose prestižiniuose šalies renginiuose. Po Velykų kojūkininkai ir „Atžalyno“ aktoriai išvyksta į tarptautinį jaunimo festivalį Rygoje. Kojūkininkai vaikščios Rygos senamiesčio grindiniu.

„Numatome parengti kaukių personažų ant kojūkų pasirodymą per Kretingos miesto šventę. Jau esame pakviesti į Klaipėdos Jūros šventę, Sostinės dienas Vilniuje, Oskaro Koršunovo organizuojamą teatro festivalį Druskininkuose“, - teigė A.Verbutas.

Tradiciniu tampa A.Verbuto organizuojamas renginys „Lėlininko sekmadienis“, - šiemet jis pervadintas į „Lėlininko pirmadienį“. Į šį renginį yra kviečiami profesionalūs aktoriai, režisieriai, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, skaitomos paskaitos apie lėlių kūrimo tradicijas.

Gegužės 15 dieną bus surengtas išvažiuojamasis „Lėlininko pirmadienis“. Vilniaus „Lėlės“ teatro aktoriai atvyks į rajoną ir kaimo vietovių vaikams parodys spektaklį „Stebuklingi bateliai“. Taip pat vaikams suprantamai bus papasakota, kuo žymus Kretingos rajonas Lietuvos ir pasaulio lėlininkystės istorijoje.

A.Verbutas parengė leidinį „Liaudiškasis lėlių teatras Kretingos rajone“, kuriame nušvietė lėlių teatro ir senųjų lėlių – „žalnierių“ – ištakas. Leidinyje surinkta medžiaga apie senojo Žemaitijos lėlininko Stepono Gedrimo kūrybą, apie „medinukų“ autorių Bronių Žymantą bei Kretingos muziejuje saugomą vieną seniausių iki šių dienų išlikusią teatrinę lėlę „Velniukas Jonis“.


“Suskaičiavau, kad vien Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius pernai scenoje grojau 55 kartus. Teko koncertuoti Norvegijoje, Rusijoje, Argentinoje, Urugvajuje”, - plačią koncertų geografiją vardijo M.K.Čiurlionio proanūkis, 40-metis pianistas Rokas Zubovas.

Pranciškonų gimnazijos kvietimu R.Zubovas jau antrąkart lankėsi Kretingoje. Šįkart maestro pravedė moksleiviams integruotą dailės – muzikos – anglų kalbos pamoką, kurioje nagrinėjo M.K.Čiurlionio kūrybą, ir koncertavo miesto visuomenei.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas