Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Greta koplyčios iškils onkologijos centras

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Naujienos
  • 2011-03-10

Kretingos pranciškonų vienuolyne jau kelerius metus veikiančio Šv.Pranciškaus onkologijos centro bendruomenę pasiekė gera žinia: šį pavasarį netoli Klaipėdos universitetinės ligoninės jau iškilusios raudono mūro koplyčios pašonėje prasidės vėžiu sergantiems ligoniams skirto Informacijos ir meno terapijos centro statyba.

Tam Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau paskyrė 1,2 mln. Lt iš sutaupytų Klaipėdos apskrities savivaldybių regioninės plėtros programos lėšų.

„Šių pinigų užteks tik centro mūro darbams, kurie prasidės jau netrukus, išėjus įšalui. Tam, kad būtų užbaigta centro statyba, dar bus reikalinga 0,5 mln. Lt. Įrangą bei baldus ketiname nupirkti už geradarių rėmėjų bei pavienių aukotojų lėšas“, - teigė Šv.Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė.

Informacijos ir meno terapijos centro pastatas bus dviejų aukštų, jis užims 460 kv.m ploto. Anot A.Kerpytės, tai bus modernus dienos centras – vieta, suburianti vėžiu sergančius, pasveikusius ir savo patirtimi norinčius dalintis ligonius ar jų artimuosius. Tam bus įrengta ir jauki vieta, kurioje vyks pacientų „mokyklėlė“ – susitikimai ir tarpusavio bendravimas.

Bus įrengtos patalpos, kuriose vyks muzikos, dailės, keramikos, judesio ir šokio terapijos užsiėmimai, veiks rankdarbių būrelis. Centre dirbs keli profesionalūs specialistai bei savanoriai. „Dabar, remdamiesi Anglijos, Kanados ir Švedijos savanorystės patirtimi, rengiame savanorių mokymo programą“, - tvirtino A.Kerpytė.

Šiandien A.Kerpytė su grupe bendraminčių išvyko į Švedijoje, Stokholmo mieste, įsikūrusį privatų onkologinės pagalbos centrą. „Norime pamatyti skirtumus, nes pas mus bus teikiamos nemokamos paslaugos. Patirtis mums labai reikalinga, kadangi Klaipėdoje atsidarys pirmasis Lietuvoje dvasinės pagalbos centras vėžiu sergantiems žmonėms“, - patirties kaupimo būtinumą kelionės išvakarėse pabrėžė vadovė.

Bendrą Šv.Pranciškaus onkologijos centro kompleksą sudarys: be minėto Informacijos ir meno terapijos centro ligoniams, dar - Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčia ir greta jos besiglaudžiantis nedidelis Pranciškonų vienuolynas. Jame apsigyvens broliai, kurie rūpinsis dvasiniais ligonių reikalais.

Koplyčios kertinio akmens šventinimas įvyko pernai pavasarį. O per metus išaugęs raudonplytis jos mūras per plikas medžių šakas ryškiai krinta į akis vos įvažiavus į Klaipėdos prieigas, dešiniapus kelio.

Šią liepą Šv.Pranciškaus Asyžiečio koplyčią jau rengiamasi atidaryti ir pašventinti. O kitąmet, A.Kerpytės žodžiais, jos sienas freskomis išdabins dailininkė Angelė Banytė, kuri ketina vykti į Italiją ir Izraelį pasisemti idėjų bei meninės patirties.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas