Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Porinkiminis paralyžius

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2011-03-10
Kas sės į mero kėdę, paaiškės balandžio 7-ąją.

Apie kone pogrindyje vykstančias valdžios dalybas bandėme iškvosti į tarybą išrinktų ir į ją taip patekusių politinių partijų lyderius bei nepriklausomą tarybos narį Darių Petreikį.

Kaip ir ankstesniuose, taip ir šiuose Savivaldybių rinkimuose Kretingos rajone daugiausia balsų rinkėjai atidavė už Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus (konservatorius) – 21,37 proc. ir už Lietuvos socialdemokratų partiją – 20,95 proc. Abi partijos šįkart gavo po 7 vietas taryboje. Dar po 3 vietas gavo Darbo partija ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, 4 – partija Tvarka ir teisingumas. Užtikrintai - pelnęs 1268 rinkėjų pasitikėjimą, į tarybą atėjo jokiai politinei partijai nepriklausantis Darius Petreikis. Niekam neturint aiškios daugumos, yra galimos įvairios valdančiosios koalicijos kombinacijos. Pagal rinkėjų valią lyg ir būtų teisinga, kad valdančiosios daugumos pagrindą sudarytų konservatoriai su socialdemokratais. Ar tai įmanoma po praėjusiai kadencijai įpusėjus įvykusių šių dviejų partijų skyrybų?

Rajono konservatorių lyderis, kadenciją baigiančios tarybos meras Juozas Mažeika:

- Nepritariau toms partijoms, kurios, vos sulaukę rinkimų rezultatų, tą pačią naktį, dar rytmečiui neišaušus, puolė dėlioti valdžią. Karštomis galvomis tokie sprendimai nedaromi, iš patirties žinau, kad iki pirmojo išrinktos tarybos posėdžio, kuris turėtų įvykti balandžio pradžioje, tie sprendimai pasikeičia ne vieną kartą. Todėl neskubėjome. Po dviejų-trijų dienų pirmiems jungtis pasiūlėme socialdemokratams. Šiandieną (trečiadienį, - aut. past.) iš jų dar neturime jokio atsakymo. Nepaisant kai kurių esamų skirtumų, šių dviejų partijų koalicija būtų tvirtas valdžios rajone pamatas, kurį dar labiau sustiprinti galėtų ir kitos į valdžią patekusios partijos. Dirbti kartu rajono žmonių labui gali visi išrinktieji, jeigu to norės.

Kalbėjomės ir su darbiečiais bei liberalsąjūdiečiais, ir tvarkiečiams apie šią savo poziciją pranešėme.

Socialdemokratai neatsako – reiškia, buria savo koaliciją. Taip klostantis aplinkybėms ir mes nesėdime rankas sudėję. Tačiau neatmetame tikimybės, kad iki pirmojo posėdžio situacija su socialdemokratais pasikeis. Dar niekam ne vėlu. Dėl rajono žmonių gerovės turime peržengti asmenines simpatijas ir antipatijas, kitaip gero sprendimo nerasime.

Mes turime ambicijų išlaikyti mero postą. Mano supratimu, kol Seime ir Vyriausybėje valdžią turi dabartinės partijos, jos ir rajone turėtų valdyti. Gal tai ne visoms savivaldybėms tinka, mūsų – taip. Yra tam tikras įdirbis su dabartine centrine valdžia ir dėl lėšų skyrimo bibliotekai statyti, gatvėms renovuoti, kitiems objektams. Jei po dvejų metų (po Seimo rinkimų) centrinė valdžia keistųsi, iš anksto abiem pusėms sutarus turėtų pasikeisti valdžia rajone – mero postą perimtų socialdemokratas. Tai realu. Taip yra Osbio savivaldybėje, Švedijoje, kur valdžioje dominuoja dvi politinės partijos. (Su Osbio savivaldybe Kretingos savivaldybė turi bendradarbiavimo sutartį,- aut. past.). Tokiems žingsniams esame pasiruošę.

Socialdemokratų Kretingos skyriaus pirmininkas ir frakcijos dabartinėje Savivaldybės taryboje vadovas Valerijonas Kubilius:

- Taip, kaip po 2007 metų rinkimų, kai su konservatoriais turėjome aiškią 17 balsų daugumą, šįkart nėra. Kadangi dabar tų galimų variantų yra daug, deramės su vienais ir kitais, o kol nėra aiškaus sprendimo, skelbtis nesinori. Aš apie konservatorių pasiūlymą nieko nežinau, o esu Socialdemokratų partijos skyriaus pirmininkas, vadovauju mūsų frakcijai taryboje. Elgesio etika reikalautų paisyti subordinacijos, jei konservatoriai su kažkuo pavieniui kalbasi, tai ir yra pavienių pokalbiai. Mes sprendimus priimame demokratiškai, apsvarstę skyriaus taryboje. Aš vienas to spręsti nesiimčiau.

Galvoje koaliciją turiu aiškią, bet kol nėra tvirto sutarimo, skleisti gandus viešumon nenoriu. Ir taip jau dėl savo atvirumo ne kartą nukentėjau. Klausėte, ar turiu ambicijų būti meru, kaip sakoma – niekada nesakyk niekada. Viskas priklausys nuo to, kaip susiklostys aplinkybės. Net 6 į tarybą išrinkti socialdemokratai pateko į daugiausiai rinkėjų balsų gavusių tarybos narių dešimtuką. Todėl pretenzijų į mero postą mes, socialdemokratai, turime.

Partijos Tvarka ir teisingumas Kretingos skyriaus pirmininkė, mero pavaduotoja Jolita Vaickienė:

- Dvi politinės partijos lyderės - konservatoriai ir socialdemokratai - turėtų formuoti valdžią. O mes, jei būsime vienų ar kitų pakviesti į koaliciją, – dirbsime.

Rajonui turi vadovauti kompetentingų, patikimų ir rajono labui pasišventusių žmonių komanda. Toks turi būti valdžios branduolį sudarantis ketvertas: meras, direktorius ir jų pavaduotojai. Norėtųsi dirbti tokioje komandoje. Kol kas tebevyksta kažkokie užkulisiniai, slapti ir pusiau slapti tarimaisi, ko galbūt mažiausiai reikėtų. Tai kursto nereikalingą įtampą, kuri ir vėlesniame tarybos darbe gali atsiliepti. Reikėtų, kad daugiausia balsų gavę partijos ryžtingai ir drąsiai reikštų savo pozicijas. Ne dėl savęs, dėl rajono žmonių.

Darbo partijos Kretingos skyriaus pirmininkas Algimantas Šoblinskas:

- Laukiame ir tikimės pasiūlymų iš socialdemokratų. Žodžiu kreipėmės į liberalsąjūdiečius ir konservatorius.

Dabartinė valdančioji koalicija buvo trapi, dėl menkniekių 2 valandas barėmės, o rimtų sprendimų ir apčiuopiamų rezultatų nebuvo. Todėl norėtųsi plačios ir tvirtos koalicijos. Mes tebelaukiame, ką pasakys socialdemokratai. Niekas nevyksta.

Dvi kadencijas neturėjome jokio posto ir dabar tegul pirmiau pasiima socialdemokratai, konservatoriai, o mums – kas liks.

Mano nuomone, rajono valdžioje opozicija yra nereikalinga. Ji tik kaišioja pagalius į taip sunkiai riedančio vežimo ratus, užuot padėjusi juos traukti. Neatsiranda žmogaus, kuris imtųsi atsakomybės ir drąsiai veiktų.

Liberalsąjūdiečių vadovas rajone Almantas Skruibys:

- Šnekėtis dėl valdžios formavimo praėjusią savaitę tepradėjome. Antradienį sulaukėme J.Mažeikos skambučio. Su V.Kubiliumi nebuvome susitikę. Jėgos lygios: tiek kairėje, tiek dešinėje. Visi siekia postų, juos dėlioja, o ne apie darbą kalba. Ketveriems metams turi būti suformuota rimtai dirbančių žmonių, o ne karjeristų komanda. Nejauku darosi, kai žmogus taikosi į bet kurį iš keturių pagrindinių postų. Ko verti tokie veikėjai?

Mes esame nusiteikę darbui ir postų negraibstome. Mus tenkintų ir dabar turima administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybė. Žmogus jau perpratęs, išmano šį darbą. Mums labai svarbu, kas bus administracijos direktorius, nuo kurio darbo priklauso, kaip bus įgyvendinti tarybos sprendimai. Dešiniųjų pusėje tinkamo kandidato į šį postą nematome.

Darius Petreikis, į tarybą išrinktas kaip nepriklausomas kandidatas ir dabartinės tarybos Švietimo komiteto pirmininkas:

- Nebūsiu jokioje koalicijoje ar frakcijoje. Jeigu bus protingi ir rajonui naudingi sprendimai – nesvarbu, kas juos bepasiūlys – pozicija ar opozicija, pritarsiu.

Turiu vienintelę ambiciją – ir toliau vadovauti Švietimo komitetui, jei pasiseks. Jei ne, vis vien dirbsiu šioje srityje, neapleisiu ir kitų sričių, kaip ir lig šiolei.

“Pajūrio naujienų” internetinės svetainės komentaruose jau esu priskirtas Darbo partijai. Su darbiečiais A.Šoblinsku ir A.Puodžiu šią kadenciją, ketverius metus sėdėjome greta per tarybos posėdžius. Ar aš turėčiau su jais nebendrauti? Bendrausiu su jais ir su J.Mažeika bei V.Karaliūnu, V.Kubiliumi ir visais kitais. Jeigu nebūtų pakeitę įstatymo ir nebūčiau turėjęs galimybės eiti į rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas, šiuose rinkimuose nebebūčiau dalyvavęs. Nepatinka žmonės, kurie bėgioja iš vienos partijos į kitą, ypač prieš rinkimus.

Pirmasis 2011 metų vasario 27 d. vykusiuose Savivaldybių rinkimuose išrinktos Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdis vyks šių metų balandžio 7 dieną. Posėdyje išrinktiems tarybos nariams bus įteikti tarybos nario pažymėjimai ir renkamas meras.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas