Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Penktąjį kartą mokykla-darželis „Pasaka“ Kretingos rajono pradinių klasių mokinius pakvietė į praktinę-pažintinę konferenciją „Sveikatos kodas“. Pasidalinti sveikos gyvensenos patarimais bei pastebėjimais į renginį atvyko daugiau negu pusšimtis pradinukų iš 7 rajono ugdymo įstaigų.

Pranešimų apie sveikatą klausėsi ir patys žiniomis dalinosi 65 pradinukai iš viso Kretingos rajono.

„Kasmet mažieji konferencijos dalyviai stebina įdomiais, originaliais ir labai rimtais pranešimais, kurie tikrai priverčia susimąstyti bei suteikia daug žinių. Konferenciją prieš penkerius metus pradėjome įtraukdami tik savo mokyklos mokinius. Tačiau sveikatos bei sveiko gyvenimo būdo tema – labai aktuali, tad pamažu prie mūsų prisijungė ir visas rajonas“, - pasakojo renginio organizatorė direktorės pavaduotoja Diana Bakstienė.

Mokyklos-darželio „Pasaka“ direktorė Zita Domarkienė sakė, kad kasmet konferencija tobulėja įtraukiant vis naujus sveikatos aspektus.

„Šiais metais pas mus vieši ir policijos atstovė. Juk sveikata prasideda nuo to, kad vaikai mokėtų saugiai pereiti gatvę, atsakingai elgtis, nepasikliauti svetimais žmonėmis. Beje, konferencija ne be reikalo yra pavadinta „Sveikatos kodu“. Žmogus, vis sužinodamas ką nors naujo, tarsi įgauna kodą. Sveikata yra mūsų didžiausias lobis, o kodai į jį – kuo didesnis žinių kiekis apie tai, kaip reikia sveikai maitintis, judėti, gyventi“, - kalbėjo pavadinimą konferencijai sugalvojusi Z.Domarkienė.

Į renginį atvykę pradinukai iš Salantų patikino, kad savo bendraamžiams ne tik papasakos, ką, padedami savo mokytojos Zitos Šverienės, sužinojo apie sveikatą, bet ir patys būtinai pasinaudos tais patarimais, kuriuos išgirs konferencijoje.

„Konferencijai parengėme pranešimą apie sveiką mitybą. Išmokome, kad mėsą reikia valgyti ne per dažnai, vartoti kuo daugiau daržovių ir saikingai valgyti saldumynus. Taip ir stengiamės daryti: sunkiausia atsispirti saldainiams, bet paprasčiausiai reikia išmokti jausti saiką“, - patikino salantiškiai.

Konferencijoje viešėjusi Visuomenės sveikatos specialistė Irena Baltijienė sakė, kad vienas maloniausių būdų saugoti savo gerą sveikatą yra juokas – jis nieko nekainuoja, tačiau daro stebuklus.

„Gyvename skubėjimo laikmetyje, ne viską spėjame kokybiškai atlikti, todėl pykstame, esame įsitempę. Ką turėtume daryti, kad sumažintume stresą, skausmą, per aukštą kraujo spaudimą, sustiprintume imunitetą, greičiau sveiktume, patirtume daugiau džiaugsmo ir tiesiog gerai jaustumėmės? Atsakymas paprastas – turime daugiau juoktis. Juokas sušvelnina, tarsi „ištirpdo“ nerimą, baimę, pyktį, nuobodulį, padeda išlaisvinti emocijas, atsipalaiduoti, atsikratyti neigiamų minčių, įtampos ir nepasitikėjimo savimi. Tyrimai parodė, kad vaikas juokiasi apie 150 kartų per dieną, suaugęs – tik apie 6 kartus. Įprastą dieną vaikas nusišypso apie 400 kartų, suaugęs – ne daugiau 15 kartų. Vadinasi, užaugę mes kartu tarsi išaugame galimybę juoktis“, - kalbėjo I.Baltijienė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas