Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Metų mokytojas – Vytautas Narmontas

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Švietimas
  • 2011-03-01

Jurgio Pabrėžos gimnazijos bendruomenę pasiekė itin džiugi žinia: Švietimo ir mokslo ministerija už nuopelnus Lietuvos mokslui matematikos mokytoją ekspertą Vytautą Narmontą paskelbė 2010 metų Lietuvos metų mokytoju. Iš viso 5 geriausiems šalies mokytojams, pelniusiems Metų mokytojo titulą, kovo 9 dieną Vyriausybėje bus įteiktos solidžios premijos.

Vytautas Narmontas išrinktas geriausiu Metų mokytoju. Šį sausį jis - jau penktąkart - buvo pakviestas į Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ tradicinį padėkos mokytojams renginį, kur jam taip pat buvo įteikta premija.

„Mūsų mokyklai – didžiulė garbė turėti tokį mokytoją, o mokiniams – dar didesnis džiaugsmas, kad juos moko vienas iš aukščiausiai Lietuvoje įvertintų pedagogų“, - kalbėjo Jurgio Pabrėžos gimnazijos direktorė Biruta Mikienė.

Pats gi mokytojas V. Narmontas yra iš tų itin kuklių žmonių, kurie į aukštumas kopia tylomis, bet palieka po savęs ryškius įspaudus. Ir šįkart pakalbintas jis šypsojosi, o savo įvertinimą buvo linkęs pavadinti atsitiktinumu.

„Aš per daug nesureikšminu šio įvykio. Vis vien niekada negalvosiu, kad esu geriausias mokytojas. Man tiesiog pasisekė, - sunkiai žodžius rinko 44-erių V.Narmontas. - Nežinau viso to proceso eigos: kas, kaip ir už ką išrenkamas. Kiti Metų mokytojais tampa už tai, kad parašo knygą, dar kiti – už paskaitas ir seminarus pedagogams. Aš galvoju, kad taip neturėtų būti, - mokytojas turi dirbti su mokiniais“.

Apie V.Narmonto darbą su mokiniais kalba rezultatai: šio mokytojo ugdytiniai kasmet garsina Lietuvą, Kretingą ir gimnazijos vardą respublikinėse bei tarptautinėse olimpiadose. Ryškiausių pasiekimų – bronzos medalius tarptautinėse olimpiadose – pelnė du jo mokiniai Paulius Drungilas ir Paulius Šarka.

Respublikinių olimpiadų prizininkais yra tapę jau mokyklą baigę ir dar tebesimokantys mokiniai: Kęstutis Šlakaitis, Kęstutis Viršilas, Arvydas Norvaišas, Karolis Uosis, Karolis Švitra, Milda Pukelytė, gimnazijoje tebesimokantys Balys Momgaudis, Vytautas Radzevičius ir Modestas Petravičius.

„Metų mokytojo titulas bet kam neskiriamas: savo nuopelnais Vytautas yra visa galva aukštesnis už daugumą šalies mokytojų. Aš manau, kad viską nulemia nuoseklus ir pasiaukojantis darbas: jo darbo diena prasideda 8 val., o baigiasi 17 val. - nemažai laiko jis skiria popamokinei veiklai. Jis – labai atkaklus, principingas mokytojas, kiekvieną mokinį gerbiantis kaip asmenybę. Jis geba įžvelgti vaiko gabumus ir skatinti jį gilintis į matematikos paslaptis. Jau tas faktas, kad būrys jo mokinių, pasibaigus pamokoms, pasirenka ne kompiuterį ar draugus, o sprendžia užduotis, parodo ypatingą Vytauto gebėjimą atskleisti matematikos mokslo grožį ir užmegztą draugystę su mokiniais“, - charizmatiškąsias V.Narmonto savybes įvardijo direktorė.

“Matematika yra juodas darbas: jeigu jos nemyli, niekas neprivers domėtis šiuo mokslu. Matematika, anot akademiko Jono Kubiliaus, tai - aukščiausio lygio poezija, tik ją ne kiekvienas supranta“, - pabrėžė mokytojas.

Kilęs iš Kretingos rajono Dauginčių kaimo, V.Narmontas baigė Kartenos vidurinę mokyklą. Mokytojas atviravo, jog mokykloje ir Vilniaus universitete nebuvo nei geriausias mokinys, nei studentas: „Mokykloje man daug kas patiko, ypač – istorija. Bet labiausiai – šachmatai ir futbolas. Tik dirbdamas pradėjau labiau gilintis į matematiką: ir dabar perku daug knygų užsienio kalbomis, užduotis sprendžiu pats ir kartu su mokiniais“, - teigė V.Narmontas.

V.Narmonto pedagoginė veikla siekia jau 20 metų: 8 metus jis dirbo tuometinėje Simono Daukanto vidurinėje mokykloje, o pastaruosius vienuolika – J.Pabrėžos gimnazijoje.

Faktai

Metų mokytojo premiją skiria ir jų skaičių kiekvienais metais nustato švietimo ir mokslo ministras. Pernai Metų mokytojo premijos įteiktos taip pat penkiems mokytojams. Kandidatus premijai gauti teikia mokyklų vadovų ir mokytojų asociacijos, švietimo įstaigų steigėjai, taip pat ministerija.

Iki šiol Metų mokytojo premijomis buvo paskatintas 71 šalies pedagogas.

Metų mokytojo premija, kurios dydis - 15,6 tūkst. litų (120 bazinių socialinių išmokų) kasmet nuo 1998 metų yra skiriama už reikšmingiausius darbus pedagogikos srityje, indėlį į švietimo reformos įgyvendinimą, visuomenės demokratinės kultūros, bendražmogiškų ir pilietinių vertybių ugdymą naudojantis mokslo laimėjimais ir ugdymo minties patirtimi.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas