Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Partijoms naujokėms senbuvių įveikti nepavyko

  • Diana JOMANTAITĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2011-03-01
Savivaldybės rinkimuose balsavo šiek tiek daugiau negu 40 proc. Kretingos rajono rinkėjų. Iš 13 tūkst. 989 biuletenių negaliojo 676.

Pasiekta 2011 metų Kretingos rajono savivaldybės rinkimų finišo tiesioji. Rezultatai nenustebino: vietas taryboje dalinsis beveik tie patys žmonės, kaip ir prieš ketverius metus – į rajono valdžią pateko tik aštuoni nauji kandidatai. Partijoms naujokėms įveikti senbuvių nepavyko: didžiąją dalį rinkėjų balsų susirinko tarybos mohikanai – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, socialdemokratai, partija Tvarka ir Teisingumas, Darbo partija, Liberalų sąjūdis.

Daugiausiai rinkėjų balsų ir vienodai vietų taryboje surinko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Lietuvos socialdemokratų partija. Už pirmuosius balsavo 2 tūkst. 989 Kretingos rajono gyventojai, už antruosius – 2 tūkst. 931 rinkėjas. Abi partijos taryboje užsitikrino po 7 vietas. Praėjusiuose rinkimuose Tėvynės sąjunga laimėjo 4 tarybos vietas, o socialdemokratai tiek pat – 7.

Treti rinkimuose liko tvarkiečiai – už partiją Tvarka ir teisingumas balsavo 1 tūkst. 578 gyventojai. Šie balsai partijai padovanojo 4 vietas taryboje – tiek pat, kiek ir praėjusiuose rinkimuose.

Akivaizdu, kad valdžią senieji, tačiau naujai išrinkti tarybos nariai formuos jungdamiesi į koaliciją. Tačiau apie ją rinkimų vidurnaktį, laukdami balsavimo rezultatų, partijų vadai kalbėjo nenoriai.

Po tris vietas taryboje užsitikrino ir Darbo partija bei Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – po vieną vietą daugiau, negu prieš ketverius metus. Griovį į tarybą užtikrintai peršoko ir vienintelis nepriklausomas Kretingos rajono kandidatas Darius Petreikis – pasitikėjimą juo pareiškė 1 tūkst. 268 rinkėjai.

„Yra visiškai aišku, kad viena partija daugumos balsų nesurinks. Į koaliciją eisim su visais, kurie nėra veidmainiai ir nori dirbti – visos partijos supranta, kokios yra rajono problemos, taigi sutarsime, su kuo norime dirbti kartu“, - naktį iš sekmadienio į pirmadienį kalbėjo socialdemokratų lyderis Kretingoje Valerijonas Kubilius.

Nekalbūs buvo ir liberalsąjūdiečiai: balsų skaičiavimo naktį šios partijos narys Almantas Skruibys sakė, kad apie koaliciją dar nekalbėta ir nesvarstyta – partiečiai laukiantys balsavimo rezultatų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Juozas Mažeika rinkimų naktį taip pat prisipažino kol kas nieko negalintis ir nenorintis sakyti apie jungimąsi su kitomis partijomis. Kaip ir kitų partijų lyderiai, J.Mažeika konkrečių partijos veiksmų negalėjo nupasakoti ir jau paaiškėjus rinkimų rezultatams, pirmadienį.

„Mintyse galbūt jau dėliojuosi, kas ir kaip, tačiau su žmonėmis dar nekalbėjau. Šiandien visi esame pavargę, svarstymai dėl koalicijos dar tik laukia“, - teigė J.Mažeika.

Partijos štabe balsavimo rezultatų laukę Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai prasitarė, kad dėl savo aukščiausių vadovų elgesio šalyje tokio rinkėjų palaikymo rajone nesitikėję.

„Požiūris apie partiją formuojasi nuo partijos galvų – maniau, kad rinkėjai bus nusivylę Tėvynės sąjunga-krikščionimis demokratais dėl aukščiausiųjų vadovų veiksmų“, - sakė J.Mažeika.

Nustebinti, tik nebe gerąja prasme, balsavimo rezultatais liko ir Lietuvos valstiečių liaudininkų partija. Jos lyderis Viktoras Kairys kintančius rinkėjų balsus stebėjo su nerimu. Rinkimų kartelės neperšokusios partijos vadovas stebėjosi, kad kaimo gyventojai už kaimo gyvenimą ginančią programą balsavo taip vangiai.

„Tikrai tikėjomės daugiau rinkėjų balsų. Ypač tų, kurie gyvena kaimiškose vietovėse. Realiai mąstėme apie 1-2 vietas taryboje. Matyt, per mažai buvo reklamos – įžūliai neatakavome savo rinkėjų, pritrūko agitacijos“, - pasakojo V.Kairys.

Beje, dėl rajone, o ir visoje šalyje, vyraujančių pesimistinių nuotaikų, menko rinkėjų skaičiaus bei aktyvumo tikėtasi visose Kretingos rajono rinkiminėse apylinkėse. Tačiau Kretingos rajono rinkėjai nustebino pilietiškumu – į rinkimus iš 34 tūkst. 603 rinkėjų balsuoti atėjo 13 tūkst. 989 piliečiai. Tai reiškia, kad balsavimo teise pasinaudojo 40,43 proc. rajono gyventojų.

„10 val. ryto buvo atėjęs balsuoti 41 žmogus. Praėjusiuose rinkimuose tokiu pat metu balsą buvo atidavęs 51 rinkėjas. Pusę dvylikos balsuotojų skaičius šoktelėjo iki 120 – tai normalus rezultatas, nes paskutiniuose rinkimuose antrą valandą turėjome 150. Taigi rinkėjai nėra pasyvūs“, - sakė Parko apylinkės pirmininkė Eugenija Daniuk.

Kiek kitokios nuotaikos vyravo Kartenoje – rinkimų komisijos nariai pastebėjo, kad balsuoti vangiai eina jauni žmonės.

Komisijos pirmininkė Jadvyga Petrauskienė pasakojo, kad kai kurie gyventojai rinkimus į Savivaldybę sumaišė su Seimo rinkimais.

Aktyvaus jaunimo pasigedo ir salantiškiai.

Nors rinkimų diena praėjo be pažeidimų, apylinkių pirmininkams porą kartų prireikė policijos pagalbos.

Vienas ekipažas buvo iškviestas į Jurgio Pabrėžos apylinkę – ten įtarimų sukėlė dokumentus turėję, tačiau iš pažiūros girti vyriškiai.

Kiek didesnė įtampa tvyrojo Marijono Daujoto apylinkėje – ten buvo kilę įtarimų, jog vėl atvežtas papirktų rinkėjų būrys.

„Marijono Daujoto apylinkėje balsuoja tie, kurie yra registruoti Savivaldybėje. Kadangi šie žmonės nėra nurodę savo gyvenamosios vietos, jie negauna balsavimo lapelių. Juos rinkimų komisija jiems išduoda vietoje. Kadangi ši procedūra užima šiek tiek laiko, susidarė eilės, todėl ir kilo įtarimas, jog rinkėjai yra organizuoti. Tačiau jokių pažeidimų padaryta nebuvo“, - sakė Kretingos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Laimutė Dieliautaitė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas