Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Varkojų medžio gaminių įmonei – trisdešimt metų

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Verslas
  • 2024-02-02
Pranas, Jūratė ir Vaidas Varkojai (iš kairės) įmonės 30-mečio šventėje su darbuotojais

Medžio langus, duris, sodo namelius, lovas Kurmaičiuose šalies rinkai ir eksportui gaminanti Jūratės ir Prano Varkojų įmonė šiomis dienomis paminėjo veiklos trisdešimtmetį.

Maždaug pusė Lietuvoje įsteigtų įmonių bankrutuoja per pirmuosius penkerius metus, rodo statistika. Kaip verslą sėkmingai plėtoti tris dešimtmečius?

Uždarąją akcinę bendrovę

„P. Varkojis ir kompanija“ 1994 m. sausio 10 d. įkūrę Jūratė ir Pranas Varkojai už savojo verslo pradžią dėkingi yra tėvams. Abu, Jūratė ir Pranas, kilę iš šio krašto, tačiau, kaip anais laikais buvo įprasta, baigusi Kauno politechnikos institutą ir įgijusi naftininko specialybę, Jūratė gavo darbo paskyrimą į vienintelę Lietuvoje naftos gamyklą Mažeikiuose. Įsikūrusi gamyklos bendrabutyje, vėliau jauna šeima sulaukė buto. Ėmęsi verslo tą butą pardavė, už gautus pinigus nusipirko „Ford Transit“ autobusiuką, kuris atitarnavo apie 15 metų. Juo atsiveždavo medžiagas gamybai, išgabendavo užsakovams produkciją. Pirmas už jo vairo sėdo Pranas, tą šeimai brangų autobusiuką vairavo ir nuo pat įmonės starto tiekėju dirbęs ilgametis įmonės darbuotojas Alvydas Montrimas.

Pirma įmonės produkcija buvo paties P. Varkojo sukurtos suprojektuotos medinės lovos, gaminamos ir šiandieną. Pranas turi baldininko specialybę, įgytą studijuojant taikomąją dailę, o langų gamybos iššūkį žentui metė namą Plungėje apie 1990-uosius statyti pradėjęs uošvis, Jūratės tėvas Antanas Bučas. Pranas prisimena sėdęs braižyti frezų, važiavęs į gamyklą Alytuje, kuri jas ir pagamino. Langus uošvio namui padarė dviese su Rimantu Varkoju.

Griūnant Kurmaičių paukštininkystės ūkiui, Jūratei ir Pranui buvo pasiūlyta už 40 tūkst. litų pirkti ūkio mechanines dirbtuves, kur šiandieną ir veikia moderni Varkojų medžio gaminių įmonė. „Toks pirkinys mums buvo neįkandamas, pinigais tąsyk pagelbėjo abiejų tėvai. Įmonėje Kurmaičiuose gulėm ir kėlėm, verslas įsibėgėjo“, – pasakojo J. Varkojienė.

Prieš 2007 metų ekonominę krizę Varkojų įmonėje dirbo apie 160 žmonių, po krizės jų sumažėjo iki 116-os, ir toks skaičius laikėsi gana ilgą laiką, apie 15 metų. Dabar įmonėje dirba 64 žmonės. Mažiau darbuotojų reikia ir dėl į gamybą nuolatos diegiamų naujų technologijų. „Visas staklynas jau pakeistas 4 kartus, paskutinė gamybos linija praktiškai yra visiškai robotizuota“, – teigė P. Varkojis.

Koronaviruso pandemija, išaugusios bankų palūkanos, karas Ukrainoje kirto ir Varkojų verslui – sumažėjo gamyba sodo namelių, kurių didžiąją dalį parduodavo į Olandiją. „Kai sumažino užsakymus į Olandiją, svarstėme, gal kitus gamintojus surado, bet kai olandų kompanijos atstovai atvyko pasveikinti mus su įmonės trisdešimtmečiu, išsklaidė abejones dėl partnerystės tvirtumo. Olandai mūsų namelių daug pirko per pandemiją, partneriai jų buvo prisikrovę į savo sandėlius“, – J. Varkojienė neabejoja, kad sodo namelių gamyba atsigaus.

Įmonės išlikimui, klestėjimui svarbi yra aukšta produkcijos kokybė. Varkojų gaminama produkcija atitinka ES standartus, turi ES sertifikatus, taip pat ir norvegišką kokybės sertifikatą. Produkcijos kokybę užtikrinti padeda patikimi žaliavų tiekėjai: jau daug metų stiklo paketus Varkojai perka iš uždarosios akcinės bendrovės „Etna“, amerikietiška svajone vadinamus „Sherwin Williams“ dažus langams, durims dažyti naudoja nuo pat jų gamybos pradžios, kaip ir vokiškus „Roto“ vyrius, lankstus. „Patys gaminiams ruošiame medieną nuo rąsto iki tašo“, – akcentavo P. Varkojis.

Verslininkų pora sutartinai tvirtino, kad pats svarbiausias veiksnys, užtikrinant stabilią įmonės veiklą, gerą produkcijos kokybę yra savo darbe įgudę, įmonei atsidavę darbuotojai. O tokių pas Varkojus dirba visas būrys: per 25 metus – projektų vadovė Jurgita Benetienė, daugiau kaip 20 metų – darbų vykdytojas Antanas Vaitkus, dešimt metų – projektų vadovas Emilijus Lukošius, daugiau kaip 25 metus – staliai-staklininkai Stasys Galdikas, Vytautas Vaitkus, Kęstutis Viskontas, Arūnas Vazbys, Bronius Venckus. O mechaninio cecho vadovas Vytautas Mikėnas, anot P. Varkojo, yra „visų galų meistras“, įvaldęs visas sudėtingas programuojamas, robotizuotas šiuolaikines stakles.

„Padarėme abudu su Pranu daug, noras, kad tą tęstų vaikai“, – sakė J. Varkojienė, leidusi suprasti, kad sėkmingą Varkojų šeimos verslo ateitį tėvai sieja su sūnumi Vaidotu ir dukra Barbora, šiandieną kartu su tėvais dirbančiais gamykloje Kurmaičiuose.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas