Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Čekiukų tyrimą iš kontrolierių perėmė prokuratūra ir STT

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2024-02-02
Kretingos rajono savivaldybės administracija jau mėnesį delsia vykdyti Kontrolės ir audito tarnybos rekomendacijas dėl 2019–2023 m. kadencijos Tarybos narių gautų išmokų jų veiklos išlaidoms kompensuoti grąžinimo į Savivaldybės biudžetą.

Kretingos rajono savivaldybės administracija neskuba vykdyti Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos rekomendacijų, kurias tarnyba pateikė patikrinusi 2019–2023 m. Savivaldybės tarybos kadencijos narių gautų išmokų jų veiklos išlaidoms kompensuoti teisėtumą ir pagrįstumą – išmokų suma beveik 318 tūkst. eurų.

Praėjusių metų gegužę gavusi Savivaldybės tarybos įpareigojimą patikrinti 2019–2023 m. kadencijos laikotarpiu Tarybos narių Savivaldybės administracijai pateiktus dokumentus (kasos čekius, sąskaitas ir kt.) veiklos išlaidoms pagrįsti ir pagal juos gautas išmokas, t. y. ar visos išlaidos yra pagrįstos ir teisėtos, Kontrolieriaus tarnyba darbo turėjo pusmečiui. Praėjo mėnuo, kai patikrinimo aktą su išvadomis ir rekomendacijomis Savivaldybės kontrolierė Sandra Grigaitytė-Gedvilienė įteikė Savivaldybės administracijai, o administracija iki šiol nepateikė priemonių plano, kaip įgyvendins kontrolierių rekomendacijas. Antradienį patikrinimo aktą, išvadas ir rekomendacijas pristačiusi Savivaldybės tarybos Kontrolės komitetui S. Grigaitytė-Gedvilienė teigė, kad kontrolierių rekomendacijos pirmąkart taip yra ignoruojamos.

Kontrolės ir audito tarnyba įprastai audituoja Savivaldybės įstaigas. Šįkart, šalyje kilus vadinamam čekiukų skandalui, jos audituojamu subjektu tapo Kretingos rajono savivaldybės administracija, kuri ir yra atsakinga už Tarybos nariams atseikėtų išmokų skyrimo organizavimą, apskaitą, kontrolę.

Auditas atskleidė, kad 2019–2023 m. kadencijos laikotarpiu nebuvo išsamaus Tarybos narių veiklos išlaidų reglamentavimo, buvo sudarytos galimybės lėšas kompensuoti ir šios veiklos nevykdant. Didžiausią išlaidų dalį – per 296 tūkst. eurų, arba 90,18 proc., – sudaro transporto išlaidos. Nustatyta, kad degalus Tarybos nariai pirko ir karantino laiku, kituose šalies miestuose ir rajonuose, dideliais kiekiais, trumpu laiko skirtumu, keletą dienų iš eilės, naudojant daug nuolaidų ir banko mokėjimo kortelių – visa tai kelia pagrįstus įtarimus, kad Tarybos nariai piktnaudžiavo skylėta jų veiklos išlaidų kompensavimo tvarka ir pasisavino jiems nepriklausiusius Savivaldybės biudžeto pinigus.

Beje, pasikeitus įstatyminiam reguliavimui, nuo 2021 m. sausio 1 d. reglamente turėjo būti nustatomas tinkamomis pripažintų išlaidų baigtinis sąrašas, tai būtų sugriežtinę Tarybos narių veiklos apmokėjimo ir atsiskaitymo tvarką, bet to padaryta nebuvo. Reglamente liko nedetalizuota, kokios išlaidos pripažintinos tinkamomis kompensuoti. Nebuvo reikalavimo Tarybos nariui nurodyti valdomą transporto priemonę, jos valstybinį numerį, kelių transporto priemonių, telefonų numerių išlaidos gali būti apmokėtos. Nebuvo reglamentuota, kaip pagrįsti, kad konkrečios išlaidos buvo panaudotos Tarybos nario veiklai. Pagal reglamentą Tarybos nario veiklos išlaidoms apmokėti kas mėnesį buvo skiriama iki 0,5 minimalios algos dydžio išmoka, kai kurie politikai pasiimdavo viską iki cento.

Kontrolierė rekomendavo Savivaldybės administracijai, kad pasiūlytų Tarybos nariams sugrąžinti atgal į biudžetą nesąžiningai gautus pinigus, imtis priemonių susigrąžinti politikų neteisėtai gautas lėšas, taip pat ir už tas išlaidas, kurios net nebuvo numatytos Tarybos veiklos reglamente, kaip antai, išmaniosios televizijos mokesčiai, pramoginės paslaugos.

Kontrolės komitete Savivaldybės administracijai atstovavusi vicemerė Vilija Venckutė-Palaitienė pareiškė, kad, atlikdama šį patikrinimą, Savivaldybės kontrolierė nebendradarbiavo su Savivaldybės administracija. Anot jos, administracija prašė patikslinti rekomendacijas nurodant konkrečią pinigų sumą, kurią į Savivaldybės biudžetą grąžinti turi kiekvienas Tarybos narys. „Pasakius, kad yra padarytas pažeidimas, turi būti įvardytas ir jo mastas“, – tarė ji. Vicemerė sukritikavo kontrolierės akto kalbą teigdama, kad akto kalba „turėtų būti emociškai neutralesnė, išlaikytas kalbos kanceliarinis stilius.“ Atsakydama S. Grigaitytė-Gedvilienė akcentavo, kad patikrinimo subjektas buvo už išlaidų kontrolę atsakanti Savivaldybės administracija, o ne Tarybos nariai, akto kalbos nekomentavo.

Kontrolės komiteto pirmininkui Giedriui Petreikiui pasiūlius susitelkti į akto esmę, komiteto nariai taip pat nesigilino į atskirų Tarybos narių gautas išmokas, jų teisėtumą. S. Grigaitytė-Gedvilienė patvirtino, kad atliekant patikrinimą, Kontrolės ir audito tarnyba bendradarbiavo su Klaipėdos prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šių teisėsaugos institucijų iniciatyva, kad institucijos valdo visą Kontrolierių tarnybos turimą informaciją, o prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. „Prokuratūra mums mynė ant kulnų“, – sakė kontrolierė.

G. Petreikis pastebėjo, kad yra Tarybos narių, kurie jau grąžino išmokas: Augenija Juknevičienė visus kadencijos laikotarpiu jai išmokėtus 14 tūkst. 866,77 eurus, Juozas Mažeika dalį jų – 1 tūkst. 817 eurų.

„Administracija nepateikė Tarybos nariams kontrolierės ataskaitos“, – G. Petreikis nurodė galimą priežastį, dėl kurios Tarybos nariai uždelsė grąžinti pinigus Savivaldybės administracijai. Jam pritarė Kontrolės komiteto narys J. Mažeika. „Kol neturėjau išsamios mano gautų išmokų išklotinės, sunku buvo prisiminti kiekvieną išlaidų atvejį, kai iš mero gavau kontrolierės ataskaitą, ją išsinagrinėjau, suskaičiavau tas išmokas, kurios man kėlė abejonių ir grąžinau 1 tūkst. 817 eurų. Jei teisėsaugos institucijos išaiškins, kad grąžintina suma yra didesnė – sumokėsiu dar. Kas geriau už pačius Tarybos narius gali įvertinti jų gautų išmokų teisėtumą, pagrįstumą? Čia kiekvieno Tarybos nario reikalas“, – kalbėjo J. Mažeika.

„Savivaldybės administracija ignoravo Kontrolės audito ir tarnybos rekomendacijas, stebėsime, kaip jas įgyvendins, kokie bus teisėsaugos institucijų sprendimai, išvados. Pasitikime Savivaldybės kontrolierių atliktu auditu“, – tvirtino Kontrolės komiteto pirmininkas G. Petreikis, komiteto nariai pritarė.

Patikrinimo išvadose yra teigiama, kad tikrinamuoju laikotarpiu Savivaldybės administracijoje nebuvo užtikrinta dokumentų apsauga nuo jų sugadinimo, praradimo, pakeitimo ir naikinimo, nes 2019–2023 metų kadencijos Tarybos narių pateiktos išmokų apyskaitos dokumentų valdymo sistemoje Kontora registruoti pradėtos tik nuo 2020 m. sausio mėnesio, o išlaidas patvirtinantys dokumentai (kvitai, sąskaitos ir kt.) Kontoroje išvis nebuvo registruojami.

Kontrolės ir audito tarnybos Kretingos rajono savivaldybės 2019–2023 m. kadencijos Tarybos narių veiklos išlaidoms kompensuoti gautų išmokų audito medžiaga skelbiama Savivaldybės interneto puslapyje šios tarnybos veiklos ataskaitų skiltyje. Paskelbta buvo Kontrolės komiteto posėdžio išvakarėse, tad su kontrolierių atliktu darbu, išvadomis, rekomendacijomis susipažinti gali tiek plačioji visuomenė, tiek į čekiukų skandalą patekę rajono politikai.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas