Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Trys žmonės žuvo, penki sužaloti – tokią praėjusių metų gaisrų statistiką pateikė Kretingos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Tarnybos vadovo Dariaus Černausko teigimu, pagal kilimo vietą ir aplinkybes išskiriamos trys pagrindinės gaisrų kategorijos: gaisrai pastatuose, atvirų teritorijų gaisrai, transporto priemonių gaisrai.

Daugiausiai gaisrų – 50 – kilo gyvenamosios paskirties pastatuose. Pagrindinės gaisrų kilimo priežastys pastatuose – suodžių užsidegimas ir savaiminis medžiagų užsidegimas. Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su Kretingos rajono savivaldybės ugniagesiais kasmet lanko Kretingos rajono gyventojų būstus. Per akciją pastebėta, kad gyventojai nėra abejingi savo būsto saugumui, priešgaisrinės saugos klausimais konsultuojasi su pareigūnais, stengiasi reaguoti į išsakytas pastabas ir, kiek įmanoma, sumažinti galimybę kilti gaisrui, tačiau autonominius dūmų detektorius įsirengia pasyviai: iš 50 gaisrų, kilusių gyvenamosios paskirties pastatuose, tik 29-iuose buvo įrengti dūmų detektoriai. Socialiai remtinoms šeimoms, vienišiems senukams, neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms pareigūnai dūmų detektorius dovanoja ir pritvirtina jų būstuose.

Atvirų teritorijų gaisrai dažnai susiję su neatsargiu elgesiu gamtoje, apleistais ir neprižiūrimais pastatais bei ūkiškai netvarkomomis atviromis teritorijomis, klaidingu žmonių suvokimu nešienauti, o nudeginti pievas. Lemia ir žalingi žmonių įpročiai – rūkymas, alkoholis ar kitų svaigiųjų medžiagų vartojimas viešose vietose.

Transporto priemonių gaisrų priežastis dažniausiai susijusi su senų transporto priemonių elektros instaliacijos gedimais.

Pasak D. Černausko, per 2023 metus Kretingos rajone ugniagesiai gelbėtojai atliko 207 gelbėjimo darbus. Suteikta pagalba policijos pareigūnams – buvo atidarytos durys, greitosios medicinos pagalbos tarnybai – kai teko transportuoti sunkaus svorio ligonius.

Ugniagesiai pasitelkiami ir išsiliejus aplinkai kenksmingos medžiagoms, ir prireikus iš transporto priemonės išvaduoti nukentėjusiuosius. Kai kurie gelbėjimo darbai būna susiję su oro sąlygomis – tenka nuo kelių patraukti nuvirtusius medžius, pašalinti šakas.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas teigė, kad daugiausiai gaisrų pernai kilo Kretingos mieste – 36, Darbėnų seniūnijoje – 24, Žalgirio seniūnijoje – 15, Kretingos seniūnijoje – 11, Salantų mieste, Kūlupėnų, Kartenos seniūnijose – po 4, Imbarės seniūnijoje – 3. Mažiausiai – 2 – gaisrai užfiksuoti Vydmantų seniūnijoje.

„Gyventojai turėtų nuolat laikytis priešgaisrinės saugos reikalavimų, atsakingai rūpintis savo turtu ir saugumu – tai yra labai svarbu“, – akcentavo D. Černauskas.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas