Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Jūratė Varkojienė (antroje eilėje pirma iš kairės) Transcendentinės meditacijos asamblėjoje Indijoje su lietuvių grupe.

Metų sandūroje Indijoje įvyko pasaulinė Transcendentinės meditacijos asamblėja, į kurią susirinko apie 11 tūkstančių iš 130 pasaulio šalių Transcendentinę meditaciją praktikuojančių žmonių. Jie 14 dienų sutelktai meditavo, kad pasaulyje įsivyrautų taika. Šiame pasauliniame renginyje dalyvavo kretingiškė Jūratė Varkojienė.

Transcendentinės meditacijos mokymo pradininkas buvo 2008 metais šį pasaulį palikęs Indijos dvasinis mokytojas Maharšis Mahešas Jogis, propagavęs taiką. Subūręs milijonus pasekėjų visame pasaulyje, tarp jų buvo ir daug garsenybių, kaip antai, populiarios muzikos grupės „The Beatles“ nariai. Maharšis Mahešas Jogis gyvenęs ir kaip atsiskyrėlis, Transcendentinės meditacijos techniką dėstė įvairiuose pasaulio universitetuose. Meditacijos efektyvumas įrodytas moksliniais tyrimais, kurių paskelbta per 600. Pasauliniai medituotojų suvažiavimai šaukiami žmoniją ištikus pražūtimi grasinančioms krizėms. Prieš pastarąją asamblėją Indijoje 7 tūkstančiai medituotojų iš viso pasaulio susirinkę buvo Ajovoje 1983 metais, tapusiais vienais šiurpiausių Šaltojo karo metų, kai buvo numuštas iš Niujorko į Seulą skridęs „Korean Air Lines“ keleivinis lėktuvas, žuvo 269 žmonės. Tad pasaulinė Transcendentinės meditacijos asamblėja nėra atsitiktinis reiškinys, ir, kaip teigė J. Varkojienė, jo dalyvių skaičius irgi apibrėžtas – kiek turi susirinkti medituotojų, skaičiuojama pagal matematinę formulę – svarbus yra to laiko žemės gyventojų skaičius, kuris dabar jau perkopęs 8 milijardus.

Per nūdienos pasaulį ritasi karinių konfliktų banga, įtampa tarp priešiškų stovyklų yra pasiekusi apogėjų, vis garsiau kalbama apie žemei gresiantį dar vieną pasaulinį karą. Ar sutelkta meditacija tai gali sustabdyti? J. Varkojienė tiki meditacijos galia mažinti susipriešinimą pasaulyje, taikai pasiekti. „Mums medituojant Indijoje kareiviai iš fronto Gazos Ruože buvo išleisti Naujųjų šventėms – to jokiame kare dar nebuvo, Ukraina su Rusija apsikeitė 300 belaisvių. Žinoma, galima teigti, kad visa tai ir taip, be sutelktos tūkstančių žmonių meditacijos galios būtų įvykę“, – teigė J. Varkojienė.

Pasaulinį medituotojų suvažiavimą Indijoje organizavo po Maharšio Mahešo Jogio jo darbą tęsiantis, jo mokinys Tonis Naderis. „Ne viskas pasisekė organizuojant, indai nespėjo pastatyti palapinių asamblėjos dalyviams apgyvendinti. Gyvenome bendrabučiuose, iš kurių reikėdavo važinėti į susirinkimo vietą. Visumoje organizacija buvo gera, užtikrintas visų dalyvių maitinimas 3 kartus per dieną“, – pasakojo J. Varkojienė. Kiekvienas renginio dalyvis sumokėjo 900 eurų dalyvio mokestį. Anot J. Varkojienės, šį visuotinė meditacija buvo darbas. Ji keldavosi 5 valandą ryto, 6 valandą išvykdavo į sueigos vietą, kur 7.30 val. prasidėdavo dienos programa: apie 30 minučių dalyviai darydavo jogos asanas, po to 5 minutes pranajaną – kvėpavimo pratimus ir 20 minučių meditaciją – visa tai trukdavo 1 val. Po to – 10 min. pertrauka ir vėl tas pats ciklas. Po dviejų ciklų – pietų pertrauka, po jos dar du tokie pat ciklai. 18.30 val. dalyviai vakarieniaudavo, nuo 20 val. iki 22 val. vykdavo paskaitos. „Neslėpsiu, nuovargis buvo žiaurus. Joga, meditacija užsiimu nuo 2015 metų, bet namuose tam mažiau laiko skiriu, todėl grįžau ir fiziškai sustiprėjusi“, – sakė J. Varkojienė, akcentavusi, kad meditacija išvalo žmogaus mintis.

Pasaulinėje Transcendentinės meditacijos asamblėjoje Indijoje dalyvavo apie 3 tūkst. europiečių, iš Lietuvos buvo 11 žmonių.

V. Varkojienės pastebėjimu, Transcendentine meditacija užsiimančių Lietuvoje nėra daug – apie 400 žmonių buriami mokytojo Dariaus Rutkio. Medituoti išmokstama asmeniškai su sertifikuotu Transcendentinės meditacijos mokytoju. Indijoje su grupe iš Lietuvos dalyvavo ir Transcendentinės meditacijos mokytojo statuso siekianti Jurgita Saulytė, ji atvyko iš Tailando, ten mokosi. Daugiausia asamblėjos dalyvių buvo iš Indijos. J. Varkojienė pažymėjo, kad Indijos mokyklose mokiniai, studentai medituoja po 20 minučių rytą ir vakarą.

„Žmogui svarbu yra medituoti, nuraminti savo negatyvias emocijas. Konfliktai, susipriešinimas iš niekur neprasideda, visas tas pyktis susirenka, iš mūsų visų kaupiasi. Dešimties tūkstančių žmonių meditacija vienoje vietoje tuo pačiu laiku turi galią, valo tą sukauptą visuotinį blogį“, – tvirtino J. Varkojienė. Meditacijos galią jį nagrinėjo ir rašydama savąjį magistro darbą, susipažino su publikuotais moksliniais straipsniais apie meditacijos poveikį žmogui. Štai aprašyto vieno mokslinio tyrimo rezultatas: kalėjime medituoti buvo išmokyti 900 kalinių, iš jų 20 proc. į meditaciją numojo ranka ir buvo tie, kurie į kalėjimą grįžo vėl.

„Man patinka, kad medituoti galiu ir viena namie. Kaip kasdien valaisi dantis, taip medituodamas išvalai galvoje susikaupusias neigiamas mintis. Meditacija gydo ir kūną, padeda vaduotis iš ligų“, – sakė J. Varkojienė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas