Pajūrio naujienos
Help
2024 Birželis
Pi 3101724
An 4111825
Tr 5121926
Ke 6132027
Pe 7142128
Še18152229
Se29162330
Apklausa

Ar turite savo pamėgtų Kretingos miesto šventės renginių?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Sveikata

Išsiplėtęs kojų venų tinklas, sunkumas kojose, patinimas, skausmingumas blauzdų srityje – šiuos periferinės kraujotakos negalavimus dažnas, ypač dienai einant į pabaigą, pajaučiame esant šiltiems orams. Kraujotakos sutrikimus taip pat gali išprovokuoti elektrolitų disbalansas (kalio, natrio, magnio trūkumas), atsiradęs gausiau prakaituojant. Galvos svaigimą, bendrą organizmo silpnumą žmonėms, turintiems kraujotakos sutrikimus, gali daryti įtakos ir slėgio svyravimai, elektromagnetinės audros.

„Kraujotakos sutrikimai dažniauDarbingo amžiaus žmonių grupėje trumpalaikius kraujotakos sutrikimus gali sąlygoti vegetacinės nervų sistemos reakcijos, hormonų pokyčiai. Vyresnio amžiaus žmonių grupėje, kurie jau turi lėtinių ligų, dažniausiai dėl aterosklerozės susiaurėjusių kraujagyslių – t. y. tam tikro lygio kraujagyslių nepraeinamumo, kuomet jau vystosi lėtinė išeminė kraujagyslių liga, dažnai kyla periferinės kraujotakos ar galvos smegenų kraujotakos sutrikimų, kuriems ypač svarbi kaklo kraujagyslių būklė ir kraujotaka per jas“, – paaiškino „Atostogų parke“ įsikūrusio medicinos centro „Natura Termo SPA“ vadovas gydytojas Nerijus Kemeklis.

Šilumos išprovokuoti pavojai

Simptomai dažniausiai pasireiškia periferinėse (ypač – blauzdų, čiurnų) kojų srityse.

„Giliosios kojų venos dalyvauja širdžiai prisipildant krauju, kai jis per kojų giliųjų venų sistemą grįžta į širdį. Dėl to sutrikus kraujotakai atsiranda tinimai, dusuliai ir kiti panašūs simptomai. Paūmėja tokios ligos, kaip širdies nepakankamumas. Šiltu oru žmonėms, turintiems širdies nepakankamumą ar kitų širdies-kraujagyslių sistemos ligų, simptomai gali gerokai paūmėti. Nedidelis patinimas per karščius atsiradęs sveikiems žmonėms, pagulėjus, pabuvus ramiai, praeina savaime. Sergant tam tikromis ligomis, patinimas išlieka ilgą laiką. Jis būna gerokai padidėjęs, gali būti skausmingas. Tam tikru atveju gali atsirasti ir giliųjų venų uždegimo požymių“, – teigė gydytojas.


Aušra PETREIKĖ

Dietistė

Žmogaus kūnas dažnai siunčia įvairius signalus apie sveikatos būklę. Skausmas, peršalimas, odos bėrimai, plaukų, nagų, dantų būklė – lengviausiai pajaučiami ar pastebimi rodikliai, kad kūnui reikia pagalbos. Nagai yra vieni dažniausiai pastebimų kūno dalių. Dėmės, iškilimai, forma ar net nagų spalva gali perspėti apie sveikatos būklę.

Baltos dėmės. Baltos dėmės ar linijos ant nagų gali įspėti apie cinko trūkumą. Cinko poreikis padidėja, jei patiriate stresą, miego trūkumą, dažnai sergate ar nepakankamai valgote. Daugiausia cinko turi įvairi mėsa, pieno produktai, jūros gėrybės.

Vertikalios linijos. Žmonėms senstant, ant nagų dažnai atsiranda vertikalios linijos. Tai liudija apie mažą vitamino A, bei B grupės vitaminų kiekį organizme. Taip pat tai gali signalizuoti geležies stokos anemiją (per mažas vario / vitamino A kiekis) ir nepakankamą baltymų kiekį maiste. Taip pat labai svarbus aspektas – per didelis polinesočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis (vartojama per daug saulėgrąžų, rapsų aliejų) ir patiriamas per didelis stresas. Patiriant stresą išskiriama per mažai skrandžio rūgšties, kas sutrikdo tinkamą baltymų įsisavinimą organizme. Pagrindiniai maisto produktai, galintys padėti jūsų kūnui, – kepenėlės, pieno produktai ir pakankamas kiekis kokybiškų baltymų.

Horizontalios linijos. Gilios horizontalios linijos, dar vadinamos Beau’s linijomis. Tokios linijos gali įspėti apie rimtas ligas. Skydliaukės, ūminės inkstų ligos, diabetas ar stiprus toksiškumas (pavyzdžiui, chemoterapija) gali suformuoti Beau’s linijas. Pastebint tokias linijas ant nagų paviršiaus patartina neatidėlioti vizito pas šeimos gydytoją.


Katerina Labanauskienė

Sakoma, kad žoleles geriausiai rinkti iki Joninių, mat birželio pabaigoje jos būna sukaupusios daugiausiai naudingųjų medžiagų. Kretingiškė Katerina Labanauskienė dar patikslino – tas laikas skirtingose vietovėse gali būti skirtingas, nes skiriasi klimato sąlygos. Tad mes paidairykime: o kas gi užauga pas mus?

PAPRASTASIS BAZILIKAS. Šį kulinarijoje plačiai naudojamą kvapųjį prieskoninį augalą savo soduose puoselėja daugelis sodininkų. Pasak Katerinos, baziliko preparatai turi antiseptinių, priešuždegiminių savybių, gerina virškinamojo trakto veiklą. Bazilikas gali būti naudojamas ir namų kosmetikoje – tinka probleminei odai prižiūrėti.

RUGIAGĖLĖ. Ją žolelių žinovė pavadino gražuole piktžole, matoma javų laukuose, pievose, prie kelių ir takų. Mėlynus žiedus kaip vaistinę žaliavą patarė skinti iškart, kai prasiskleidžia žiedynas, džiovinti 40–50 laipsnių temperatūroje džiovykloje arba gerai vėdinamoje patalpoje.

Rugiagėlių nuoviro kompresas gali būti naudojamas esant akių vokų uždegimui: pusę šaukšto džiovintų žiedų užpilame 120 ml verdančio vandens, paliekame 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošiame ir ant vokų dedame nuovire išmirkytus vatos diskelius, palaikome 15–20 minučių. O žiedų arbata stiprina imuninę sistemą, padeda sutrikus virškinimui. Šaukštelį džiovintų rugiagėlių (arba 5 šviežius žiedus) reikia užpilti 240 ml verdančio vandens ir palaukti apie 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošti ir gerti pusvalandį prieš valgį, bet ne ilgiau kaip dvi savaites.


Išvažiuojamajame komiteto posėdyje dalyvavo ir meras Antanas Kalnius, jo patarėjas Albertas Barauskas, vicemerė Vaida Jakumienė, Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė.

Šią savaitę Kretingos rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komitetas, vadovaujamas Jolantos Girdvainės, surengė išvažiuojamąjį komiteto posėdį Kretingos ligoninėje.

Įpusėjo Kretingos ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko kadencija. Komiteto politikams ligoninės vadovas priminė savo 5 metų ligoninės strategiją, išvardijo jau įgyvendintus jos uždavinius. Per 2022–2023 metus ligoninėje buvo diegiamos naujos medicininės technologijos, įsigyta modernios įrangos, kompiuterinis tomografas, padaryta daug darbų tvarkant aplinką, ją pritaikant gydymo paslaugoms teikti. Už pastebimai išgražėjusią ligoninę – tiek jos vidų, tiek išorę, aplinką, R. Sakalauskui komiteto nariai nešykštėjo pagyrų. „Aplinka irgi gydo, stiprina pasitikėjimą gydymo įstaiga“, – sakė R. Sakalauskas, užsiminęs apie tolesnius aplinkos tvarkymo darbus. Netrukus turėtų nuardyti sandėlio griuveną ligoninės vidiniame kieme ir čia įrengti aikštelę pacientų automobiliams, kurioje vietas jie galėtų rezervuoti prieš atvykdami į ligoninę operacijai, kitoms gydymo paslaugoms. Tvarkys pastatą, kurio dalis – garažai, priklauso ir Greitajai medicinos pagalbai, ir Pirminiam sveikatos priežiūros centrui.

R. Sakalauskas politikams priminė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio kabinete matytą valstybės gydymo įstaigų reformos žemėlapį, pagal kurį Kretingos ligoninės likti neturėjo, ir pasidžiaugė, kad pavyko įveikti reformos labirintus, išsaugoti ligoninę. Nuo šių metų sausio ligoninėje įdiegta visiems suprantama, suderinta su esveikata, užtikrinanti greitą duomenų į esveikatą įvedimą programa. Ligoninėje nuolatos vyksta darbuotojų mokymai, kaip pašmaikštavo R. Sakalauskas: „Aptarnavimas ligoninėje negali būti prastesnis nei prekybos centre. Pacientui ašarą nušluostyti irgi reikia mokėti.“


Vydmantų gimnazijoje dirbanti Justina Žemgulienė save pristato kaip kūrėją.

Pedagogė Justina Žemgulienė, Vydmantų gimnazijos technologijų mokytoja, save pristato kaip kūrėją, kuriai rūpi vaikų emocijos. Justina kartu su vyru yra surengusi ne vieną vaikų emocinio ugdymo stovyklą tiek Kretingos krašto, tiek Klaipėdos vaikams. Temos, kaip suprasti save, kaip atpažinti savo emocijas, kaip neprisiimti svetimų emocijų, pedagogei, dirbančiai su vaikais, labai aktualios.

„Esu žmona, dviejų nuostabių vaikų mama ir kūrėja“, – šypsojosi Justina, pristatydama naujausią savo kūrinį – Boomogi emocijų monstrą, kuris per įvairius simbolius padeda geriau pažinti save ir ugdytis emocinį intelektą. „Kadangi vaikams reikia pagalbininko jų emocijoms nuraminti, dauguma vaikų turi kažkokį tikrą ar įsivaizduojamą draugą. Dažniausiai tai būna koks meškiukas, tigriukas ar panašiai. Ilgai ieškojau vaikui priimtinų būdų, kaip jam išlieti pyktį, susikaupusį negatyvą, destrukciją ar liūdesį, kad nesužalotų savęs ar kito, kad nelaužytų daiktų, nepyktų ant aplinkos ar šalia esančio žmogaus,“ – pasakojo Justina, pridurdama, kad labai dažnai pyktis išliejamas kažką niokojant, laužant, todėl jai ir kilo mintis: tai, kas pykstant sulaužoma, pykčiui atslūgus, vėl gali būti surenkama, nepatiriant nuostolių. Tad emocijų monstras sukurtas taip, kad jį išbarsčius vėl galima susirinkti taip, kaip norisi. „Kai aš pykstu, kai visos emocijos ima viršų – aš tą žaislą išdraskau, išmėtau, bet paskui vėl jį susirenku iš naujo. Šio monstro idėja sustiprėjo stovyklose, kuriose dominavo mintis kiekvienam vaikui turėti savo paguodos objektą, bet vyresniame amžiuje, tarkime 10–13 metų paaugliui jau nelabai norisi turėti kažkokį žaislinį meškiuką ar šuniuką – taip ėmė vystytis emocinio monstro idėja“, – kalbėjo pašnekovė.


Rododendrai spalvomis užburia praeivius

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Sveikata
  • 2024-06-04

Rododendrai prie Kretingos PSPC, šiomis dienomis tarsi išprotėję savuoju spalvingu žydėjimu, nepalieka abejingų praeivių.

Staiga užplūdusi vasaros karščių banga gerokai anksčiau, negu įprasta, išskleidė augmenijos žiedus, ryškiai nuspalvindama ne tik mūsų kiemus, bet ir rajono įstaigų teritorijas, – ypatingu grožiu išsiskiria rododendrų gėlynas prie Kretingos pirminio sveikatos priežiūros centro (PSPC), o neseniai baltų žiedynų kvapu bites viliojo senasis Kretingos ligoninės obelų sodas.

Rūpinasi įstaigos darbuotojos

Rododendrų krūmai, siekiantys 1–1,5 m, traukia praeivių ir prošal pravažiuojančiųjų akį ryškiomis spalvomis – geltona, purpurine, ryškiai violetine, balta, alyvine, avietine – sudarydamos kompoziciją, derančią tarpusavyje ir pagal koloritą, ir pagal krūmų aukštį. Žmonės sustoja, fotografuojasi prie šio masyvaus rododendrų gėlyno.

Kretingos PSPC vadovas Arnas Juškys taip pat neslėpė, pro savo kabineto langą matąs, kaip žmonės džiaugiasi krūmais, darosi „selfius“, tik apgailestavo, kad šis grožis, kaip ir visa gamtoje, tėra trumpalaikis. Jis nepriskyrė sau šio gėlyno atsiradimo nuopelno, tai, sakė, esąs ankstesnio įstaigos vadovo Vidmanto Jurgaičio sumanymas: „Mano žiniomis, V. Jurgaitis buvo pakvietęs profesionalų apželdintoją, kad prie įstaigos suformuotų alpinariumą. Šis jam ir pataręs nemažą plotą užsodinti rododendrais, patarė, kokius parinkti krūmus ir kaip suformuoti jų kompoziciją.“


Palangos miesto savivaldybė kartu su Palangos miesto socialinių paslaugų centru nuo 2022 metų įgyvendina projektą „Gerovės konsultantų modelio įdiegimas Palangos miesto savivaldybėje“. Numatytas projekto veiklų tęstinumo užtikrinimas – 5 metai po projekto pabaigos, t. y. iki 2029 m. gegužės mėn. Nuo projekto pradžios emocinių konsultantų paslaugos jau suteiktos 156-iems Palangos miesto gyventojams.

Projekto vykdytoja Palangos miesto savivaldybė ir partneris Palangos miesto socialinių paslaugų centras balandžio mėnesį suorganizavo du renginius, skirtus pristatyti įgyvendintas projekto veiklas.

Balandžio 20 d. įvyko netradicinis projekto baigiamasis renginys „Per fizinį aktyvumą į emocinę sveikatą“, kuris sukvietė daugiau kaip 50 palangiškių bei jų keturkojus augintinius į 7 km žygį Palangos miesto pušynais. Žygio tikslas – pristatyti jau dvejus metus vykstantį emocinės gerovės konsultantų projektą Palangos miesto savivaldybėje. Taip pat buvo pristatytas projekto tikslas, emocinės gerovės konsultantų paslaugų nauda, išdalinti informaciniai lankstinukai su emocinės gerovės konsultantų teikiamomis paslaugomis. Žygeivius renginio organizatoriai vaišino arbata, kareiviška koše, o susirinkusiuosius lydėjo geros emocijos ir puikus bendruomenės nusiteikimas.


Pleiskanomis ir žvyneliais padengta, perštinti oda sergantiems žvyneline (psoriaze) kelia nuolatinį diskomfortą. Ankstyvą pavasarį nusilpus organizmui dėl vitaminų, mineralų, saulės, fizinio aktyvumo trūkumo, esant permainingiems orams, infekcinėms ligoms nualinus organizmą, patiriant stresą, neretai šią ligą nešiojančiajam psoriazės simptomai paūmėja.

Užklumpa nusilpus imunitetui

Kaip sumažinti psoriazės simptomus ir kontroliuoti ligą, paaiškino „Atostogų parke“ įsikūrusio medicinos centro „Natura Termo SPA“ vadovas gydytojas Nerijus Kemeklis.

„Psoriazė yra sisteminė liga, kurios simptomai pasireiškia nusilpus bendrai organizmo imuninei sistemai. Ligai suvaldyti dažnai naudojami tepalai, tarp jų ir hormoniniai, ypač naudojami ilgą laiką, nėra išeitis. Tinkama mityba, organizmo grūdinimas, jo prisotinimas vitaminais ir mineralais, šviesos terapija – ligai sukontroliuoti būtina pasitelkti visą kompleksą organizmo stiprinimo priemonių. Tik tuomet teigiamas rezultatas pasiekiamas lengviau,“ – įsitikinęs gydytojas N. Kemeklis.


Judumo platforma „Bolt“ tęsia plėtrą Vakarų Lietuvoje – nuo šiol elektriniais paspirtukais galės dalytis Kretingos gyventojai ir miesto svečiai. Kretinga – jau keturioliktasis miestas, kuriame veikia ši dalijimosi paslauga. Įmonės „Bolt“ ir rajono Savivaldybės įsitikinimu, elektriniai paspirtukai Kretingoje gali sumažinti automobilių skaičių ir taršos kiekį, palengvinti gyventojų kelionių planavimą.

„Labai svarbu, kad gyventojams būtų pasiekiamos įvairios judumo galimybės, o ypač reikia tvarių sprendimų. Elektriniai paspirtukai – patogus būdas žmonėms judėti gatvėmis, mažinantis priklausomybę nuo automobilių ir skatinantis švaresnę miesto aplinką. Tikime, kad paspirtukų dalijimosi paslauga Kretingoje – žingsni spartesnio miesto transporto infrastruktūros modernizavimo link“, – sakė Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė.

Kretingos rajone individualių automobilių skaičius pastaruoju metu auga. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, tūkstančiui Kretingos rajono gyventojų tenka 655 individualūs automobiliai, o tai – beveik 30 proc. daugiau negu šalies vidurkis.

„Mūsų duomenys rodo, kad reikšminga dalis vartotojų, kurie kelionei pasirinko elektrinį paspirtuką, būtų rinkęsi kelionę automobiliu, jei paspirtukas būtų buvęs neprieinamas. Vadinasi, dažnai kelionė elektriniu paspirtuku žmogui yra patrauklesnė ir patogesnė negu automobiliu. Tikime, kad tai greitai pajaus ir kretingiškiai“, – sakė Benas Jurlovas, „Bolt“ dalijimosi paslaugų operacijų vadovas Lietuvoje.


Juoko jogo instruktorė Jolanta Šapokienė: „Šypsokimės gyvenimui, ir gyvenimas mums šypsosis. Gimėme su riksmu – gyvenkime su juoku.“

Juokas – tai viena žmogaus reakcijų į juokingą reiškinį arba kutenimą. Jis pasireiškia nevaldomu veido ir kūno raumenų judėjimu, specifiniu garsu, kvėpavimo ritmo pakitimu. Juoko joga – tai daktarės Madan Kataria sukurta jogos technika, padedanti nuraminti, nusiraminti ir atsipalaiduoti.

Juoko joga susideda iš kvėpavimo pratimų, asanų, rankų plojimo ir garso ha-ha-hi-hi tarimo, kuris priartina prie tikrojo juoko. Tai treniruotė, kuri išlaisvina tikruosius žmogaus jausmus ir išjudina sąmonę iš mums įprastinių pasaulio ir savęs suvokimo ribų. Juokdamasis žmogus į savo gyvenimo kasdienybę įneša energijos, džiaugsmo ir laisvės, atsikrato baimių, įtampos, nerimo, varžymosi, liūdesio. Apie juoką ir juoko jogos praktikas paaiškino jogos instruktorė Jolanta Šapokienė, kuri juoko jogo užsiėmimus veda „Menų palėpėje“.

– Juoko joga dar pakankamai naujas, Lietuvoje daugeliui negirdėtas dalykas. Ką gi veikėte iki tapote juoko jogos instruktore?

– Juokas ir pozityvumas mano gyvenime visada buvo. Tai – variklis, kuris mane įkvėpdavo ir gelbėdavo bet kurioje situacijoje. Viskas, kur atsidurdavau – darbas, veikla ar verslas – man buvo tarsi žaidimas. Į vieną kompaniją atėjau draugei padėti, kaip sakoma „ant juoko“ – nepasirengusi kažką kalbėti ar pasakoti ir išsyk gavau kvietimą į mokymus. Visur ėjau lengvai, žaismingai, drąsiai, nieko nebijodama. Visą gyvenimą mane vedė azartas, džiaugsmas, apie pinigus niekada rimtai negalvojau, bet jie tiesiog tarsi patys į rankas įkrisdavo. Iš esmės visi darbai, verslai prasidėjo nuo pagalbos kažkam: vaikystėje daug padėdavau savo tėčiui, kuris anuomet buvo neblogas verslininkas, vėliau padėdavau draugėms ir padėdama žaismingai įsitraukdavau į veiklas, kurios tuo metu buvo ir pomėgis, ir darbas, ir gana neblogas uždarbis. Šalia visada buvo tik patys stipriausi, gabūs, protingi žmonės, kuriuos sugebėdavau įkvėpti, kad kartu nuverstume kalnus.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas