Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius darbėniškius patikino priėmęs sprendimą neleisti statyti Auksūdyje vandenilio ir žaliojo metanolio gamyklos.

„Šiandien rytą priėmiau asmeninį sprendimą, juo pasidalinau su visais kolegomis valdančiosios daugumos atstovais Kretingos rajono savivaldybės taryboje, ir galiu pasakyti: Darbėnuose vandenilio ir metanolio gamyklos neleisime statyti“, – penktadienio, kovo 8 dienos, rytą socialiniuose tinkluose paskelbęs, kad šeštą vakaro į Darbėnų gimnazijos salę kviečia gyventojus susitikimui, pranešė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

„Per socialinius tinklus nenorėjau paskleisti to, ką norėjau išsakyti jums žiūrėdamas į akis, nepergyvendamas, nebijodamas. Visada stengiuosi bendrauti su žmonėmis, o šiandien tai, kas vyksta mūsų visuomeninėje veikloje, ką matome spaudoje, šiek tiek kelia man nerimą. Labai dažnai klausiama, kodėl meras neišsako savo nuomonės dėl šitos vandenilio ir metanolio gamyklos. Išsakyti savo nuomonę gali, jei ją tuo metu turi. Per pusantro mėnesio nuo pat pradžios, nuo pirmojo labai karšto susitikimo, kai mes pakvietėme bendruomenę ir Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos rengėjus, ir jūs, kaip ir aš, neturėjome atsakymo. Negalėjau pasakyti jums, kaip bus: ar taip, ar taip. Per visą tą laikotarpį buvo labai daug susitikimų ir su iniciatyvine grupe, daug bendrauta su ekspertais, diskutuota Taryboje. Matydamas, kas vyksta, ir jau turėdamas duomenis, šiandien galiu pasakyti: Darbėnuose vandenilio ir metanolio gamyklos neleisime statyti. Aš žinau, suprantu, kad Lietuvoje toks objektas bus, bet ne Darbėnuose. Jis kažkur atsiras, tačiau tam pritarti turi visų pirma bendruomenės. Artimiausiu metu susitiksiu su investuotojų atstovais ir pasakysiu, kad gamyklos toje vietoje nebus. Kaip jie elgsis toliau, aš negaliu atsakyti. Taip, PAV procedūra tęsis ir ataskaita turės būti pateikta, tačiau žodis jau pasakytas“, – savo sprendimą darbėniškiams aiškino meras.

Kretingos rajono tarybos narei Violetai Turauskaitei pasiteiravus, kas pasikeitė per tas kelias dienas, kokių papildomų duomenų, kurių Tarybos nariai neturi, jis gavo ir kodėl nepasidalino su visa Taryba, A. Kalnius atsakė: „Manau, kad jūs, kaip politikai, tikrai sekate, kas vyksta. Aš turiu daugiau informacijos, tačiau negaliu jos atskleisti.“

Susitikime dalyvavę gyventojai kelis kartus A. Kalniaus klausė: jeigu Aplinkos apsaugos agentūra, vertinsianti PAV ataskaitą, nuspręstų, kad investuotojų pasirinktoji vieta Auksūdžio kaime tinkama gamyklos statybai, ar turi meras teisinę galią statybą sustabdyti? Meras aiškino, kad Savivaldybė nusiųs raštą PAV rengėjams ir investuotojams su tam tikrais reikalavimais – tai būtų kaip tam tikras saugiklis.

„Bet mūsų nuomonė jau dabar yra aiški: jeigu bus kreipiamasi į tarybą dėl žemės sklypų paskirties pakeitimo, o tokia galimybė pagal rajono Bendrąjį planą yra numatyta, meras ir Taryba turi teisę nesutikti, kad iš žemės ūkio paskirties būtų keičiama į pramonės teritoriją. Jeigu reikės – eisime ir į teismą. Kovų turime tiek su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, tiek su Sveikatos apsaugos ministerija, reikės – ir šitą kovą mes laimėsime“, – tikino A. Kalnius.

Susitikime dalyvavęs technikos mokslų daktaras Jonas Abromas, nuodugniai išdėstęs, kas toji PAV ataskaita ir į ką atsižvelgiama ją vertinant, sakė, jog sunku numatyti, į ką atsižvelgs Aplinkos apsaugos agentūra: į bendruomenės nuomonę ar į investuotojų interesą.

Kretingos rajono merui buvo priekaištaujama, kad jis, skirtingai negu Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, iškart pasakęs, kad investuotojų pageidaujamoje vietoje gamyklos nebus ir pasiūlęs kitą teritoriją Laisvojoje ekonominėje zonoje, nepasielgė taip pat ir aiškiai nepasakė pozicijos: mes ne prieš gamyklą, o prieš netinkamai pasirinktą vietą – esą tada nebūtų kilęs ir toks susipriešinimas. Meras gi aiškino, kad nei jis, nei Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys niekada nenorėję nieko blogo bendruomenei, bet privalėję elgtis pagal teisės aktus. „Šiandien priimti sprendimą mane įtikino ne kokie nors tyrimų rezultatai, o tai, kas vyksta bendruomenėje, koks yra susipriešinimas: nėra vertas nė vienas euras, kad mūsų žmonės pyktųsi, kad vienas kitam bijotų žiūrėti į akis. Žmonės yra svarbiau“, – kalbėjo A. Kalnius.

Į gyventojų būgštavimus, kad šiandien meras ir valdančioji dauguma sako esą prieš gamyklą, tačiau PAV – o ir kitos procedūros – gali užtrukti ilgai, tad nežinia, kokia gali būti, tarkim, kitos kadencijos Tarybos nuomonė, V. Turauskaitė atsakė: „Kadangi meras mini, kad 14-a daugumos atstovų yra prieš, o mes dar praėjusiame tarybos posėdyje siūlėme atitinkamą protokolinį sprendimą, siūlau, kad artimiausio posėdžio metu būtų priimtas naujas protokolinis sprendimas, kuris išreikštų mūsų visų nuomonę: esame prieš vandenilio ir žaliojo metanolio gamyklos statybą Auksūdžio kaime“.

Livija GRAJAUSKIENĖ


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas