Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Atsinaujinusi laboratorija dirba pagal naujausius standartus

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2019-03-22

Iš kairės laborantės Nida Žmoginienė, Nijolė Melenienė, Galė Steponavičienė, Birutė Vosilienė, direktorius Arūnas Kazlauskas ir inžinierius Povilas Vasiliauskas.

„Esame profesionali komanda, pasiryžusi ateiti į pagalbą tiek savo užaugintų grūdų kokybę norintiems išsiaiškinti pavieniams ūkininkams, tiek su pašarų gamyba ar kita veikla susijusioms įmonėms, kurioms reikia mūsų paslaugų ir kurios į mus kreipiasi“ , – taip prisistatė bendrovės „Labtesta“ direktorius Arūnas Kazlauskas.

Įsigijo naujos įrangos

Kolektyve – patirtį turinčios keturios chemikės laborantės: Nida Žmoginienė, Nijolė Melenienė, Galė Steponavičienė, Birutė Vosilienė, taip pat už aplinkos darbų saugą atsakingas inžinierius Povilas Vasiliauskas.

Laboratorijos darbe jie – ne naujokai, tačiau praėjusiais metais persikėlė į naujas, apie 200 kv. m ploto užimančias, patalpas „Kretingos grūdų“ administraciniame pastate Tiekėjų g., o įsigijus licencijas, užsakovams teikia dar daugiau paslaugų.

Bendrovė įregistruota 2003-iųjų liepą, po to, kai buvo panaikinta bendrovės „Kretingos grūdai“ kokybės kontrolės tarnybos laboratorija. Dalį šiuolaikinės laboratorinės įrangos bei sukauptus tyrimų metodus ji jau turėjo iš anksčiau, o dalį naujos įsigijo. Pasak direktoriaus, į modernią laboratorijos įrangą bei patalpų įrengimą iš viso investuota daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Tyrimai atliekami vadovaujantis pripažintais ISO tyrimų metodais, Europos Sąjungos reglamentais bei Lietuvoje galiojančiais teisės aktais. Nuo 2006-ųjų kovo bendrovė yra gavusi Aplinkos apsaugos agentūros leidimą atlikti ir taršos šaltinių į aplinką išmetamų teršalų aplinkos tyrimus.

„Esame patikimi, išlaikome tyrimų rezultatų konfidencialumą“, – sakė direktorius.

Tarp stambesnių „Labtestos“ klientų – bendrovės „Palangos šilumos tinklai“, „Medis“, „Jovaigė“, „Pirklio baldai“, „Reba“, „Agrokoncerno grūdai“, „Biržų bekonas“, „Vara“, „Šilutės girnos“, „Marijampolės pašarai“, Girkalnio kiaulių kompleksas ir kt.

Galė Steponavičienė pademonstravo, kaip naująja įranga nustatomas baltymų ir riebalų kiekis grūduose.

Racioną būtina subalansuoti

Anot A. Kazlausko, degalinės, taip pat įvairios medienos ar maisto gamybos įmonės, kaimyniniuose rajonuose esantys kiaulininkystės, paukštininkystės kompleksai (mūsų rajone tokių nėra) suinteresuoti atlikti dirvožemio ir nuotekų, taip pat oro tyrimus, o pavieniai ūkininkai ar pašarų gamintojai, tokie, kaip didžiausias užsakovas – bendrovė „Kretingos grūdai“, pageidauja ištirti grūdų ir žaliavų parametrus, reikalingus gyvulių pašarų receptams sudaryti.

Tiriant grūdines kultūras, nustatomas drėgnis, šiukšlingumas, stambumas, saiko svoris. Pašarų kokybė – drėgnis, baltymingumas, ląsteliena, riebalai, krakmolas – tiriama INRATEC analizatoriumi.

Laboratorijos darbuotojai įsitikinę, kad ūkininkai karves teisingai šeria tada, kai joms duoda reikiamą kiekį ir tinkamu santykiu pagrindinių maisto medžiagų per kiekvieną laktacijos laikotarpį. Racionas turi būti subalansuotas ir visavertis, atitinkantis gyvulio poreikius. Jei bus šeriama nesubalansuotais pašarais, net ir tada, kai gyvuliai priės iki soties, gali sumažėti primilžiai. Tik sudarius racioną pagal nustatytas normas karvės gauna reikalingą kiekį baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų.

Pavyzdžiui, sojose baltymų randama apie 45 proc., o kviečiuose – 12, 14 ar 15 proc. Pasak G. Steponavičienės, nujunkytų paršiukų pašaruose turi būti 19 proc. baltymų, todėl, žinant parametrus ir norint pasiekti normą, pašarus galima papildyti sojomis. Paklaustas apie mėginių ištyrimo kainas, direktorius teigė, jog jos – dvejopos.

„Jei ūkininkas per mėnesį atveža iki 20 mėginių – bus vienokios, jei per 20 – kitokios, su nuolaida“, – sakė jis.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas