Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Šimtamečiui Pranui Skierui ir merui Antanui Kalniui temų pašnekesiui netrūko iki pat atsisveikinant.

Kretingoje gyvenantis Pranas Skierys pats atvėrė duris su šimtuoju gimtadieniu jį pasveikinti atvykusiems Kretingos rajono savivaldybės vadovams – merui Antanui Kalniui, vicemerei Vaidai Jakumienei ir mero patarėjui Albertui Barauskui.

Šimtametis nuosavame name jau penkerius metus, kai amžinybėn išėjo jo žmona, gyvena vienas. Namas šildomas malkomis, kurių jau pasirūpino ateinančiai žiemai. Pats kūrena rūsyje esantį katilą. Laiptais savo kojomis kasdien kyla ir leidžiasi į antrame aukšte esantį miegamąjį. Neseniai lankėsi pas savo gydytoją Nikolajų Talancevą. „Pamatavo kraujospūdį, padarė širdies kardiogramą, pasakė, kad sveikas esu“, – pasakojo šimtametis. Paklaustas, ką valgo, sakė: „Viską – duoną, sviestą, dešrą, karšto rūkymo kumpį. Sriubos nemėgstu.“ Vakarienę valgo ne vėliau kaip 19 val., „kad pilvas neužaugtų“. Įsikalbėjus sužinojome, kad rytais keliasi apie aštuntą, pasikloja lovą ir, nusileidęs į virtuvę, pasidaro ir išgeria po du nemažus – apie 300 ml talpos – kavos puodus, nes rytmečiais kraujospūdis būna žemesnis ir parodė kraujospūdžio aparate užfiksuotą šimtojo gimtadienio – gegužės 6 d. – ryto matavimo duomenis: 78 ir 120, be jokių vaistų! Ilgaamžis atviravo, kad klausa, rega, pusiausvyra jau šlubuoja, tačiau jis puikiai sekė ir palaikė pokalbį, buvo galantiškas su viešniomis. Kasdien skaito, muzikos paklauso, žiūri televizorių – žinias ir ypač krepšinį, krepšinio rungtynes kartais ir iki 24 val. nakties, kai šios užsitęsia.

Šimtametis nė karto nepasiskundė nei gyvenimu, nei sutiktais žmonėmis, tik lygindamas dabartį ir pokario metus ištarė: „Po karo duonos naktį į eilę stodavome.“

Visą darbingąjį amžių Pranas Skierys dirbo buhalteriu, apie 20 metų vedė sovietmečiu Padvariuose veikusios Veislininkystės įmonės buhalteriją. Savaitgalį su 100-uoju gimtadieniu poną Praną sveikino giminaičiai, iš jo ir žmonos giminės pusės, jiedu su žmona vaikų neturėjo, bendraamžių irgi nelikę – visi iškeliavę amžinybėn. Svečiams pašmaikštavus, kad nebuvo vaikų, nebuvo kam gyvenimą trumpinti, jubiliatas patikino, kad stresas žmogui yra didžiausias kenkėjas. „Kaip sako liaudis: negerk, nerūkyk, naktimis nevaikščiok“, – tarė jis.

Pranas Skierys pasidžiaugė socialinių darbuotojų, padedančių buityje, pagalba. Iš parduotuvės jos maisto parneša, žiemą malkų iš lauko vidun, padeda susitvarkyti. Šimtametis lengvai pasiramsčiuodamas lazdele svečius iki pat kiemo vartų išlydėjo, pamojavo jiems. Savivaldybės atstovai teigė, kad tokį žvalų šimtametį sveikino pirmąkart.

„P. n.“ informacija


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas