Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Šventės dalyvius pasveikino Kretingos rajono kultūros centro direktorės pavaduotoja Vita Urbonienė.

Balandžio 20-ąją Kretingos rajono kultūros centro salėje netilo šurmulys. Čia savo dešimtąjį gimtadienį paminėjo Kretingos rajono kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis KITEP, kurio pasveikinti atvyko Kretingos rajono savivaldybės atstovai, buvę mokiniai bei bendražygiai, o kartu scenoje pasirodę kaimyniniai kolektyvai, dėkodami už draugystę, linkėjo ilgų ir prasmingų kūrybinės veiklos metų.

Jubiliejinio KITEP gimtadienio dalyviai ir svečiai. Kolektyvo mokytoja V. Valeikienė – centre.

Kretingos rajono kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio KITEP vadovės Vitalijos Valeikienės paklausus apie kelio pradžią, jos akyse suspindi ašara: „Buvau jauna, pirmo kurso studentė, kurią pakvietė dirbti su „Liepaičių“ choro parengiamąja grupe. Apgaubta muzikos esu jau ne vieną ir ne du dešimtmečius. Ilgą laiką dirbau su chorais. O su tradicine muzika esu susijusi nuo Atgimimo laikų, kuomet atsirado noras gilintis į savo tautos palikimą.“

Pasidžiaugusi, kad dešimtmečio renginyje svečiuose sulaukė puikių kolektyvų, gavo dovanų Kretingos miesto vėliavą, Mero ir savivaldybės padėkas, kultūros centro palaikymą, dovanų iš draugų bei ją labai nustebinusį ir pradžiuginusį – ansamblio dalyvių tėvų palaikymą ir neeilinį sveikinimą, Vitalija Valeikienė pridūrė, kad kolektyvo KITEP pavadinimas šifruojamas pagal pirmąsias raides – Kretingos Intelektualūs Talentingi Empatiški Patriotai. Kolektyvo vadovė priminė, kad ansamblio ištakos – Kretingos Pranciškonų gimnazijoje: nuo 2014 m. jis gyvuoja kaip Kretingos rajono kultūros centro jaunimo folkloro ansamblis, o 2018 metais pasipildė ir vaikų grupe. Ansamblis aktyviai dalyvauja Kretingos miesto ir rajono kultūriniame gyvenime, daug metų organizavo tęstinius renginius „Iš tautos lobyno“. Po penkis kartus vyko į Respublikinį vaikų ir jaunimo folkloro festivalį „Zalvynė“ Zarasuose, į Respublikinį jaunimo folkloro festivalį „Papuošim Lietuvos žemę“ Vilniuje, nuo 2006 m. keturiolika kartų kasmet į Respublikinį modernaus folkloro festivalį „Lygaudė gaudžia“ Kaune. Kolektyvas yra istorinių dainų konkurso „Aušta aušrelė“ ir kitų konkursų laureatas. 2018 m. ansamblis parengė programą „Marijonas Daujotas – Lietuvos miškų sergėtojas“, su kuria dalyvavo Respublikinės Dainų šventės folkloro dienoje. 2022 m. dalyvavo LRT įrašuose laidoje „Duokim garo“. Šiais metais su tradicinių kanklių grupe dalyvaus Dainų šventės kanklių koncerte.

Valkiūnų šeima. Sūnus Kristoforas, einantis sesių pėdomis, šiuo metu irgi yra KITEP ansamblio dalyvis.

Jubiliejinis tortas, kurio žvakutes įžiebė jaunieji kolektyvo nariai Klara ir Benas.

KITEP jubiliejaus šventėje dalyvavo Kretingos rajono Salantų kultūros centro ETNOSTUDIJA ir jos vadovė Rita Šukienė, Klaipėdos „Vyturio“ progimnazijos tradicinių kanklių ansamblis, vadovė Alma Žukienė, Šilalės rajono savivaldybės Laukuvos kultūros namų vaikų folkloro ansamblis DŪZGINĖLIS ir jo vadovė Olga Jogminienė.

Dešimtmečio gimtadienio renginį vedė buvusi KITEP dalyvė Goda Kačauskaitė, kuri savo mokytojai negailėjo gražiausių žodžių: „Vilkėti tautinius rūbus yra labai stiprus ir įdomus jausmas! Buvau ansamblio KITEP dalis nuo devintos iki dvyliktos klasės, ir dabar, praėjus kiek daugiau nei keturiems metams, gavau kvietimą iš mokytojos sudalyvauti šiame gimtadienyje. Nemeluosiu, atrodo plaukeliai ant kūno piestu atsistojo – jaudulys, nė akimirkos nedvejojau ir mokytojai atsakiau teigiamai, geras jausmas čia vėl būti, nors ir kiek kitame vaidmenyje.” Goda Kačauskaitė prisiminė, kaip po koncertų važiuodavo į vakarones Kaune, Vilniuje, Zarasuose kur po pasirodymų šokdavo visi iki nukritimo.

Kolektyvo vadovei dėkojo ir vienos iš dalyvių, Klaros, mama Vaiva Krikščiūnaitė-Buitvydė, kuri Vitaliją Valeikienę, kaip kolegę bendruose darbuose, sutiko daugiau nei prieš 15 metų. Todėl pažįstant vadovę kaip reiklią, mylinčią savo darbą pedagogę, praėjusių metų rugsėjį į kolektyvą KITEP pašnekovė atlydėjo savo dukrą Klarą. Pasak Vaivos Krikščiūnaitės-Buitvydės, ansamblis – saugi erdvė vaikams, nes čia ne tik ugdomas tautiškumas, pilietiškumas, tvirtinamas vertybinis pamatas, bet ir kuriama gyva bendruomenė. „Vadovės dėka lietuvių liaudies dainos ir šokiai atgyja, sujungdami praeitį su dabartimi nutiesdami tiltą į ateitį”, – sakė Vaiva.

Gimtadienio šventėje buvo akcentuota, kad folkloro ansamblio vadovei Vitalijai yra svarbus vaikas ir kiekvienas jų yra pastebėtas ir laukiamas. Čia pasitikima vaiko galimybėmis, skatinama neišsigąsti iššūkių, nepasiduoti sunkumams, einant asmenybės augimo ir atradimų keliu.

Jurga BRAUKYLIENĖ


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas