Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Patvirtino: Auksūdyje chemijos gamyklos nestatys

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2024-04-23

Kol pasiekė pergalę, Darbėnų bendruomenei teko susitelkti į ne vieną visoje Lietuvoje atgarsio sulaukusį protestą.

Su iniciatyvinės grupės nariais praėjusį ketvirtadienį susitikęs Kretingos rajono meras Antanas Kalnius Auksūdyje planuotos statyti vandenilio ir metanolio gamyklos istorijoje, regis, padėjo tašką: objektas čia neatsiras, 400 mln. eurų ketinusi investuoti danų įmonė „European Energy“ pasitraukė.

Žodį tarė rajono Taryba

Apie asmeninį apsisprendimą neleisti chemijos gamyklos statybų Auksūdžio kaime rajono vadovas jau buvo prabilęs kovo 8-ąją Darbėnų gimnazijos salėje paskubomis suorganizuotame susitikime su vietos gyventojais – nė vienas euras nesąs vertas tokio didelio bendruomenės susiskaldymo ir nesantaikos. O praėjusiame posėdyje, vienam politikui susilaikius, darbėniškiams palankią poziciją išreiškė ir rajono Taryba.

„Ketvirtadienį meras mus dar kartą užtikrino, kad gamyklos nebestatys, tačiau norėtume žinoti priežastį, kas lėmė – ar investuotojų nenoras konfliktuoti su bendruomene, o gal buvo kokia kita priežastis? „European Energy“ staiga persigalvojo dalyvauti ir 700 megavatų galios vėjo parko Baltijos jūroje konkurse, nors anksčiau apie tokius planus taip pat skelbėsi“, – po susitikimo su A. Kalniumi svarstė iniciatyvinės grupės atstovai Jūratė Laučiūtė ir Kęstutis Kulesius. Jie sakė laukiantys oficialios informacijos, kad tą žinią, jog chemijos monstras į Darbėnus „neateis“, galėtų pripažinti tikra.

„Na, turbūt, kad taip... Atsižvelgėm į Kretingos rajono Taryboje priimtą sprendimą. Poveikio aplinkai vertinimas nebuvo baigtas, mes jį sustabdėm“, – „Pajūrio naujienoms“ teigė Danijos atsinaujinančios energetikos įmonės „European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas Tadeušas Konkovskis.

Anot jo, chemijos pramonės objektui dairomasi kitų vietų, tačiau kur konkrečiai, neatskleidė. Esą lokacija nėra svarbu, svarbiau poveikio aplinkai vertinimas (PAV). Vėliau ar anksčiau tokia gamykla, nebūtinai inicijuota „European Energy“, Lietuvoje vis tiek atsirasianti.

Protestai vienas po kito

Viešojoje erdvėje pasirodžiusi žinia apie tai, kad gyvenamojo namo pašonėje bus statoma gamykla, kurioje numatyta per metus pagaminti 19,25 tūkst. tonų metanolio ir 100 tūkst. tonų vandenilio, bent jau tarp darbėniškių sukėlė tikrą audrą: metanolis – ypač nuodinga, sunkiai užgesinama liepsna deganti medžiaga. Kiltų ne tik sprogimo ir gaisrų pavojus, bet būtų teršiamas oras, vietiniai žmonės susidurtų su dar didesne geriamojo vandens, kurio ir taip vasarą pritrūksta, problema.

Pirmieji 1000 prieš gamyklą protestuojančių gyventojų parašų merui buvo įteikti sausį, o vėliau šis skaičius išaugo iki 10 tūkst., nes savo poziciją išreiškė kone kiekvienas seniūnijos kaimas. Nepaisant, kad valdantieji, tarp jų A. Kalnius, vis ramino, jog žemės paskirtis nepakeista, ragino laukti PAV išvadų, aršūs protestai vyko ir per pirmąjį bendruomenės susitikimą su investuotojų atstovais Darbėnų gimnazijos salėje, ir vėliau ne kartą per rajono Tarybos posėdžius prie Savivaldybės pastato. Žibalo į ugnį tai „gyvai“, tai socialiniuose tinkluose vis įpildavo darbėniškių interesą ginantis Seimo narys konservatorius Mindaugas Skritulskas, patikinęs, kad dar prieš dvejus metus Kretingos rajono savivaldybė kaip tyčia pakeitė rajono Bendrąjį planą, o atliekama PAV procedūra esanti tik formalumas, galintis uždegti žalią šviesą pavojingos gamyklos statybai.

Protokolinį sprendimą nepritarti didžiausio Baltijos šalyse chemijos monstro atsiradimui buvo parengęs Tarybos narys Juozas Mažeika ir grupė jo bendraminčių.

„Vietos valdžia atstovaujame visoms rajono bendruomenėms, tarp jų – ir Darbėnų, turime pastiprinti jos pozicijas kovoje dėl tolesnių saugios gyvensenos perspektyvų“, – tada kalbėjo J. Mažeika, akcentuodamas, jog tai nėra nusistatymas prieš chemijos gamyklą apskritai, o tik prieš ją per arti gyvenamųjų vietų, kur žmonėms keltų ne vieną pavojų. Tačiau buvo priimtas ne J. Mažeikos inicijuotas, o valdančiosios daugumos „patobulintas“ protokolinis sprendimas, kuriame Kretingos rajono taryba ir meras pasisakė prieš vandenilio ir metanolio gamyklos statybą, bet tik kol investuotojas neįgyvendins visų teisėtų Darbėnų bendruomenės prašymų ir lūkesčių. Protestuotojų toks netenkino – burnos atverti nespėjęs meras per akimirką minios buvo nušvilptas ir palydėtas šūksniais „Gėda!“.

Bijo naujo skandalo

Darbėnų atstovai buvo pradėję žingsnius atsiskirti nuo Kretingos rajono – prašė jų seniūniją prijungti prie Palangos savivaldybės, juolab kad abiejų vietovių istorijos persipina daugiau kaip pusę amžiaus: Darbėnų kaimas ilgą laiką priklausė Palangos seniūnijai, vėliau – Palangos valsčiui. „Ką dabar daro viso pasaulio pabėgėliai? – tada kalbėjo viena iniciatyvinės grupės narių Jūratė Laučiūtė. – Ogi, kai jiems pasidaro visai blogai gyventi savo teritorijose, kuris arčiau, kuris toliau bėga į kitas šalis.“

Anot pašnekovės, gali būti, kad darbėniškių kova prieš metanolio gamyklą – ne paskutinė, mat neabejojama, kad rajono Bendrajame plane 2021-aisiais pažymėta pramoninė zona ir toliau vilios investuotojus. „Jeigu ką statys arti gyvenamųjų namų – kils naujas skandalas. Todėl pramoninę zoną 2–3 kilometrus galėtų pastūmėti nuo Darbėnų. Toks būtų mūsų prašymas“, – bendruomenės nuomonę išdėstė J. Laučiūtė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas