Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Rašytoja Agnesa Kenešytė-Gricė prisipažino: sužinojus, kad „Purslai“ dalyvauja „Metų knygos rinkimuose“, apėmė dvejopi jausmai – ir džiaugsmo, ir nerimo.

Jau devynioliktą kartą rengiamoje akcijoje „Metų knygos rinkimai“ paauglių literatūros kategorijoje varžosi ir palangiškės Agnesos Kenešytės-Gricės knyga „Purslai“.

„Vis dar sunku apsiprasti, kai aplinkiniai mane vadina rašytoja. Po pirmosios knygos (2021 m. išleista knyga „Sulaukti aušros“ – red. past.) ilgai kračiausi šio titulo, bet po antrosios jau nebėra kur dingti… „Purslų“ istorija gimė, kai manimi patikėjo Klaipėdos miesto savivaldybė ir skyrė stipendiją rašymui. Nors finansavimas buvo skirtas kūrybai, o ne leidybai, nusprendžiau knygą išleisti savarankiškai mažu tiražu, kad istorija pasiektų Klaipėdos regiono bibliotekas ir jaunimas turėtų galimybę ją perskaityti. Net nekilo mintis, kad „Purslai“ gali tapti knyga-nominante Metų knygos rinkimuose...“, – papasakojo Agnesa.

Iš esmės, kaip teigė autorė, tai istorija apie jauno žmogaus patiriamą spaudimą ir kovą prieš artimųjų primestus tikslus. Pagrindinė knygos veikėja – šešiolikmetė plaukikė Jogailė. „Nors apie plaukimą nusimanau nedaug, esu be galo dėkinga Simonui Biliui – plaukikui, olimpiečiui, pasaulio plaukimo čempionui, – kuris konsultavo šio sporto klausimais“, – padėkojo rašytoja.

Ji prisipažino: sužinojus, kad „Purslai“ dalyvauja „Metų knygos rinkimuose“, apėmė dvejopi jausmai. „Pirmiausia apstulbau dėl tokio įvertinimo.

Man dar toli iki patyrusių Lietuvos jaunimo rašytojų, kaip išvis galiu lygiuotis? Kažkiek pasidžiaugiau, kažkiek sunerimau, kad būsiu vertinama ekspertų, tačiau kol kas sulaukiau tik konstruktyvios kritikos, kurią mielai priimu, ir gražių žodžių iš skaitytojų. Tiražas buvo mažytis – vos 150 egzempliorių, todėl su visais norinčiais dalinuosi nemokamu elektroniniu kūrinio failu. Kadangi šiuo metu knygos poreikis didelis, tad netrukus turėtų atsirasti antrasis „Purslų“ leidimas“, – sakė Agnesa.

Palangiškė atviravo, kad dažnai sulaukianti klausimo „kodėl paaugliams?“

„O kodėl gi ne? Juk paaugliai – tikras iššūkis! Jiems sunku įtikti ir didžioji dalis jaunimo knygų kratosi kaip maro. Gal todėl, kad vis dar puikiai prisimenu savo pačios paauglystę, o gal todėl, kad mėgstu iššūkius – man patinka nagrinėti jauniems žmonėms aktualias temas“, – atskleidė rašytoja, kurios kūryba paaugliams neliko nepastebėta.

„Kuprinės“ informacija


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas