Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Violeta TURAUSKAITĖ

Kretingos rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderė

Paskutiniame, vasario 8 d., įvykusiame Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdyje opozicijoje esanti Lietuvos socialdemokratų frakcija, kuriai priklausau, paprašėme mero, kad pateiktų informaciją apie atliktus veiksmus dėl prie pat Darbėnų statyti planuojamos vienos didžiausios Europoje vandenilio ir metanolio gamyklos, prieš kurios atsiradimą protestuoja ne vien darbėniškiai, bet ir Palangos, Šventosios gyventojai bei dar platesnės visuomenės dalis. Klausėme ir apie pateiktus atsakymus protesto iniciatyvinei grupei. Tai, ką išgirdome iš mero Antano Kalniaus lūpų, gerokai nustebino, deja, ne gerąja prasme.

Ramiu veidu A. Kalnius patvirtino, kad šiuo metu vyksta planuojamos statyti gamyklos poveikio aplinkai vertinimas, nors sausio 25 d. prieš Tarybos posėdį prie Savivaldybės pastato Savanorių gatvėje Kretingoje vykusio protesto dalyviams, stebint Savivaldybės tarybos nariams, garsiai buvo pareiškęs, kad stabdys poveikio aplinkai vertinimo procedūrą. Gal pažadėjo spontaniškai, nepasitaręs su specialistais, kurie tikrai būtų paaiškinę, kad Savivaldybės meras neturi teisinių galių sustabdyti poveikio aplinkai vertinimą. Tad atsakydamas į Tarybos socialdemokratų paklausimą vasario 8 d. A. Kalnius galėjo garbingai prisipažinti, kad suklydo manydamas, jog tokią teisę jis turi. Paklaustas, ar apie tai, kad nestabdoma poveikio aplinkai vertinimo procedūra, informavo iniciatyvinę grupę, A. Kalnius atšovė – kam tai aktualu, tas girdėjo.

Kolega iš Tarybos opozicijos, Tarybos Ūkio, kaimo ir aplinkosaugos komiteto narys Gediminas Venckus siūlė jų komitete raudonai degančius vandenilio ir metanolio gamyklos klausimus išnagrinėti su specialistais, galinčiais pateikti atsakymus. Savivaldybės taryba turi teisę stabdyti poveikio aplinkai vertinimo procedūrą, kol dar nėra patvirtinta šio vertinimo ataskaita. Procedūrai sustabdyti būtent ir reikia specialistų argumentų. Deja, G. Venckaus iniciatyvai pritarta nebuvo.

Narpliojant šios apie 400 mln. eurų chemijos gamyklos žengimą į mūsų rajoną įsitikini, kad kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Praėjusių metų gruodžio mėnesio posėdyje Savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl Kretingos rajono savivaldybės vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros specialiojo plano keitimo. Vis dar norėtųsi tikėti, kad šio sprendimo projekto neinspiravo pas merą A. Kalnių prieš tai ne kartą lankęsi investuotojai, tačiau žinant, kad vandenilio ir metanolio gamybai reikia daug vandens, o gamybos procese susidaro daug nuotekų...

Pagal dabar galiojančius Kretingos rajono savivaldybės teritorijų planavimo dokumentus, tokio pramonės objekto statyba Auksūdžio kaime, netoli Darbėnų, negalima. Meras savo potvarkiu turėtų pakeisti gamyklai statyti pasirinkto sklypo žemės paskirtį. Vasario 8 d. Savivaldybės tarybos posėdyje A. Kalnius pažadėjo – žemės paskirties nekeis, jei poveikio aplinkai vertinimo išvadose matys gamyklos grėsmes aplinkai, gyventojams. Vėl kyla klausimas: ar prieš tą pasakydamas A. Kalnius pasitarė su specialistais, išsiaiškino, ar tai daryti turi teisę?

Šiandieną ne visi rajono gyventojai priešinasi chemijos gamyklos Darbėnuose atsiradimui, yra tam ir pritariančių. Žmonės susiskaldė, tačiau rajono vadovai, Tarybos politikai tam ir esame, kad užkardintume žmonių sveikatai, gamtai pavojingų investicijų į rajoną atėjimą. Jei investicijos tokio pavojaus nekelia – tą įrodytume žmonėms kalbėdami su jais argumentų kalba, veikdami skaidriai, užtikrindami savo veiksmų viešumą – ar buvo mero A. Kalniaus darbotvarkėse įvardinti susitikimai su gamyklą Darbėnuose statyti norinčiais investuotojais? Nebuvo.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas