Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar verta uždrausti azartinių lošimų reklamą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Supylė kalną padangų

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2019-03-22

Padangų kalnas garažų bendrijoje – ne kažkieno kito, o pačių kretingiškių darbas.

„Raguvos“ garažų bendrijų teritorijoje, Dupulčių link, prie vieno garažų per žiemą išaugo galingas kalnas iš viso miesto suvežtų padangų. Šio garažo savininkas Algis Buivydas sakė, jog jis net nebegalįs patekti į vidų. Dėl padangų sąvartyno piktinosi ir kitų garažų savininkai, tačiau jiems patiems, ko gero, teks susimokėti už padangų išvežimą iš jų bendrijų teritorijos.

Pavargo kovoti su šiukšlintojais

„Dukart pats išvežiau padangas: prašiau komunalininkų, kad priimtų nemokamai. Bet vos tik išsivalau aikštelę, ir vėl į ją priverčia. Mato, kad niekur filmavimo kamerų nėra. Šalia vyrai montuoja padangas – nesivargina išsivežti, čia pat ir atsikrato“, – kalbėjo aikštelę prie savo garažo išsiasfaltavęs A. Buivydas.

Jį palaikė garažų bendrijoje „Pajūrio naujienų“ pakalbintas Pranas: „Praėjusį lapkritį, kai vairuotojams pradėjo montuoti padangas, žiūriu – prie A. Buivydo garažo išmestos 6 padangos, po kelių dienų – jau dvylika. Krūva vis augo su kiekviena diena. Kaimynas įsirengė tvarkingą aikštelę, o kiti ją bematant pavertė sąvartynu. Vieną dieną žiūriu – „bočius“ klibantis atvažiavo, vos pakelia padangą ir jau svies. Ką darai – kausiu, o jis: ar negalima, juk čia visas miestas veža.“

Kitą sykį vakare išgirdęs birbiant sunkvežimį, pilną prikrautą padangų. „Susibariau su vairuotoju. Kas iš to – išvažiavo, o pavakare sugrįžo ir visvien išvertė. Dar kitą kartą pasigriebiau fotoaparatą, sakau, mesi – tuoj perduodu pareigūnams. Žinot, aš jau pavargau kovoti. Katastrofa, kas darosi: nebetilps čia, persimes prie kitų garažų“, – piktinosi Pranas.

Į pokalbį taip pat įsiterpė privažiavęs kitas garažo savininkas Rolandas Montvilas: „Pamesti čia yra pigiau negu nuvežti ir atiduoti į Ankštakių sąvartyną. Žinau, kad „garažiniams“ (montavimo paslaugas garažuose teikiantiems asmenims – aut. pastaba) galima palikti senas padangas – 1 euras už 1 padangą. Galvojat, kad jie kažkur išveža? Jie tuos 4 eurus sau – į kišenę, o padangas – čia.“

Kaltinimus „garažiniai“ neigė

Tačiau su šiuo teiginiu nenorėjo sutikti padangų montavimo paslaugas toje pačioje „Raguvos“ bendrijoje teikiantys Petras ir Gediminas, – abu neviešino pavardžių.

„Aplinkiniai galvoja, kad ten mes metame padangas. Mes jas permontuojame ir atiduodame jų savininkams, kad patys vežtų į sąvartyną. Anksčiau prie garažų stovėdavo konteineriai, ir prie jų žmonės kraudavo nudėvėtas padangas. Konteinerių nebėra, o bjaurus įprotis išliko. Kitiems atrodo – ai, čia ne miestas, čia garažai ir tarp jų gali rastis padangų sąvartynai“, – kalbėjo vyrai.

Jei pastatytų filmavimo kamerą, svarstė Petras, pagautų ir nubaustų vieną, nors padangas čia veža visi.

A. Buivydas ir jo kaimynas Pranas sakė bendravę su aplinkosaugininkais ir taip pat siūlę įrengti kameras. Tokias, su kuriomis nustato medžioklės ar žvejybos pažeidėjus per žuvų nerštą. „Skirtų, kaip ir brakonieriams, solidžias baudas, tai būtų geriausia pamoka kitiems. Siūliau aplinkosaugininkams kamerą ant stogo užkabinti, bet, matyt, bijo, kad nesudaužytų“, – sakė A. Buivydas.

Tikrins, kur deda senas padangas

Kretingos aplinkos apsaugos agentūros vadovas Ričardas Kašėta sakė žinąs šią problemą, o dėl galimybės įrengti kamerą manąs, jog jai turėtų būti tinkama vieta: „Reikėtų pakabinti nematomoje vietoje, nes neužtenka vien pamatyti pažeidėjo veidą, reikia fiksuoti ir automobilio numerius – nėra apšvietimo, o tamsoje juos įžiūrėti sunku. Su A. Buivydu ieškojome, bet neradome kamerai tinkamos vietos.“

R. Kašėta patikino, jog šiuo metu aplinkosaugininkai vykdo akciją „Garažiukas“, kurios metu tikrina padangų montavimo paslaugų teikėjus: „Žiūrėsime, kur jie priduoda padangas. Mažų įmonių savininkai privalo vesti atliekų, tarp jų – ir padangų, apskaitą. Jeigu jie pasilieka padangas, jas privalo priduoti atliekų tvarkytojams, su kuriais turi būti sudarę sutartis.“

Jo žodžiais, pagal įstatymą servisai privalo pasilikti pakeistas automobilių dalis, išskyrus padangas. Oficialūs padangų pardavėjai privalo priimti senas padangas, jei perkamos naujos, tačiau iš užsienio atvežtų naudotų padangų pirkimo-pardavimo procesas nesuvaldomas.

Į sąvartyną – po 5 padangas

Ankštakių atliekų surinkimo aikštelėje kiekvienas Kretingos rajono vairuotojas, pateikęs vairuotojo pažymėjimą ir automobilio dokumentus, kasmet nemokamai gali priduoti po 5 nebenaudojamas padangas.

„Atrodytų, toks paprastas dalykas: dažna šeima turi po 2 automobilius, ir kasmet į aikštelę nemokamai galėtų priduoti 10 padangų. Tačiau piktadariai nesivargina – jiems, mat, per toli gabenti padangas 4 km iki sąvartyno. O ir prošal važiuodami, neužsuka į aikštelę, išmeta padangas tiesiog į pagriovį“, – kalbėjo R. Kašėta.

Padangų sąvartynais mūsų rajone žmonės vis dar paverčia ir autobusų stoteles, padangų primėtyta prie Kretingos miesto stadiono, Topolių akligatvyje, dėl padangų šiukšlyno savo žemėje skundėsi ir ūkininkas iš Rūdaičių.

Kretingos rajono savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Rasmina Beniušienė prisipažino taip pat nežinanti, kaip reikėtų išspręsti aplinkos šiukšlinimo problemą. „Visur vaizdo kamerų nepristatysi. Miesto viešąsias erdves stebi 10 kamerų, kurias eksploatuoti nėra pigu. Manau, jog be pačių žmonių pilietiškumo nieko nepadarysi.“

Padangų krūvą iš „Raguvos“ garažų bendrijos teritorijos, ji sakė, išveš komunalininkai, tačiau sąskaitą turės apmokėti pati bendrija. Nes tai esąs jos rūpestis: pastebėję netvarką, bendrijos nariai išvien su pirmininku turėjo rinktis ir svarstyti, kaip spręsti problemą.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas