Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Dalia BIELIAUSKIENĖ

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narė

Pastaruoju metu vis dažniau tenka diskutuoti apie Kretingos psichikos sveikatos centro teikiamas paslaugas ir ar jos tenkina žmonių poreikius. Sausa statistika yra tik skaičiai. Jie gali būti iš pirmo žvilgsnio nuteikiantys pozityviai, tačiau, kasdien tiesiogiai bendraudama su žmonėmis, žinau, kad realybė yra gerokai liūdnesnė. Ypač, kai kalbame apie vaikus ir paauglius.

Ne paslaptis, kad ne tik Kretingoje, bet ir visoje Lietuvoje ypač trūksta vaikų psichiatrų, psichoterapeutų ir psichologų. Kiekvienas, susipažinęs su 2023 m. Kretingos psichikos sveikatos centro veiklos ataskaita, be vargo pastebės, kad tiek Kretingos psichikos centre, tiek Kretingos rajono švietimo centro Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje dirbantys specialistai susiduria su didžiuliais krūviais, o pagalbos vaikams ir paaugliams prireikia vis dažniau. Neretai specialistams tenka aukoti ir savo laisvalaikį, nes padėti krizės ištiktam vaikui būtina neatidėliotinai. Pastaruoju metu itin išryškėjo vaikų emocinės psichologinės problemos, susijusios su pokyčiais ir iššūkiais mokykloje dėl tarpinių patikrinimų.

Manau, kad atėjo metas imtis pokyčių ir daugiau dėmesio skirti Kretingos rajono psichinės pagalbos vaikams ir paaugliams sistemai. Turėtume rasti galimybę finansuoti ir įsteigti psichikos dienos stacionarą vaikams ir paaugliams Kretingoje. Tokio stacionaro paslaugos ypač veiksmingos ir reikalingos vaikams po suicido, turintiems psichologinių problemų, polinkį į savižalą, turintiems valgymo sutrikimų ar tiesiog susidūrusiems su emocinėmis problemomis.

Dienos stacionaro siekis – padėti įvairius psichikos sunkumus patiriantiems vaikams ir paaugliams, jų tėvams. Dienos stacionare būtų teikiama kompleksinės pagalbos šeimai paslauga, orientuota į emocijų, elgesio, nuotaikos ir nerimo spektrų sutrikimų turinčius vaikus ir paauglius. Psichologinės pagalbos dienos stacionare paprastai taikomas kompleksinis gydymas, kai / ar medikamentinis gydymas derinamas su psichoterapija ir kitais užsiėmimais, padedančiais mažinti stresą, įtampą, nerimą, skatinančiais aktyvumą, gerinančiais nuotaiką. Remiantis kituose šalies miestuose jau veikiančių panašių vaikų psichikos dienos centrų patirtimi, itin pasiteisina ne tik įprastas psichologinis konsultavimas ar psichoterapija, bet ir tokios priemonės, kaip smėlio, meno ar filmų terapija, garso-vaizdo relaksacija, gydymas šviesa ir spalvomis. Taip vaikas ar paauglys neturės gulėti ligoninėje ir „iškristi“ iš mokyklos rutinos – po terapijų ir konsultacijų jis grįžta namo. Tokie stacionarai veikia ir kaip reabilitacija grįžusiems po gydymo psichiatrijos ligoninėse.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas