Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Komentarų topas

„Svarbiausia, kad Prezidentas būtų sąžiningas, stengtųsi dėl žmonių gerovės ir kad užtikrintų Lietuvos saugumą, ypač esant dabartinei geopolitinei situacijai“, – su tokia nuostata balsuoti atėjo kretingiškė Irena Torkelienė, jos vyras Pranas ir anūkė Dometa.

Rinkimų komisijos pirmininke 12-us metus dirbanti Alma Voveraitienė teigė, kad, nors išankstinis balsavimas skirtas tiems, kurie pilietinės pareigos dėl įvairių priežasčių negalės atlikti pagrindinę rinkimų dieną, šia proga mėgsta pasinaudoti ir kiti.

Vakar baigėsi tris dienas – nuo antradienio iki ketvirtadienio – Lietuvoje trukęs išankstinis balsavimas šalies Prezidento rinkimuose ir referendume dėl dvigubos pilietybės.

Dalis pareigą atliko iš anksto

Kretingoje balsavimo punktas buvo įsteigtas tik vienintelėje vietoje – rajono Savivaldybės antrame aukšte. Čia pirmieji darbą pradėjo įvairių partijų deleguoti komisijos nariai: Renata Lukauskienė, Laura Bunė, Tomas Lapė, Mindaugas Mickus, pirmininkė Alma Voveraitienė.

„Iš viso mūsų turėtų būti trylika, bet veiklą esam pasiskirstę pagal grafiką“, – sakė komisijos narė R. Lukauskienė. Pirmojo rinkėjo sulaukta vos kelios minutės po 7 val., iki 10.30 val. balsavusiųjų jau buvo maždaug 60, o iki ketvirtadienio 14-os valandos šis skaičius išaugo iki 1 tūkst. 55.

Balsavimo procedūra paprasta – rinkėjai pateikdavo savo asmens dokumentą, iš komisijos nario gaudavo specialų balsavimo lapą, su kuriuo priėję prie kito komisijos nario pasiimdavo du vokus ir du balsavimo biuletenius – Prezidento rinkimų ir referendumo. Juos užpildžius, viską sudėdavo į vokus ir grąžindavo komisijos nariui, kad šis užklijuotų specialų lipduką, tada įmesdavo į balsadėžę.

Dvyliktus metus komisijos pirmininkės pareigas einanti, dar nuo seniau kaip narė komisijose dirbanti A. Voveraitienė teigė pastebėjusi, kad, nors rinkėjų aktyvumas paprastai didesnis būna per savivaldos rinkimus – ypač gausa nustebino pastarieji, – džiugina, kad per šiuos daugiau ir jaunimo.

Nors išankstinis balsavimas skirtas tiems, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių rinkimuose negalės dalyvauti pagrindinę dieną, tai yra sekmadienį, anot pirmininkės, šia proga mėgsta pasinaudoti ir tiesiog norintieji turėti laisvą savaitgalį, galbūt ramiai sėdėti prie televizoriaus, sekti naujienas, laukti rezultatų.

Verslininkas Rolandas Tamulynas prie balsadėžės ilgiau neužsibuvo – atėjo iš anksto apsisprendęs, už kurį kandidatą atiduos savo balsą.

Atėjo apsisprendę

„Panašiai ir yra. Gyvename name prie pat Savivaldybės, nutarėme balsuoti iš anksto – bus atlikta, vienu rūpesčiu mažiau“, – šypsojosi su vyru Pranu ir anūke Dometa atėjusi kretingiškė Irena Torkelienė.

Paklausta, kokio Prezidento tikisi, šeima tvirtino: svarbiausia, kad būtų sąžiningas, stengtųsi dėl žmonių gerovės ir kad užtikrintų Lietuvos saugumą, ypač esant dabartinei geopolitinei situacijai.

„Mes taip pat nutarėm balsuoti iš anksto“, – atviravo jauna mama Vesta. Į balsavimo vietą iš Kvecių, kur gyvena, ji atvyko su mažamečiu sūnumi ant rankų ir su mama Liudmila. Moterys vylėsi, kad išrinktasis Prezidentas bus toks, kokio reikia visai Lietuvai – rūpestingas, mažins korupciją šalyje ir sugebės išsaugoti taiką.

Žodžiai „taika“, „saugumas“, „gerovė“, „sąžinė“ nuskambėjo dar ne vieno „Pajūrio naujienų“ pakalbinto rinkėjo lūpose. Kai kurie būsimam Prezidentui linkėjo sutarimo ir darnaus darbo su būsima Vyriausybe.

„Auksaburnių“ prezidentų iš tikrųjų nereikia, norėčiau, kad valstybės vadovas būtų realiai mąstantis“, – sakė Veronika Kuprelytė. Ji irgi savo balsą atidavė iš anksto, mat sekmadienį pati dirbs rinkimų komisijoje, tik Klaipėdos rajone, kuriame yra darbovietė.

O Rolandas Tamulynas teigė dar šeštadienį verslo reikalais turėsiąs išvykti į Vokietiją, todėl pilietinę pareigą atliko prieš tai.

Veronika Kuprelytė (dešinėje) Lietuvai linkėjo išsirinkti realiai mąstantį Prezidentą.

„Ką čia daug galvoti? Esu seniai apsisprendęs, kurio kandidato į prezidentus pavardę biuletenyje pažymėsiu“, – sakė balsavimo punkte greit apsisukęs vyras. Dėl dvigubos pilietybės nuomonę jis taip pat „atsinešė“.

Varžosi 8 kandidatai

Tiesa, viešoje erdvėje vis dar atsiranda ir nelabai suprantančių, už ką ar prieš ką reikės balsuoti. O yra siūloma pakeisti 12-ąjį Konstitucijos straipsnį, kuris šiuo metu skamba taip: Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiu. Naujoji Konstitucijos nuostata tokia: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką.“ Tokia nuostata būtų priimta, jeigu referendumas įvyktų ir „už“ pasisakytų daugiau kaip pusė, t. y. apie 1,2 mln., balso teisę turinčių piliečių.

„Norėčiau, kad būsimasis Prezidentas darytų viską taikai išsaugoti, kad mano sūnaus vaikystė būtų laiminga“, – sakė Kveciuose gyvenanti Vesta.

Vakar rinkimai buvo organizuojami specialiuose punktuose, įrengtuose gydymo įstaigose, globos ir senelių namuose, o šiandien – gyventojų namuose.

Gegužės 12-ąją, sekmadienį, visų rinkimų apylinkių durys bus atvertos taip pat nuo 7 valandos ryto, o balsuoti bus galima iki 20 val. vakaro. Į Prezidento postą pretenduoja 8 kandidatai: antrosios kadencijos siekiantis Gitanas Nausėda, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas Giedrimas Jeglinskas, Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, konservatorių keliama Premjerė Ingrida Šimonytė, Laisvės partijos atstovas buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikėlę Ignas Vėgėlė ir Eduardas Vaitkus, partijos „Nemuno aušra“ įkūrėjas Remigijus Žemaitaitis.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas