Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Komentarų topas

Žinių ir patirties sėmėsi užsienio mokymo įstaigose

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Švietimas
  • 2024-05-10

Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialo virėjo profesijos mokiniai (iš kairės) Mindaugas Mažeikis, Nida Savickaitė, Uršulė Dimgailaitė, Rugilė Masedunskytė ir Vilius Mažeikis Danijoje, Randerso mieste.

Sėkmingai tarptautinius projektus vykdantis Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras ir jo Kretingos filialas mokiniams suteikia galimybę žinių ir patirties semtis užsienio mokymo įstaigose ir įmonėse.

Kaip teigė profesinio mokymo centro projektų specialistė Agnė Mikniūtė, mokiniai į Daniją ir į Vokietiją trumpalaikio mokinių mobilumo mokymosi tikslais buvo išvykę pagal Erasmus+ programos projektą, ir virėjų bei mechatronikų vizitai truko po geras tris savaites.

Penki virėjo programos I kurso mokiniai Mindaugas Mažeikis, Nida Savickaitė, Uršulė Dimgailaitė, Rugilė Masedunskytė, Vilius Mažeikis buvo išvykę į Danijos Karalystės Randerso miestą, kur virėjo programos pamokas lankė jame esančioje profesinėje mokykloje TRADIUM. „Vieną dieną per savaitę mokiniai vykdavo į skirtingas maitinimo įstaigas ir praktikuodavosi realiose darbo vietose – skirtingose maitinimo įstaigose“, – mokymus apibūdino projektų specialistė, kurios pastebėjimu, mokiniai ne tik pagilino profesines žinias, bet ir įgijo savarankiškumo įgūdžių – kartu su mokiniais išvykusi Kretingos filialo mokymo dalies administratorė Giedrė Zuberniūtė mokinius globojo tik dalį viešnagės – kitą likusį mokymams skirtą laiką mokiniai Danijoje išbuvo savarankiškai.

Automatinių sistemų mechatroniko programos mokiniai Julius Žiaušys, Matas Velyka, Emas Ginvilas, Grantas Bončkus savo praktinius įgūdžius tobulino Vokietijoje, Verdeno mieste įsikūrusioje MARS PETCARE gamykloje. Pirmakursiai rotacijos principu vieną savaitę vykdavo į „Mars“ gamyklą, o kitas dvi savaites lankė mechatronikų pamokas Verdeno profesinėje mokykloje „Berufsbildende Schulen Verden“. Vėlgi vaikinus lydėjęs Kretingos filialo mechatronikų programos profesijos mokytojas Mindaugas Rumeika su jais tepabuvo savaitę, likusį laiką mokiniai buvo atsakingi patys už save.

Mechatronikai (iš kairės) Julius Žiaušys, Matas Velyka, Emas Ginvilas, Grantas Bončkus savo kompetencijas gilino Vokietijoje.

Projektų specialistės A. Mikniūtės įsitikinimu, Erasmus+ programos mobilumo projektai yra naudingi mokiniams keliais aspektais: „Dalyvauti projekte – vadinasi, praplėsti savo akiratį, kadangi išvykus į kitą šalį susipažįstama su tos šalies kultūra, tobulinami kalbos, socialiniai įgūdžiai, mokiniai susipažįsta su kitų šalių bendraamžiais, randa draugų. Tuo pačiu mokiniai tobulina profesinius įgūdžius ir kompetencijas, susijusias su jų mokymosi programa ir būsimąja specialybe. Mokiniai užsienyje įgyja tarptautinės profesinės patirties, geriau supranta, kaip vyksta darbas ir mokymo procesas kitoje šalyje, susipažįsta su naujais mokymo metodais, praktiniu žinių pritaikymu ir technologijomis.“

Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė dr. Dalia Martišauskienė pastebėjo: per tarptautinio projekto veiklas mokiniai lanko pamokas ne tik užsienio šalies mokykloje, bet ir atlieka praktiką įmonėje. „O tai suteikia didesnes galimybes susirasti geresnį darbą, nes savo gyvenimo aprašyme, kurį siunčia potencialiems darbdaviams, jie gali įrašyti ir savo tarptautinę patirtį“, – D. Martišauskienė teigė, kad jos vadovaujamo profesinio mokymo centro absolventai kuo puikiausiai įsilieja į šiandieninę darbo rinką, kurios poreikius ir tendencijas mokymo įstaiga nuolat stebi, apie juos išgirsta nuosekliai bendraudama su verslo atstovais. Išvykos į užsienio šalių mokymo įstaigas, įmones padeda tobulinti ir vadinamąsias minkštąsias kompetencijas, tokias, kaip laiko planavimas, atsakingumas, savarankiškumas, gebėjimas priimti sprendimus, dirbti komandoje.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas