Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

1852 m. Salantų miesto ir dvaro planas

Salantų gatvių pavadinimai atsirado vėlai. Jų dar nesutinkame nei XVII a., nei XVIII a. istoriniuose šaltiniuose. Neteko aptikti ir to laikotarpio miesto planų.

Iš 1668 m. sudaryto Salantų dvaro inventoriaus matyti, kad Salantai (Miasto Sałanty) jau buvo susiformavęs miestelis, kuriame buvo gatvės ir aikštė. Inventoriuje minima gatvė „iš turgaus į Platelius“, gatvė „iš turgaus į dvarą“, gatvė „iš turgaus į bažnyčią“ ir, be abejo, turgaus aikštė. Visa tai rodo, kad tuo metu Salantuose gatvės dar nebuvo įvardintos, tačiau salantiškiai pagrindinėms gatvėms jau buvo sugalvoję pavadinimus.

1852 m. Salantų (Konstantino Gorskio) valdų plane įvardinta 17 gatvių. Būdinga tai, kad vienos gatvės vadintos gatvėmis, o kitos – skersgatviais. Senieji Salantų gatvių vardai neįprasti, bet visi jie prasmingi, suprantami ir gana nesunkiai paaiškinami. Gatvių pavadinimai buvo konkretūs. Nemažai gatvių vadinta vietovardžių vardais. Tos gatvės, kurios išsivystė iš tranzitinių kelių, vadintos tų miestų, į kuriuos šie keliai ėjo, vardais (pvz.: Liepojos g. (dabar M. Valančiaus g. pradžios ruožas), Mosėdžio g. (plane nepažymėta, bet reiktų manyti, kad tai buvo Liepojos g. tąsa), Telšių g. (dabar Žemaitės g.), Vilniaus g. (dabar Turgaus a. ir Laivių g.).

Salantų centras tarpukariu. Bažnyčios gatvės ir Turgaus aikštės sankirta

Naujos gatvės – Vytauto Didžiojo alėjos atidarymas 1930 m. rugsėjo 8 d. Salantuose.

Nemažai gatvių vadinta objektų pavadinimų vardais (pvz.: Turgaus g. (dabar Vilniaus g.), Turgaus skg. (dabar P. Kalendos g.), Bažnyčios skg. (iki šių dienų skersgatvis neišliko), Malūno skg. (dabar A. Salio g. ruožas, jungiantis su M. Valančiaus g.), Policijos skg. (iki šių dienų skersgatvis neišliko, anksčiau jungęs Liepojos g. ir Žydų g., buvęs tarp Karčiamos skg. ir Malūno skg.), Mokyklos skg. (dabar Kalno g.), Karčiamos skg. (dabar J. Janonio g.), Dvaro g. (dabar Dariaus ir Girėno g. ruožas). Buvo apibūdinamosios reikšmės gatvių pavadinimų (pvz.: Žydų g. (dabar A. Salio g. ir Šermukšnių g.), Ūkininkų skg. (dabar Palangos Juzės g.), Pelkių skg. (dabar Žemaičių g.), Įvažiavimo skg. (dabar Ateities g.), Vaško skg. (iki šių dienų skersgatvis neišliko).

Iki mūsų dienų Salantuose išliko tik dviejų gatvių senieji pavadinimai, tačiau ir jos perėjo iš vienos gatvės į kitą. Dabartinė Vilniaus gatvė (pagal 1852 m. miesto planą) buvo vadinama Turgaus gatve, o dabartinė Turgaus aikštė ir Laivių gatvė buvo vadinama Vilniaus gatve.

Po 1921 m. ir 1926 m. kilusių Salantuose gaisrų, kai kuriose gatvėse nelikus nė vieno pastato, neliko ir kai kurių gatvių ir, suprantama, jų pavadinimų. Po gaisrų Salantai buvo perplanuoti, pasikeitė gatvių tinklas. Vietoj medinių pastatų iškilo 33 mūriniai vieno dviejų aukštų pastatai, tačiau kai kurioms gatvėms grąžinti senųjų pavadinimų taip ir neteko, nes ir pačių gatvių neliko.

Salantų centrinė aikštė 1930 m.

Salantų centrinės aikštės grindinio (brukio) klojėjai 1936 m.

Lieka neaišku, ar po 1926 m. gaisro ar dar anksčiau kai kurios Salantų gatvės pakeistos naujais vardais. Tarpukariu Telšių g. buvo vadinama Plungės g., Žydų g. – Sinagogos g., Liepojos g. – Pakalnės g., Vilniaus g. ir Turgaus g. perėjo iš vienos gatvės į kitą. Atsirado naujų gatvių pavadinimai: Kalno g., Bažnyčios g., Laivių g., Upelio g., Didžioji gėlių g., Mažoji gėlių g., Laisvės g.. 1930 m. atidaryta nauja gatvė – Vytauto Didžiojo alėja, kuri sujungė Šaulių sodelyje esanti Nepriklausomybės dešimtmečio paminklą su dabartine Dariaus ir Girėno gatve ir anksčiau buvusiu Bažnyčios skersgatviu. 1938 m. Pakalnės g. pakeista į M. Valančiaus g. Tai buvo pirmoji asmenvardžio gatvė Salantuose. 1937 m. Salantuose buvo 16 gatvių, pagrindinės buvo išgrįstos akmenimis ir su šaligatviais, apšviestos žibalinėmis lempomis, kurias 1938 m. pakeitė elektros šviesa.

Sovietmečiu Salantų gatvių pavadinimai buvo pakoreguoti, nemažai jų pakeisti naujais vardais. Laivių g. buvo pakeista į L. Adomausko, Sinagogos g. – į M. Melnikaitės, M. Valančiaus g. – į Komunarų g., Plungės g. – į Žemaitės g., Turgaus g. – į G. Tyrino a., Didžioji gėlių g. – į Vilniaus g., Mažoji gėlių g. – į Palangos Juzės g. ir Šermukšnių g., Bažnyčios g. – į Dariaus ir Girėno g. ir t. t.

Po Atgimimo atsirado poreikis giliau pažvelgti į praeitį. Vertybėmis pradėti laikyti ir senieji Salantų gatvių pavadinimai. Buvo sugrąžinti kai kurie senieji gatvių pavadinimai, kitos gatvės pakeistos naujais vardais. G. Tyrino a. pakeista į Turgaus a., L. Adomausko g. – į Laivių g., Komunarų g. pakeista į M. Valančiaus g., Karių g. – į P. Kalendos g., M. Melnikaitės g. – į A. Salio g. ir panašiai.

Paulius VANIUCHINAS


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas