Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Juoko jogo instruktorė Jolanta Šapokienė: „Šypsokimės gyvenimui, ir gyvenimas mums šypsosis. Gimėme su riksmu – gyvenkime su juoku.“

Juokas – tai viena žmogaus reakcijų į juokingą reiškinį arba kutenimą. Jis pasireiškia nevaldomu veido ir kūno raumenų judėjimu, specifiniu garsu, kvėpavimo ritmo pakitimu. Juoko joga – tai daktarės Madan Kataria sukurta jogos technika, padedanti nuraminti, nusiraminti ir atsipalaiduoti.

Juoko joga susideda iš kvėpavimo pratimų, asanų, rankų plojimo ir garso ha-ha-hi-hi tarimo, kuris priartina prie tikrojo juoko. Tai treniruotė, kuri išlaisvina tikruosius žmogaus jausmus ir išjudina sąmonę iš mums įprastinių pasaulio ir savęs suvokimo ribų. Juokdamasis žmogus į savo gyvenimo kasdienybę įneša energijos, džiaugsmo ir laisvės, atsikrato baimių, įtampos, nerimo, varžymosi, liūdesio. Apie juoką ir juoko jogos praktikas paaiškino jogos instruktorė Jolanta Šapokienė, kuri juoko jogo užsiėmimus veda „Menų palėpėje“.

– Juoko joga dar pakankamai naujas, Lietuvoje daugeliui negirdėtas dalykas. Ką gi veikėte iki tapote juoko jogos instruktore?

– Juokas ir pozityvumas mano gyvenime visada buvo. Tai – variklis, kuris mane įkvėpdavo ir gelbėdavo bet kurioje situacijoje. Viskas, kur atsidurdavau – darbas, veikla ar verslas – man buvo tarsi žaidimas. Į vieną kompaniją atėjau draugei padėti, kaip sakoma „ant juoko“ – nepasirengusi kažką kalbėti ar pasakoti ir išsyk gavau kvietimą į mokymus. Visur ėjau lengvai, žaismingai, drąsiai, nieko nebijodama. Visą gyvenimą mane vedė azartas, džiaugsmas, apie pinigus niekada rimtai negalvojau, bet jie tiesiog tarsi patys į rankas įkrisdavo. Iš esmės visi darbai, verslai prasidėjo nuo pagalbos kažkam: vaikystėje daug padėdavau savo tėčiui, kuris anuomet buvo neblogas verslininkas, vėliau padėdavau draugėms ir padėdama žaismingai įsitraukdavau į veiklas, kurios tuo metu buvo ir pomėgis, ir darbas, ir gana neblogas uždarbis. Šalia visada buvo tik patys stipriausi, gabūs, protingi žmonės, kuriuos sugebėdavau įkvėpti, kad kartu nuverstume kalnus.

– Tad kaip ta juoko joga atsirado tokioje, regis, produktyviai užimtoje Jūsų dienotvarkėje?

– Dirbau, dirbau ir supratau, kad nieko neduodu sau. Darbas – namai, namai – darbas, o sau, kaip asmenybei, kaip žmogui, kaip moteriai, nieko neduodu. Bet iki juoko jogos vis dėlto turėjau patirti dar vieną išbandymą. Supratusi, kad turiu duoti kažką sau, pradėjau važinėti į visokius mokymus, savęs pažinimo, sąmoningumo kursus, įvairias praktikas. Man viskas buvo taip įdomu. Per tai atėjo laikas man pačiai kažką giliau suprasti ir suvokti. Tada ir darbas, kurį dirbau draudimo kompanijoje, nebedžiugino, supratau, kad norisi kažkokio augimo, kažko daugiau negu turiu. Finansinė gausa buvo, todėl su vyru įsigijome nemažą sklypą ir pradėjome statyti namus. Palaipsniui neskubėdami statėme, ir viskas pajudėjo. Labai tikėjau ta idėja, ta vieta ir viską iš pajautos, iš jutimo dariau – mačiau viziją ir ja beprotiškai tikėjau, atmetusi visas baimes. Matyt po visų tų sąmoningumo kursų pradėjau stipriau jausti, tarsi atsivėriau iš naujo pasauliui. Atlikdavau meditacijas, kvėpavimo pratimus, dirbau su įvairiomis praktikomis ir po truputį artėjau tikrosios savęs link. Pradėjau matyti gėles, pavasario pumpurus ir taip gera gera darėsi. Ir vis kažkur pasirodydavo informacija ar žinutės apie juoko jogą. Staiga supratau, kad jau kuris laikas gyvenu per daug ramiai, per didelė ramybė aplink mane, tarsi jau kažkas turėtų nutikti. Ir nutiko – man rado naviką. Gydytojai aplink bruzda, biopsijas ima, diagnozę sako, o man kažkaip nėra baimės – guliu palatoje ir staiga matau vaizdą: vyksta juoko joga, aplinkui stovi daug žmonių, visi šypsosi, juokiasi, kvatoja... Tai atrodė tarsi kažkoks impulsas – imk ir mėgaukis, šypsokis. Mėginu vyrui pasakoti, kad mačiau tą vaizdą, tą viziją, kaip tai stipru, o vyras sumišęs pečiais trauko, sunkiai supranta apie ką aš. Patyriau visą gydymą, spinduliavimą. Liga atsitraukė, grįžau namo ir pradėjau šypsotis, juoktis. Peržiūrėjau vienos, kitos jogos trenerės įrašus, nuotoliu dalyvavau mokymuose ir supratau, kad per ilgai buvau užsibuvusi vien tik rimtuose dalykuose, vien rimtuose darbuose. Pradėjau labai daug skaityti, domėtis apie juoką. Ten daug radau. Atrodo, lyg ir šypsodavausi anksčiau, bet kažkaip ne taip, o dabar viskas daug tikriau. Viskas šiame gyvenime paprasta, tik mes per daug sudėtingai priimame. Pradėjau praktikuoti pati – kur einu, kur važiuoju, vis darau tuos pratimus, vis juokiuosi, stengdamasi įtraukti žmones. Kokia nors kelionė, vakarėlis, susiėjimas – mokau žmones juoktis, džiaugtis gyvenimu. Gyvename tokiame nuostabiame gamtos kampelyje – nei žemės drebėjimų, nei stichijų, nei karų, pats gražiausias dangus. Taip ir su tuo juoku – einu pirmyn ir kuo toliau, tuo stipriau džiaugiuosi ir pati atsipalaiduoju, nes darydama juoko jogą pati nė kiek nepavargstu.

– Kiek raumenų atsipalaiduoja ir kas vyksta per juoko jogą?

– Dirba iki dviejų šimtų kūno raumenų, apie septyniolika veido mimikos raumenukų. Juoko joga yra prilyginama aerobikos treniruotei, ji galinga savo kvėpavimo technika, prilygsta grožio procedūrai, nes dirba nemažai mimikos raumenų. Valanda juoko yra tarsi pusantros valandos bėgimo, sakoma, kad 15 minučių juoko – ir 48 valandomis pailgėja gyvenimas. Juokiantis keičiasi žmogaus kraujo struktūra, gaminasi vitaminas C, atsipalaiduoja sausgyslės, raiščiai, plaučiai prisipildo deguonies, bronchai, pagerėja širdies darbas, suaktyvėja kraujotaka, limfos nutekėjimas.

– Kaip vyksta juoko jogos praktika?

– Per juoko jogą yra atliekami įvairūs pratimai, prie kurių priderintas kvėpavimas ir juokas. Tuo metu kraujas pradeda aktyviau cirkuliuoti, smegenys geriau aprūpinamos deguonimi, atsinaujina ląstelės, atsistato energetika. Žmogus, kuris buvo susierzinęs, atsipalaiduoja, pagerėja savijauta, pakinta būsena, atsiranda daugiau energijos, žvalumo. Juk čia nereikia jokių ypatingų mokslų, o nauda begalinė. Ir kuo stipriau mes šį įprotį formuosime, tuo mūsų gyvenime daugiau bus džiaugsmo, gausos, laimės. Kai tai atliekama grupėje, jos energetika dar stipriau veikia, žmonės vienas kitą pagauna, ima juoktis iš savęs ar vienas iš kito. Dabar dar atėjo mintis grupėje juoko jogą daryti užsimerkus, dar nesu mačiusi taip darant, bet pamėginsiu. Užsimerkęs žmogus giliau pajaučia save, jam norisi dar daugiau to negatyvumo iš savęs pašalinti, jis, nežiūrėdamas kaip daro kiti, koncentruojasi labiau į save. Juokdamasis žmogus turi pačią galingiausią baimių paleidimo techniką. Ateidamas į šią praktiką žmogus labai stipriai atsipalaiduoja, nusimeta negatyvą, įtampas.

– Ar visiems tinka juoko joga?

– Tinka visiems, išskyrus tiems, kas turi širdies stimuliatorių. Širdžiai tinka juoko joga, bet turintiems rimtų problemų pasiūlyčiau ramesnę, švelnesnę praktiką.

– Kokie žmonės renkasi juoko jogą?

– Patys įvairiausi žmonės: moterys, vyrai, vaikai. Nuo mažiausio iki brandžiausio žmogaus. Esu vedusi juoko jogą senelių namuose Kretingoje. Jie sakė, kad seniai beturėjo tokį patyrimą, kad taip atsigautų jų sielos. Senoliai krykštavo lyg maži vaikai, džiaugėsi, kelias dienas apie tai kalbėjo. Kiek jiems kalbos radosi, kiek džiugesio, laimės. Apie juoko jogą yra tikrai nemažai parašyta, bet nėra išviešinta. Pavyzdžiui, Amerikoje į tokius užsiėmimus žmonės eina kaip į šventę, jie eina savo kūnui ir sielai maisto, sveikatos, emocijų paleidimo, geros nuotaikos. Šį įprotį gali tęsti kartų kartos.

Jurga BRAUKYLIENĖ


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas