Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Velykoms išpuošė miesto erdves

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Naujienos
  • 2024-03-29

Kompozicijos-lizdo kūrėjai: Kretingos kultūros centro darbuotojai ir Simono Daukanto progimnazijos jaunieji talkininkai (nuotr. apačioje).

Velykine simbolika – margučiais ar jų kompozicijomis – kūrybingų miestiečių iniciatyva pasipuošė Kretingos miestas. Masyvią kompoziciją „Gyvoji gamta“, primenančia lizdą su jame sutūpusiais paukščiais, prie Kretingos rajono kultūros centro sukūrė jo darbuotojai, talkinat Simono Daukanto progimnazijos septintokams ir jų mokytojai Sigitai Dirmeitienei. O erdvė prie Kretingos muziejaus užpildyta lopšelio-darželio „Pasaka“ surengto respublikinio kūrybos darbų konkurso „Velykų margutis“ dalyvių rankdarbiais.

Lizdą rankomis apima 10 žmonių

Kretingos rajono kultūros centro vadovės Kristinos Rimienės žodžiais, masyvaus susukto lizdo idėja yra visos centro darbuotojų komandos sumanymas, patys jie ir kibo į darbą, dar talkino mokiniai. Iš karklų šakų jie nupynė 15 m ilgio lizdą, kurį susikibę rankomis apimti gali 10 žmonių.

Kretingos muziejaus erdves tarp amatų centro ir vandens malūno dekoratyviniais kiaušiniais išpuošė įvairios Lietuvos ugdymo įstaigos.

Lizdo centre – iš šiaudų rulonų, kurių parūpino ūkininkai Rimantas Paulikas ir Raimondas Grabys, sukomponuoti du paukščiai, spalvingas detales jiems pagamino scenografas Andrius Grabys, o kiaušinį dekoravo senjorų dailės studijos narės, vadovaujamos Liudos Liaudanskaitės.

„Smagu, žmonės čia ateina būriais, fotografuojasi, kelia į socialinius tinklus. Labai džiaugiuosi savo kūrybine komanda: nemažai jau įgyvendinome įvairių idėjų, tačiau dar daugiau jų, matant bendrą kryptį ir darant išvien, dar žadame sukurti“, – tvirtino K. Rimienė.

Kompozicija-lizdas puoš šią miesto erdvę iki Atvelykio, o per jį, balandžio 7-ąją, bus surengtas margučių ridenimo čempionatas. Bendrovė „Medis“ pagamino didžiulį – 30 m ilgio – sudedamąjį lovelį, ir juo ridenti kiaušinius take nuo Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos iki Kultūros centro galės visi, kas tądien ateis ir panorės išbandyti sumanumą ir jėgas.

Projekte – Lietuvos ugdymo įstaigos

Iš viso 76 plokšti, iš putplasčio pagaminti ir labai skirtingai dekoruoti – išpiešti, nusagstyti kompozicijomis iš sagų, įvairių gamtinių medžiagų, siūlų, skiaučių – margučiai papuošė erdvę nuo Kretingos muziejaus amatų centro ir leidžiantis žemyn iki vandens malūno.

„Tai – respublikinės parodos, šiemet surengtos antrąkart, dalyvių darbų paroda. Savo velykinius margučius pristatė ugdymo įstaigos iš visos Lietuvos: be Kretingos, dar – Palangos, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Raseinių, Kėdainių ir kt. miestų. Labai džiugu, kad šiemet dalyvavo toks gausus būrys: plokščius margučius, pagal vienodus išmatavimus, kad konstrukcijos būtų lengvai eksponuojamos lauke, kartu kūrė vaikai, įstaigų pedagogai ir jų tėvai“, – kalbėjo lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorės pavaduotoja Aušra Žemaitienė.

Atsiųstus margučius pievoje įrengė įstaigos darbuotojos Virginija Jakumienė, kuri buvo ir viena pagrindinių parodos iniciatorių, ir Ingrida Butkevičienė, talkinant abiejų sutuoktiniams. „Gražu žiūrėti – ir patiems pasididžiavimas, kad tai mūsų įstaigos projektas, ir smagu, kad savo darbais galime nudžiuginti kretingiškius, miesto svečius“, – akcentavo A. Žemaitienė.

Lopšelis-darželis „Pasaka“ jau ir anksčiau puošė miestą originaliais sumanymais: užpernai Dvaro parke ant medžių buvo iškabinę vėjo varpelius, kitokias dekoracijas, pernai smaigstė kiaušinius muziejaus teritorijoje, šiemet ir savo įstaigos teritoriją papuošė Velykų medžiu ir aplinkui striksinčiais zuikiais.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas