Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Seniūnijos pasitinka pavasarį

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2019-03-22

Šalia dviejų konteinerinių vagonėlių Dupulčiuose ligi būsimų Prezidento rinkimų bus įrengtas dar vienas.

Vis labiau pavasariui žengiant į mūsų laukus ir kiemus, tvarkytis iš po žiemos skuba ir rajono seniūnijos: lygina pašalo iškilnotus kelius, kerta krūmokšnius, renka šiukšles.

KARTENOS seniūnijoje šią savaitę nusimato vadovų pokyčiai: iš seniūno pavaduotojos pareigų traukiasi ilgametė darbuotoja Genutė Petrauskienė, pastaruosius metus pavadavusi buvusią Kartenos seniūnę Gintarę Liobikienę, kuri paskirta vadovauti Kretingos miesto seniūnijai. Taip pat bus rengiamas konkursas Kartenos seniūno pareigoms užimti.

Prie seniūnijos vairo paskutines dienas dar stovinti G. Petrauskienė sakė, jog svarbiausias šių dienų ūkinis rūpestis, kaip ir kasmet pavasarį, – žvyruotų kelių tvarkymas. „Prasčiausios būklės yra keliai į Abakus, Žadeikius, Naujuosius Gintarus. Bėda ta, kad senoji žvyro danga visiškai susidėvėjusi, nebėra nė ko greideriuoti. Visų seniūnijos žvyrkelių tvarkymo poreikis yra pateiktas, kad įtrauktų į kelių renovacijos bei asfaltavimo programas ir laukia savo eilės“, – užtikrino seniūno pavaduotoja.

DARBĖNŲ seniūną Alvydą Poškį „Pajūrio naujienos“ kalbino, kai šis vaikštinėjo apžiūrinėdamas Senosios Įpilties piliakalnį. „Visų medžių nuo piliakalnio „kepurės“ nepašalinome, – išpjovėme tik menkaverčius arba savaime išpuvusius medžius, apgenėjome krūmokšnius“, – sakė seniūnas.

Taip, jo žodžiais, nusprendė Įpilties bendruomenė, nors ligi tol buvę visokių nuomonių – kiti pageidavo, kad atsivertų pirmykštis piliakalnio grožis, kaip Kartenoje ir Imbarėje, nes protėviai statė gynybinius įtvirtinimus, kurie tik vėliau, amžiams slenkant, apaugo medžiais. Įpilties piliavietės aikštelę šiemet papuošti naujais statiniais yra sumanęs tautodailininkas Edvardas Stalmokas.

Iš projektinių lėšų šiemet atsinaujins ir Grūšlaukės gyvenvietė: A.Poškys užvakar susitiko su matininku ir rangovu, gyvenvietės centre atliekančiais matavimo bei skaičiavimo darbus. Grūšlaukėje bus sutvarkyta aikštelė prie administracinio pastato – buvusių kultūros namų, paklotas takas ligi pagrindinės sankryžos, Vaineikių gatvėje bus įrengtas naujas apšvietimas, atnaujinta kapinių tvora.

Šiemet dar labiau pagražės ir Darbėnų miestelis: jis – vienas iš trijų Kretingos rajono vietovių, kurios šiemet bus atnaujintos iš ES finansuojamų gyvenviečių infrastruktūros gerinimo projekto lėšų.

„Miestelio centras buvo sutvarkytas jau anksčiau iš ES lėšų, taip pat – ir Vytauto Didžiojo parkas. Šiuokart bus tvarkomos gretimos Skuodo, Palangos gatvės, taip pat įrengta turgavietė, įrengtas viešasis tualetas“, – tvirtino seniūnas Alvydas Poškys.

Į privačią valdą patenkantis senasis miesto viešasis tualetas, neslėpė A. Poškys, vis dar guli ant seniūnijos pečių: „Jis yra bešeimininkis – nei privatus, nei Savivaldybės turtas, nes ji jo neprivatizavo. Kol kas mes prižiūrime ir išvalome tą lauko išvietę, tačiau anksčiau ar vėliau ją turėsime nugriauti“, – sakė A. Poškys.

IMBARĖS seniūnijos seniūną pavaduojančios Rimos Vaičiulienės teigimu, kaimų žmonės jau telkiami į būsimą visuotinę švarinimosi akciją „Darom“. Šios seniūnijos teritorijoje yra turistų pamėgtų objektų – Imbarės piliakalnis ir Juodupėnų tvenkinys su įrengta poilsiaviete, kuriuos sutvarkyti reikia gausesnių pajėgų.

Už seniūnijos ūkį atsakingo Algio Bertašiaus žodžiais, imbariškiai visus švarinimosi darbus atlieka savo jėgomis, nes pagal viešųjų darbų programą per darbymetį jiems talkina vos 1–2 darbininkai.

„Per bendras talkas išvalome Juodupėnų ir Erlėnų vandens telkinius, sutvarkome poilsiavietę Juodupėnuose, apžiūrime senąsias kaimų kapinaites – gal kur tvora išvirtus ar medžiai ant kapų užgriuvę. Prie piliakalnio iš po žiemos tenka remontuoti medinius stendus, jų stogelius, išvalyti tualetus“, – būsimus darbus vardijo A. Bertašius.

KŪLUPĖNAI. „Didžiausias rūpestis dabar – žvyrkeliai: nuleidžiame pavasario polaidžio ir lietaus vandenį nuo kelių, kurių nebeįmanoma greideriuoti, danga visai susidėvėjusi. Prasčiausios būklės yra kelias į Tintelius, dar – į Sauserius“, – teigė Kūlupėnų seniūnė Rita Lubienė.

Jos žodžiais, kūlupėniškiai laukia šiemet prasidedant ES finansuojamo 853 tūkst. Eur vertės projekto, kurio metu bus kompleksiškai atnaujinama gyvenvietės infrastruktūra. „Žmonės nebeapsikenčia duobių pagrindinėje Mokyklos gatvėje, – bus sutvarkyta būtent ši gatvė bei teritorija prie mokyklos“, – akcentavo seniūnė.

Kelininkai vėl pradėjo peržiem įšaldytus kelio Kartena–Salantai žiedo įrengimo darbus, kurie šį pavasarį turėtų būti užbaigti. „Nors dar sudėtinga išsukti sunkiasvorėms mašinoms, nes nesulyginti kelio ir bortų aukščiai, tačiau visi pravažiuojame“, – sakė R. Lubienė.

ŽALGIRIO seniūnijoje, seniūno pavaduotojo Valdevino Navajausko teigimu, vyksta intensyvūs aplinkos tvarkymo darbai: „Greideriuojame seniūnijos kelius, prioritetą teikdami tiems keliams, kuriais kursuoja mokykliniai autobusai. Genime pakelės medžius, ypač tose vietose, kur šakos trukdo vairuotojų matomumui. Taip pat tvarkome pralaidas keliuose.“

Jokūbavo gyvenvietėje keičiamas apšvietimas: naujai bus apšviestas pagrindinis kelias į Kretingą – jau sumontuota 15 LED šviestuvų, dar liko įrengti šešias lempas.

Į Dupulčius bus atgabentas dar vienas vagonėlis: jį statybininkai įrengs šalia dviejų jau anksčiau, prieš savivaldos rinkimus, pastatytų ryškiai geltonų vagonėlių. „Dupulčiuose nebuvo vietos, kur bendruomenė galėtų susirinkti. Prieš rinkimus nupirkome 2 sublokuotus vagonėlius, tačiau žmonės į juos per rinkimus netilpo, būriavosi ir šalo lauke. Todėl, artėjant Prezidento ir Europos parlamento rinkimas, nusprendėme bendruomenei parūpinti papildomą vagonėlį“, – kalbėjo V. Navajauskas.

Vagonėliai po rinkimų liks bendruomenės reikmėms.

SALANTŲ seniūnas Kazimieras Galdikas sakė, jog seniūnija dabar kibo tvarkyti miestelio aplinką – rinkti šiukšles, genėti ir šalinti menkaverčius medžius parke. „Laukiame, kada bus pradėtas įgyvendinti ES 826,7 tūkst. eurų vertės projektas ir dar labiau pagražės mūsų miestas: centrą susitvarkėme jau anksčiau, o dabar darbai persikels į šalutines – S. Nėries, Salanto, J. Janonio, A. Salio – gatves, bus nugriautas senosios stoties gargaras, pastatytas viešasis tualetas“, – būsimą sutvarkyto Salantų miesto viziją piešė seniūnas.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas