Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Tėvai – mokyklų bendruomenių pagalbininkai

  • Edita KALNIENĖ
  • Švietimas
  • 2019-03-22

Konkurso dalyvius sveikino Kretingos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Antanas Sungaila (iš kairės) ir rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas.

Jau septintą kartą įvyko rajoninis prevencinis konkursas „Ateik. Sužinok. Varžykis.“ Jame dalyvavo septynios rajono mokyklų komandos, sudarytos iš mokinių, jų tėvų ir pedagogų. Šiemet laimėjo Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro komanda. Tikrino žinias Konkursas buvo organizuotas, kad rajono mokyklas suburtų į vieną vietą. „Mokyklose vykdavo prevenciniai renginiai, tačiau rajono mastu jų nebuvo itin daug. Taip ir kilo mintis organizuoti rajoninį konkursą“, – sakė Švietimo skyriaus specialistė Jolanta Jurgutienė.

Renginio tikslas – skatinti mokinių domėjimąsi saugios aplinkos kūrimu, policijos veikla, siekiant juos apsaugoti nuo nusikalstamų veikų ir administracinių teisės pažeidimų, smurto prieš vaikus ir sudaryti galimybę bendradarbiavimui tarp institucijų.

Pirmojoje konkurso dalyje komandos prisistatė, jų kapitonai atliko užduotis, taip pat buvo patikrintos teisinės žinios, žinios apie saugią aplinką ir policijos veiklą. Antroje dalyje vyko sportinės estafetės, kuriose dalyvavo visa komanda. Jos buvo susijusios su Žemaitijos metais.

Komandas sudarė septyni nariai, iš jų du suaugę – po vieną tėtį arba mamą ir pedagogą. „Esmė yra, kad ne tik mokinius, bet ir jų tėvus, skatinti dalyvauti mokyklų bendruomenių veikloje“, – kalbėjo J. Jurgutienė, kurios manymu, tokie renginiai paskatina tėvus aktyviau įsitraukti į mokyklų gyvenimą.

„Susibūrusios komandos jau įveikia trečdalį užduoties, nes ateiti ir varžytis nėra labai paprasta. Komandoje turi dalyvauti ir vienas iš tėvų, juos įtraukti – nelengva“, – apie bendruomeniškumo skatinimą kalbėjo Simono Daukanto progimnazijos direktorė Sigita Jonaitienė.

Pakviesti dalyvauti ir tėvus šiame konkurse mintis kilo dar praėjusiais metais. „Norėjome parodyti, kad galima leisti laiką be neapykantos, patyčių, kad bendravimas tarp suaugusiųjų ir vaikų gali būti šiltas. Pabandėme ir mums tai pavyko. Kiek teko stebėti dalyvavusius tėvus ir su jais kalbėtis, manau, kad šis konkursas jiems patinka ir todėl noriai dalyvauja jame“, – pasvarstė Kretingos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Gitana Macienė.

Konkurso dalyviai pirmojo turo metu turėjo prisistatyti, o komandų kapitonai atlikti užduotį.

Paskatins dalyvauti Konkursą „Ateik. Sužinok. Varžykis“ Simono Daukanto progimnazija organizuoja antrą kartą iš eilės. „Du metus iš eilės laimėjome konkursą, todėl ir turėjome jį organizuoti. Dabar tvarka keisis, organizatorius bus renkamas burtų keliu“, – sakė S. Jonaitienė.

Praėjusiais metais trys geriausios komandos gavo galimybę apsilankyti boulinge, šiemet taip pat. „Vaikams prizas labai patiko, nes komandos bendruomeniškumas tuo neužsibaigė. Tai buvo tarsi tęstinumas. Po varžybų rezultatus komandos nariai galėjo aptarti žaisdami boulingą“, – prisiminė S. Jonaitienė. Švietimo skyrius taip pat įsteigė prizą kiekvienam dalyviui – padovanojo po bilietą į ledo areną. Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas pasvarstė, kad laimėjusią komandą galėtų pasikviesti į policijos komisariatą: „Norėtumėme, kad mokiniai patys pasakytų, kokio prizo norėtų, kas paskatintų juos varžytis.“

Ši idėja patiko ir progimnazijos direktorei: „Ateidami į konkursą mokiniai skaito, ruošiasi, domisi, o tai užima nemažai laiko, vadinasi – nebelieka laiko nusikalsti.“ Ji taip pat pridūrė, kad šio konkurso esmė yra ne surinkti pačius geriausius mokinius, o įtraukti ir tuos, kuriems reikia pagalbos.

Konkurse dalyvavo Simono Daukanto progimnazija, Kartenos ir Grūšlaukės mokyklos-daugiafunciai centrai, Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinė mokykla, Darbėnų, Salantų, Vydmantų gimnazijos.

Konkursą inicijavo Kretingos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius kartu su rajono policijos komisariatu, kurie yra renginio partneriai.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas