Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Ilgai lauktas Tomo Valiūno debiutinės knygos „Lažybos prie karsto“ leidimas pasiekė knygynų lentynas ir skaitytojai jau gali pasimėgauti puikiu detektyvu.

Pranciškonų gimnazijos abiturientas Tomas Valiūnas savo pirmąją knygą „Lažybos prie karsto“ parašė, kai jam tebuvo 16 metų, tuomet savo išjaustą kūrinį jis išleido nedideliu tiražu savarankiškai. Ilgai bandė belstis į leidyklų duris, kad jos sutiktų išleisti jaunojo rašytojo parašytą detektyvinę istoriją, kurių taip trūksta lietuviškų knygų lentynose.

Nedrąsiai apie tai svajojo

„Dar dabar sunku patikėti, kad mano pirmasis romanas, parašytas dar esant 16-os, ką tik buvo išleistas didžiausios Lietuvoje „Almos litteros“ leidyklos. Visada apie tai nedrąsiai svajojau, bet nuoširdžiai nemaniau, kad kada nors tai taps realybe. Labai dabar džiaugiuosi – pavyko tapti galbūt jauniausiu publikuotu rašytoju Lietuvoje bei galiu dalintis su žmonėmis puikiu detektyvu, nes būtent detektyvinių romanų labai Lietuvoje trūksta“, – savo pergale džiaugėsi Tomas.

Kaip pasakojo jaunasis rašytojas, knygos kelias buvo tikrai ilgas – romaną „Lažybos prie karsto“ jis parašė užpraeitą vasarą.

Knygos kelionė truko dvejus metus

„Pirmiausia knygą išleidau nedideliu tiražu – savilaida, su „Junior Achievement“ organizacija kūriau nedidelį verslą iš to. Vėliau nusprendžiau pabandyti išsiųsti knygos rankraštį įvairioms Lietuvos leidykloms. Žinoma, iškart daugeliu atveju knyga nebuvo priimta, tačiau praėjusį pavasarį galiausiai pavyko įtikinti leidyklą „Alma littera“ išleisti šį detektyvinį romaną“, – pasakojo Tomas.

Nuo to laiko vyko didesni knygos redagavimo ir ruošimo darbai. Taigi, visa knygos kelionė truko beveik dvejus metus. Tomas pasidalino, kad ateityje laukia galbūt dar vienas romanas. Jis jau parašytas, tačiau, žinoma, užtruks reikalai su leidyba.

Garsių detektyvų stiliumi

O skaičiusieji Tomo knygą negaili gerų atsiliepimų. „Tikrai Agatos Kristi lygio detektyvas!“ – skamba ir tokių įvertinimų.

Agathos Christie detektyvų stiliumi sukurta debiutinė Tomo Valiūno knyga skaitytoją nukels į XIX a. pradžios Angliją, kur tarp žavių elegantiškos kasdienybės akimirkų verda žmogiškosios aistros, nuvedančios iki šaltakraujiškai suplanuotų nusikaltimų.

„Kuprinės“ informacija


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas