Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Arijanda Varkulevičiūtė nuo mažens rūpinasi namų augintinėmis kartu su tėvais ir jau neįsivaizduoja savo gyvenimo be jų.

Kretingiškė Marijono Daujoto progimnazijos šeštos klasės mokinė Arijanda Varkulevičiūtė gyvena apsupta čirškiančio džiaugsmo. Jau ne vienerius metus jų namuose džiaugsmingai švilpauja įvairiarūšės papūgėlės. Su šeima puoselėja agapornių, nimfų ir banguotųjų papūgėlių veislyną, tad šiuo džiaugsmu dalinasi ir su kitais.

Egzotiniai paukščiai – atsitiktinai

Arijanda papasakojo, kad papūgėlės į jų namus atkeliavo visiškai neplanuotai, net nesitikint, kad taip staiga jos užkariaus kretingiškių širdis. „Pamenu, jog mamos draugė remontavosi namus ir paprašė pasaugoti jos augintas amadinas. Paskui mama ėmė atkreipti dėmesį į egzotinius paukščius ir socialinėje erdvėje, tad netrukus pamatė skelbimą, kad už saldumyną atiduodami „banguotukai“ (banguotosios papūgėlės). Taip pamažu paukščių draugija namuose didėjo, atsirado įvairių spalvų papūgėlių“, – pasakojo Arijanda.

Šiuo metu jų namuose apsistojusios 32 papūgėlės ir jau, kaip pripažino pašnekovė, namuose darosi ankštoka, jau ieškoma didesnių namų, kad visiems būtų dar patogiau ir jaukiau.

„Kai pati pirmoji papūgėlė atsirado mūsų namuose, aš tada dar mokiausi pirmoje klasėje. Kiek pamenu, truputį bijojau, kad gali įkąsti, kad kokį auskarą nugvelbs, nes labai mėgsta vis kažką čiuptelėti. O šiaip jos skaudžiai kanda, turi tokį įprotį kąsti po nagu, žino, kur skaudžiausia“, – nusišypsojo jaunoji papūgėlių savininkė.

Svajoja apie dar vieną gražuolę

Nimfinės papūgėlės, kurias Arijanda buvo atsinešusi ir į Kretingos atvirą jaunimo centrą, kad lankytojai turėtų galimybę pasidžiaugti, gyvena apie 20 metų, jos yra šiek tiek didesnės nei banguotosios, būdingiausi požymiai yra gana ilgas kuodas ir ilga nusmailėjusi uodega. Kaip atkreipė dėmesį Arijanda, didžiosios papūgos, tokios kaip aros, gali gyventi iki šimto metų ir jos yra imlios mokytis kalbėti. Nimfutės kalba itin retai.

„Šias nimfutes, kaip ir visas kitas, jų turime iš viso septynias, prižiūrime nuo praėjusių metų. Šios yra jaukintos, tad jas galima glostyti, jos nebijo žmonių, mielai pozuoja“, – apie savo numylėtines pasakojo Arijanda.

Moksleivė neslėpė, jog tenka pamatyti ir blogąją pusę, kai tenka atsisveikinti su margaspalvėmis, nes būna visko, jos ir serga, ir pasensta. Bet tai neatbaido nuo malonumo džiaugtis jų augimu ir pasiekimais.

Kaip pasakojo Arijanda, ji su tėvais lygiavertiškai imasi visų būtinų veislyno darbų ir mielai rūpinasi paukšteliais. „Šiuo metu tėvų prašau, kad nupirktų baltapilvę papūgą. Mačiau socialinėse erdvėse, jog jos tokios smagios papūgėlės, labai ryškios, kaip žaisliukai. Tikiu, kad anksčiau ar vėliau mano noras išsipildys“, – nusišypsojo Arijanda.

Pasiteiravus, ar, jeigu ne papūgėlės, pageidautų kokio kito gyvūno namuose, pašnekovė sakė, kad namie dar yra ir katinas, kuris, laimei, puikiai sutaria su paukščiais ir jų negaudo, tik iš smalsumo kartais arčiau prieina pasižvalgyti. O papūgėlių visiškai pakanka.

Vos gimusiems papūgiukams pradedama žvalgytis namų

„Jau nuo mažens galima pamatyti, kad papūgiukas yra sveikas, stiprus. O norint sužinoti nimfinių papūgėlių lytį, reikalingas DNR testas“, – atskleidė pašnekovė.

Sudėtingiau būna ir visai šeimai kur ilgesniam laikui išvykti, nors labai intensyvios priežiūros šie augintiniai nereikalauja. „Pavyzdžiui, viena augintinių nelesa maisto tol, kol visiškai neišalksta. Tad galima prikrauti lesalo ir daugiau, pales tada, kai jau labai išalks“, – apie priežiūrą pasakojo Arijanda, atskleidusi, jog visgi joms reikia draugystės, ypač jeigu žmogus negali daug laiko skirti joms, geriausia tuomet įsigyti dvi papūgėles, patartina pateles. Būtina prisiminti ir tai, kad jeigu norima, kad papūgėlės laisvai paskraidytų, tuomet būtina pasirūpinti aplinka, kad būtų saugu, pavyzdžiui, uždaryti langus. O būna ir taip, kad jos tiesiog kažkur namuose užkrenta, tad tuomet reikia viską atidžiai apžiūrėti, nes jos užkritusios gali nieko ir nesakyti, nors įprastai demonstruoja savo puikų balsą. Būtina pasirūpinti ir tinkamu lesalu, nes ne viskas, kas yra pardavinėjama, šioms papūgėlėms tinka. Tad šios augintinės yra puikios draugės, kurios nėra lepios, bet labai meilios.

Ieva VIGANTAITĖ

„P. n.“ akademijos narė


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas