Pajūrio naujienos
Help
2024 Birželis
Pi 3101724
An 4111825
Tr 5121926
Ke 6132027
Pe 7142128
Še18152229
Se29162330
Apklausa

Ar gerai laistomos rajono žvyruotos gatvės?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Žemė ir ūkis

Protingai planuojant ūkį, gyventi galima

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-04-21

Nasrėnuose ūkininkaujantys Virginija ir Rimantas Stropai – ūkininkai su “stažu”: jie, sugrįžę į tėvų ir senelių žemę, ūkininkauja nuo 1990 metų ir vysto mišrų – pieno ir augalininkystės – ūkį. Ūkininkai sako, kad prie esamų sąlygų, protingai planuojant, neužsigriebiant daugiau, negu išgali dirbti, pasinaudojus parama, išgyventi įmanoma.


Skuba pasinaudoti galimybėmis

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-04-21

Marius Eglynas ūkininkauja Imbarės seniūnijoje, Kalniškiuose. Jaunosios kartos 26-erių metų ūkininkas vysto specializuotą pieno ūkį. Jis darbuojasi žemėse, kurių plotas yra per 80 ha.

Balandis jaunam ūkininkui yra didžiojo pasirengimo metas.


Svarbiausia – gaminti pigiau ir daugiau

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-04-07

Ūkininkų sąjungos Kretingos skyriaus ataskaitinio susirinkimo metu žemdirbiai akcentavo, kad svarbiausias sąjungos ir skyriaus tikslas turėtų būti ieškoti būdų, kaip gaminti pigiau ir daugiau. Rajono ūkininkai nesirengia likti Europos nuošalėje – jie ES rinkoje nori būti konkurencingi.


Valdžia ūkininkus girdi, bet keisti nieko nenori

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-04-04

Savaitgalį Lazdijuose įvyko Lietuvos ūkininkų sąjungos XVIII suvažiavimas, kuriame Kretingos rajonui atstovavo Ūkininkų sąjungos Kretingos skyriaus pirmininkas Antanas Stonkus ir ūkininkai Stasys Lomsargis bei Mindaugas Nomgaudis. Po suvažiavimo, jau išklausius žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės pasisakymo, A.Stonkus sakė, jog labai nusivylęs ministrės atsakymais į ūkininkams taip rūpimus klausimus.


Kada laikas sėti moliūgus

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-03-24

“Pajūrio naujienų” laikraščio prenumeratoriai jau gavo redakcijos dovaną – moliūgų sėklas. Norėdami paįvairinti tradicinę Moliūgo šventę, kuri įvyksta kiekvieną rudenį, skaitytojams padovanojome skirtingų veislių ir rūšių moliūgų sėklas: šiemet skaitytojai augins stambiavaisius, aliejinius ir dekoratyvinius moliūgus.


Globoja sušalusius zuikius

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-03-21

Karteniškis ūkininkas Zenonas Jurgila namuose augina ką tik atvestą zuikio jauniklį. Didžiausia ant delno telpančio zuikio globėja yra kalė Čiba.

Sykį vakare į Jurgilų namų kiemą atbėgo zuikis ir palindo po kieme augančiu kadagio krūmu. Iš ryto Z.Jurgila po krūmu rado ką tik atvestus du zuikius. Vieno jauniklio koja buvo įšalusi į ledą, o kito – pusė kūno. Pirmąjį jauniklį pavyko lengvai išvaduoti, o kitą teko gelbėti pjaunant ledo, į kurį buvo įšalęs, gabalą. Abu jaunikliai su visu ledu buvo parnešti į kambarį ir įdėti į vonelę su šiltu vandeniu.


Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Kretingos rajono biuro augalininkystės konsultantė Giedrė Zdanienė į seminarą sodininkystės klausimais sukvietė rajono ūkininkus, besidominčius versliniais sodais, bei sodininkus mėgėjus. Seminaro dalyvius apie verslinius sodus, tinkamiausias obelų veisles jiems veisti bei vaismedžių genėjimo laiką konsultavo LŽŪKT sodininkystės specialistas Algimantas Bandaravičius. Praktinio sodų genėjimo jis mokė dupultiškės Onutės Petravičienės soduose.


Pelnęs gyventojų pagarbą

  • Aldona KAREČKAITĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-03-17
Žalgirio seniūnijos seniūnas Povilas Šližius sako, jog kartais pas jį žmonės užsuka norėdami tik pasikalbėti.

Žalgirio seniūnijos gyventojai praėjusių metų žmogumi išrinko Povilą Šližių.

Pasak kai kurių seniūnijos gyventojų, Povilas Šližius yra nusipelnęs jų pagarbos.

- Mūsų seniūnas, kada į jį besikreiptum, niekada nepasakys žodžio “ne”,- sakė Jokūbavo bibliotekoje dirbanti Laima Paulauskienė.

L.Paulauskienė džiaugiasi ne tik suremontuota biblioteka, bet ir naujomis žaliuzėmis, kurias seniūnija bibliotekai nupirko iš sutaupytų lėšų.

Anot jokūbaviškių, jei seniūnijoje sudegė pastatas ar atsitiko kita nelaimė, visada iš seniūno galima sulaukti pagalbos. Niekad jis neatsisako dalyvauti ir įvairiose rengiamose talkose.

Pasak Jokūbavo Aleksandro Stulginskio pagrindinės mokyklos muzikos mokytojos Ritos Viskontienės, seniūnui įdomu, ką veikia jaunimas, todėl jis mielai lankosi ir mokykloje vykstančiuose renginiuose.

Kretingos kultūros centro Jokūbavo filialo vedėja Danutė Pilipčiuk sakė, jog jų seniūnas - kuklus žmogus ir linkęs daugiau dirbti, negu kalbėti.

Pasak D.Pilipčiuk, buvo ir bus žmonių, kuriems sunku įtikti, tačiau dauguma seniūnijos žmonių džiaugiasi, turėdami tokį seniūną.

Seniūnui tenka bendrauti ir su Jokūbavo seniūnaičiais, kurie yra tarpininkai tarp seniūno ir gyventojų.

- Greit bus šešeri metai, kaip esu seniūnas,- sakė P.Šližius prisipažindamas, jog pradėdamas dirbti šiose pareigose tikėjosi išbūti perpus mažiau.

Gyventojai į seniūną kreipiasi su įvairiais klausimais: vieni ateina pasiskųsti dėl palaidų šunų, kiti - dėl prišiukšlintų pakelių. Tačiau pasitaiko, jog pagyvenęs žmogus ateina pasiskųsti dėl nepaklusnaus penkiasdešimtmečio sūnaus. Buvo, kai prieš susituokiant žmogus atėjo pasiteirauti apie antrąją pusę. Gyventojai kartais užsuka tik pasikalbėti. Ir, anot seniūno, juos išklausyti - jo pareiga. Nepamiršta ir vyresnio amžiaus žmonių. Seniūnijoje yra 12 gyventojų, vyresnių negu 90 metų.

Tenka seniūnui lankytis ir nedarniose šeimose, pasitaiko ir sudrausminti, kad nesmurtautų. Anot pašnekovo, svarbu, kad ir kaimynai tarpusavyje gražiai sugyventų.

P.Šližius pasidžiaugė, jog seniūnijos bibliotekos – išskyrus Budrių – visos sutvarkytos. Tačiau remonto laukia visi seniūnijos kultūros centro filialai.

Pašnekovas apgailestavo, jog seniūnijos atlieka mažai funkcijų – negali užregistruoti net naujagimių.

Žalgirio seniūnija užima 135 kv. km ir joje gyvena apie 3 tūkst. 400 gyventojų.


Namai, kuriuose svajonės virsta realybe

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-03-17

Žadeikių dvaras, kuriame gyvena ūkininkų Olgos ir Gedimino Raudonių šeima, atgyja ir keičiasi pamažu: dvaro šeimininkai jau pakeitė stogą, paklojo grindis, įstatė naujus langus. Trūkstant lėšų, restauruojama tik ketvirtoji 400 kv. metrų ploto namo dalis. “Kita dalis, kaip ir likusieji keturi dvaro pastatai, turės palaukti geresnių laikų, - teigė Olga Raudonienė. – Dvarą restauruojame sau, savo šeimai, ir šios investicijos nėra susijusios su jokiais verslo planais”.


Ūkininkas turi būti aktyvus pats

  • Genė DRUNGILIENĖ
  • Žemė ir ūkis
  • 2006-03-17

Zenonas Jurgila yra vienas iš rajono ūkininkų, patyręs didelių nuostolių dėl praėjusių metų potvynio. Jeigu kitiems jo likimo draugams valstybė atlygino patirtus nuostolius, tai karteniškis iki pat šiol turėjo įrodinėti, kad jis taip pat turi teisę gauti paramą.

Z.Jurgila sako esąs bene vienintelis rajone ūkininkas, besiverčiantis prieskoninėmis daržovėmis. Ir jam pačiam, ir rajono žemės ūkio specialistams reikėjo skersai ir išilgai vartyti ir pervartyti instrukcijas, reglamentuojančius dokumentus, kad valdžios vyrai sutiktų karteniškį įtraukti į nukentėjusiųjų sąrašus. Žodžio kišenėje neieškantis ūkininkas paskambino net pačiai žemės ūkio ministrei Kazimirai Prunskienei.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas