Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Apie vandenį, sunkiasvorių eismą ir kultūrą

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Problema
  • 2024-03-26

Problemas sprendžiančių rūdaitiškių prisirinko pilna salė.

Ketvirtadienį Kretingos rajono kultūros centro Rūdaičių skyriaus salė buvo sausakimša – taip aktyviai vietos gyventojai susirinko valdžios prašyti, kad padėtų išspręsti tris svarbius klausimus: centralizuotai tiekiamas vanduo – blogos kokybės, uždraustas sunkiasvorių eismas Ežero gatve, o kultūros namai – prigesę.

Išeitis mato dvi

Dėl geriamojo vandens rūdaitiškiai problemą kelia nuo tada, kai, įgyvendinant europinį projektą, buvo išgręžtas naujas gręžinys, o senasis užplombuotas, kai tyrimai parodė sveikatai nepalankaus fluoro perteklių. Pasak Kretingos seniūnės Sigitos Riepšaitės, naujasis gręžinys – per seklus, todėl į vandenį patenka biologinė tarša, ypač šiltuoju metų laiku jis ir vizualiai atrodo bjaurus.

Pasak mero Antano Kalniaus, yra dvi galimybės: išgręžti naują gręžinį arba siūlyti rajono Tarybai kitų metų biudžete numatyti lėšų nufluorinimo įrenginiams ir vėl pradėti eksploatuoti senąjį gręžinį.

„Įrenginiai – brangus malonumas, kainuotų apie 400 tūkstančių eurų. Bendrovė „Kretingos vandenys“ įpareigoti išanalizuoti, kuris variantas yra geresnis“, – „Pajūrio naujienoms“ sakė A. Kalnius.

Nuo šios savaitės rūdaitiškiams vanduo turėtų būti pradėtas tiekti taroje sufasuotas po 5 litrus.

„Su seniūne ir seniūnaite dėliojamės, kaip vyks procesas. Galbūt daliai gyventojų vandenį atgabensime į viešą gyvenvietės erdvę, o tiems, kurie negalės patys ateiti pasiimti, atvešime iki namų“, – sakė bendrovės direktorė Eglė Alonderienė.

Paskutinį tašką padės komisija

Uždrausti Ežero gatve važiuoti krovininiais automobiliais, taip pat kaime gyvenančių ūkininkų traktoriais ir savaeigėmis mašinomis, išskyrus aptarnaujantį transportą, Savivaldybės Saugaus eismo komisija gruodį įvykusiame posėdyje nusprendė reaguodama į prašymą, kurį pasirašė 20 vietos žmonių. Tačiau šiemet prie problemos teko grįžti iš naujo, mat surinkta dar daugiau parašų, kad sunkiasvorės Ežero gatve galėtų važiuoti. Komisijos pirmininkas meras A. Kalnius paliko apsispręsti pačiai bendruomenei.

Po balsavimo paaiškėjo, kad vis dėlto dauguma yra už tai, kad sunkiasvorės mašinos ir žemės ūkio technika galėtų važiuoti, tačiau galutinį žodį dar turės tarti Saugaus eismo komisija.

Kultūrai pritrūko kultūros?

Dalis rūdaitiškių, nepatenkintų kaime prigesusia kultūrine veikla, taip pat surinko šūsnį parašų, kuriais išreiškė nepasitikėjimą Rūdaičių skyriaus vedėjos pareigas užimančia Elena Šimkuviene – esą nėra tinkamo bendravimo su bendruomene ir biblioteka, vien tik renginių neužtenka, žmonės norėtų į kultūros namus ateiti dažniau, kad čia veiktų daugiau meno saviveiklos kolektyvų, kaip yra Vydmantų, Laukžemės ir kituose rajono Kultūros centro skyriuose.

„Iš tikrųjų gyventojai yra paslaugos užsakytojai“, – patikino meras. Jeigu jie nori šokti, dainuoti, vaidinti spektaklius, tai kultūros namai tam ir skirti, negali būti vakarais užrakinti, turi tapti vietinių, ypač jaunesnių žmonių, kad laiką jie leistų ne vien prie kompiuterių ir televizorių, traukos vieta.

E. Šimkuvienė dėl asmeninių priežasčių gyventojų susirinkime nedalyvavo, jai atstovavo meno vadove tame pat skyriuje dirbanti, bet motinystės atostogose šiuo metu esanti duktė Sigita Šimkutė-Kubilienė.

Po įsiplieskusių diskusijų

A. Kalnius ir Kretingos rajono kultūros centro direktorė Kristina Rimienė neslėpė: įspūdis Rūdaičiuose slogus, o pagrindinė problema, jų manymu, – nenoras susišnekėti, netinkamas bendravimas. „Mūsų tikslas – sutaikyti abi puses“, – sakė jie.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas