Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Motinos pienas – tai ne tik maistas kūdikiui

  • Dovilė URNIKIENĖ
  • Sveikata
  • 2018-12-11
Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė teigė, kad motinos pienas yra unikalus tuo, jog, augant kūdikiui, keičiasi ir jo sudėtis, taip patenkinant besikeičiančius mažylio poreikius.

„Yra ne vienas atvejis, kai kūdikį žindė net ne biologinė mama, o jį įsivaikinusi moteris. Tai parodo, kiek daug lemia moters noras žindyti“, – pasakymą, kad pienas visų pirma gaminasi smegenyse, pavyzdžiu iliustravo gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė, kuri Kretingoje skaito paskaitas apie žindymą.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja išimtinai tik motinos pienu kūdikius maitinti iki 6 mėn., o tuomet, jau pradėjus papildomą maitinimą kitais maisto produktais, tęsti žindymą mažiausiai iki 2 metų.

Motinos pienas – ne tik maistas

Naujagimis visų reikalingų medžiagų gauna iš motinos pieno, tačiau jam tai yra ne tik maisto šaltinis – tyrimai rodo, kad ilgalaikis žindymas mažina riziką susirgti infekcijomis, padeda išvengti pirmųjų dantų ėduonies, formuoja taisyklingą sąkandį, užtikrina sklandesnį virškinamojo trakto darbą, mažina riziką susirgti cukriniu diabetu ir ateityje turėti nutukimo problemų.

Maža to, ilgalaikis žindymas prisideda prie kūdikio intelekto, psichinės ir socialinės raidos vystymosi, stiprina jo ir motinos ryšį.

Žindyti yra naudinga ir motinai: po gimdymo greičiau susitraukia gimda, mažesnis pogimdyvinis kraujavimas, mažesnė tikimybė išgyventi pogimdyvinę depresiją, žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą – mažėja rizika susirgti krūtų, gimdos, kiaušidžių, skydliaukės vėžiu, II tipo cukriniu diabetu, osteoporoze, reumatoidiniu artritu, geležies stokos anemija, širdies ir kraujagyslių ligomis ir kt. Be to, mažėja kūno svoris, nes žindymas pareikalauja apie 500 kcal per dieną. Žindymas yra ir natūrali kontracepcija – jei kūdikis maitinimas išimtinai tik motinos pienu ir ne rečiau kaip kas 4 val., o naktį – ne rečiau kaip kas 6 val., o motinai po gimdymo neatsinaujino menstruacijos, egzistuoja 98 proc. tikimybė, kad moteris nepastos.

Patogu ir ekonomiška

„Žindyti yra patogu – motinos pienas visada yra šviežias ir tinkamos temperatūros, jo nereikia šildyti kaip pieno mišinio, be to, ir ekonomiška, nes motinos pienas kainuoja tik tiek, kiek kainuoja nedidelis kiekis papildomo maisto ir nereikia baimintis, kad jo gali pritrūkti ir teks skubėti į parduotuvę, kaip nutinka, kai baigiasi mišinys“, – kalbėjo B. Jarašūnė.

Žindanti moteris naktį gali kūdikį maitinti, pati snūduriuodama, tad ji mažiau pavargsta, negu ta, kuriai tenka nuolat rūpintis paruošti pieno mišinį. „Sudėtingesnė tik žindymo pradžia – čia kaip važiavimas dviračiu ar automobiliu, išmokus, jau daugelį dalykų darai automatiškai ir jie nebesukelia streso“, – nėščiąsias žindyti savo kūdikius drąsino B. Jarašūnė.

Ji pasidžiaugė, kad Kretingos ligoninė turi Naujagimiui palankios ligoninės statusą – šioje gydymo įstaigoje sudaromos sąlygos motinai būti su kūdikiu visą parą, žindyti pagal poreikį – tiek kartų ir taip ilgai, kiek jis nori – ir dieną, ir naktį.

Naujagimiui palankios ligoninės statusą turintys gimdymo namai laikosi rekomendacijos užtikrinti nenutrūkstamą oda prie odos kontaktą nuo pat užgimimo momento ir pradėti žindyti naujagimį per pirmas 60 minučių po gimimo. Be to, visos nėščiosios ir gimdyvės yra supažindinamos su žindymo nauda ir mokomos taisyklingai žindyti.

Žindyti negali tik apie 2 proc. moterų

B. Jarašūnė pasidalino žiniomis, kad, remiantis 2015 m. duomenimis, Lietuvoje iki 6 mėnesių amžiaus kūdikius žindo maždaug kas trečia moteris, ir ši situacija yra labai panaši į kitų Vakarų Europos valstybių. Tačiau mokslininkai yra nustatę, kad iš tiesų dėl tam tikrų fiziologinių priežasčių visiškai žindyti negali tik 1–3 proc. moterų. „Bet ir joms galima pagalba, kad kūdikis bent iš dalies būtų maitinamas motinos pienu“, – sakė B. Jarašūnė, akcentavusi, kad pats svarbiausias veiksnys sėkmingam žindymui yra moters motyvacija tai daryti.

Nors vis dar pasitaiko manančių, kad sėkmingai žindyti gali tik dideles krūtis turinčios moterys, tačiau tai yra netiesa – krūtų dydį lemia riebalinis audinys, o pieną gamina liaukos.

B. Jarašūnė nuramino, kad net ir tos moterys, kurios turi įdubusius spenelius, gali žindyti, daugumai jų nekyla problemų: viena vertus, kartais pradėjus žindyti pasikeičia spenelių forma, kita vertus, labai svarbi yra ir taisyklinga žindymo padėtis, kurios metu vaikas apžioja ne tik spenelį, bet ir dalį krūties.

Motinos pienas – gyvas maistas

Moters organizmas žindymui rengiasi jau nėštumo metu – netgi trečiąjį mėnesį pieno latakuose jau aptinkama priešpienio. Jis bus pats vertingiausias maistas naujagimiui pirmosiomis paromis, ir, nors gali atrodyti, kad priešpienio yra nedaug, tačiau naujagimiui jo užtenka. Be to, priešpienis yra ne tik maistas, bet ir vaistas – jame gausu vitaminų, baltųjų kraujo kūnelių, antikūnų, padedančių įveikti infekcijas.

Maždaug po 2–5 parų priešpienį pakeičia pereinamasis pienas, o nuo 10 paros – brandus pienas, kurio sudėtis nuolat keičiasi pagal augančio vaiko poreikius ir jo, vien kaip maisto ir gėrimo, mažyliui pakanka iki 6 mėn. amžiaus. Maždaug 88 proc. moters pieno sudaro vanduo, jame yra apie 3,6 proc. riebalų, apie 0,9–1 proc. baltymų, pagrindinis angliavandenis – laktozė, kuri sudaro apie 6,2–7,2 proc.

Be to, motinos piene yra visų augančiam kūdikiui reikalingų vitaminų, aminorūgščių, antikūnų, fermentų, mineralinių medžiagų, net gyvųjų ląstelių leukocitų, kurie naikina ligų sukėlėjus mikrobus – štai kodėl pienas vadinamas gyvu maistu, kurio negali pakeisti pieno mišinys.

Svarbu taisyklinga padėtis

B. Jarašūnė akcentavo, kad labai svarbu, jog vos gimęs naujagimis būtų uždėtas motinai ant krūtinės – kontaktas „oda prie odos“ užtikrina sėkmingesnį žindymą ir pieno gausą. Be to, naujagimis, gulėdamas ant krūtinės, perima motinos odos mikroflorą, taigi taip stiprinamas jo imunitetas. Kontaktas „oda prie odos“ taip pat padeda stabilizuoti kūdikio kvėpavimą, širdies darbą, jis patiria didesnį psichologinį komfortą, stiprinamas jo ir motinos ryšys.

„Valgymas nėra pirmas dalykas, kurio nori vos gimęs kūdikis – gimimas yra didelis stresas, tad visų pirma, jam reikia nusiraminti, pagulėti ant motinos krūtinės, kur pasijustų saugus. Kai bus pasiruošęs, kūdikis pats pradės ieškoti krūties“, – sakė B. Jarašūnė, akcentavusi, kad labai svarbu kūdikį žindyti taisyklingai.

Kad pienas nesibaigtų

B. Jarašūnė paaiškino, kad labai svarbu, jog žindymo trukmė ir dažnumas nebūtų ribojami – žįsdamas kūdikis paskatins dar didesnę pieno gamybą ir jam tikrai nepritrūks pieno, ko labiausiai baiminasi motinos.

Suprasti, ar vaikas pakankamai privalgo, galima pagal tam tikrus požymius, kurių pagrindiniai: šlapinasi ne mažiau kaip 6–7 kartus per parą, auga svoris – per pirmas dvi savaites naujagimis turi atgauti savo pradinį svorį, o per pirmąjį mėnesį priaugti mažiausiai 500 g.

Naujagimiai turėtų būti žindomi ne rečiau kaip kas 2–3 val., tad svarbu ir tai, kad motina tiek daug laiko praleisdama su kūdikiu glėbyje, patogiai įsitaisytų, nepavargtų jos nugara, rankos, kaklas. Kad jaustųsi komfortiškiau, motina gali naudoti žindymo pagalvę.

Vis dėlto, pasitaiko, kad žindymo pradžia yra sudėtinga net ir tokiai motinai, kuri tam ruošėsi, skaitydama literatūrą ir lankydamasi kursuose – pagalbos ji visuomet gali kreiptis į gimdymo namų personalą, šeimos gydytojus, patirties turinčias drauges ir giminaites. Taip pat galima patarimų klausti žindymo konsultančių, kreiptis į grupės „Mama – mamai“ savanores.

---

Paskaitų ciklą: „Žindymo ABC“, „Kūdikio priežiūra pirmaisiais mėnesiais“, „Viskas apie skiepus“, „Gimdymas“, „Kaip suvaldyti stresą ir nepamiršti savęs gimus vaikui?“ suorganizavo Kretingos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Šiuos mokymus, kurie vyko keletą kartų skirtingoms būsimų tėvų grupėms, buvo finansuoti iš Kretingos rajono visuomenės sveikatos specialiosios rėmimo programos.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas