Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Komentarų topas

Suviliojo pastelinis akvarelės ažūras

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Smiltys
  • 2024-05-10

Kretingiškė Lina Žilytė-Ganusauskienė, piešti pamėgusi nuo vaikystės, šiomis dienomis surengė savo darbų akvarelių parodą, kuri eksponuojama arbatinėje „Špitolė“.

„Kai pajaučiu, kad pavargau nuo darbo, imuosi teptuko“, – teigė kretingiškė 47-erių grožio meistrė Lina Žilytė-Ganusauskienė, šiomis dienomis arbatinėje „Špitolė“ surengus savo akvarelių parodą.

Tai – pirmoji menininkės mėgėjos darbų paroda. Išdrįsti savo kūryba pasidalinti su kitais ją paskatino šeima, draugai, pažįstami – jų pastebėjimu, Linos akvarelės tikrai vertos, kad jas pamatytų ir kiti.

„Man dabar ir yra akvarelių metas – toks pavasario gėlių, įkvėpimo ir atsipalaidavimo laikas, akvarelės spalvų užpildyti vakarai, – sakė moteris, kuriai piešti patiko nuo vaikystės. – Aš visą laiką piešdavau, tačiau niekur dailės nesimokiau – tėvai mane nukreipė muzikuoti.“

Iki atrasdama akvarelę L. Žilytė-Ganusauskienė daug tapė akrilu, tačiau tų darbų niekam taip ir neparodė, kalbant parodų prasme, nors jie papuošė ne vienus namus ar biurus, buvo išdovanoti. Akrilinių darbų tema keitėsi pagal situaciją: moteris piešė veidus, gėles, gamtą, abstrakcijas. Buvo kūrybinis etapas, kai žmonių portretai atsidūrė ant marškinėlių, dabar kūrėja vis dažniau pamąsto apie savo darbų printus. „Akriliniams darbams jie tinka, bet akvarelėms – ne. Tačiau joms reikia subtilaus ir gražaus įrėminimo, stiklo spindesio, kas akvarelei suteikia tam tikrą įvaizdį“, – pastebėjo Lina.

Ji tęsė mintį: „Akvarelė yra žavi savo lengvumu, tyrumu, skaidrumu. Ji man – tarsi pastelinis ažūras, visur tinkantis. Akvarelė turi kažką tokio, kas ne visada ir žodžiais yra nusakoma.“

Piešdama akvarele L. Žilytė-Ganusauskienė sakė niekada neruošianti jokio juodraščio, nesidairanti jokių schemų – viskas iš galvos, iš rankos, gal todėl į kūrėjos akvareles ir nusėda labiau abstrakčios gėlės arba stilizuota gamta. „Pasirinktos spalvos atspindi mano vidinę būseną, kurios esu apimta piešdama. Nenaudoju grynų spalvų – patinka jas maišyti. Niekas manęs to nemokė – darau tai intuityviai“, – atskleidė pašnekovė, kuriai nupiešti akvarelę dažniausiai pasiseka vienu mostu, o jeigu kas ir nepavyko – palieka, kaip yra. „Juk mene taisyklių nėra, – L. Žilytė-Ganusauskienė neslėpė, kad ji džiaugiasi savo darbais ir jai nėra poreikio save kritikuoti. – Aš darau tai, kas man patinka, kas artima sielai. O kiekvienas darbas yra toks brangus, kad net gaila skirtis.“

L. Žilytei-Ganusauskienei paklūsta ir sausa, ir šlapia akvarelės piešimo technika. Kurią pasirinks, padiktuoja kūrybinė mintis, bet dažniausiai kūrėja imasi šlapios akvarelės liejimo technikos, kuri yra įdomesnė ir dažniau nustebina netikėtumais.

Iki užgimė idėja surengti parodą, L. Žilytė-Ganusauskienė nupiešė apie 40 akvarelių ir teptuko padėti į šalį kol kas neketina. Buvo laikas, kai nemažai moters laiko užimdavo muzika – ji, baigusi Klaipėdos universiteto Menų fakultetą, kur įgijo chorinio dirigavimo specialybę, dainavo chore, akomponavo savo tėvo kompozitoriaus chorvedžio pedagogo Aloyzo Žilio vadovaujamam kolektyvui. „Dabar muzika atidėta – diriguoju teptukais, – juokaudama kalbėjo L. Žilytė-Ganusauskienė. – Dieną – puošdama moteris ir atlikdama joms makiažą, vakarais – atsidėdama maloniam pomėgiui piešti, lieti akvareles.“

---

Akvarelė – tapybos technika, kai liejama vandenyje ištirpintais, itin skaidriais dažais. Yra skiriamos dvi pagrindinės akvarelės atlikimo technikos – sausa akvarelė, kai spalvos maišomos tapant įvairių spalvų sluoksniais, o popieriui tarp tepimų leidžiama išdžiūti, bei šlapia akvarelė, kai spalvos liejamos ir maišomos ant specialaus (grubiai rauplėto) akvarelinio popieriaus. Akvarelė, ypač šlapios akvarelės technikos, yra laikoma ypač didelio meistriškumo reikalaujančia tapybos rūšimi.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas