Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Bendrovė „Kretingos vandenys“ imasi priemonių sumažinti į nuotekų tinklus patenkančio lietaus kiekį, kad mažiau jo patektų į nuotekų valyklą, taip pat atnaujina nefunkcionalius tinklus ir yra pasiruošusi principingai gyventojams drausti į buitinių nuotekų tinklus išleisti lietaus vandenį.

Pernai netikėtai užklupusios gausios liūtys skandino kai kurias rajono ir miesto teritorijas, pridarė nuostolių. Susiklostė beprecedentis atvejis, kai Savivaldybei net teko priimti sprendimą į gamtą išleisti nevalytas nuotekas, mat baimintasi, kad ir taip sudėtinga padėtis Kretingoje gali dar labiau komplikuotis, vanduo pasiektų Klaipėdą. Pasak „Kretingos vandenų“ direktorės Eglės Alonderienės, valymo įrenginiai pernai nebesusitvarkė su per dideliu vandens kiekiu – paprastai per parą jo atplūsdavo apie 3–5 tūkst. kub. m, o pernai per vieną dieną – apie 20 tūkst. Lietaus vandeniu praskiestos nevalytos nuotekos, stebint aplinkosaugininkams, tuomet buvo išpiltos į Tenžės upelį ir tekėjo toliau į Akmenos upę, Danę.

Nors potvyniai dar nė iš tolo negresia, gal šiemet jų ir nebus, tačiau su gamta nesusitarsi.

„Ką mes galim padaryti, tai sumažinti lietaus kiekį, kuris papuola į nuotekų tinklus, kad kuo mažiau jo patektų į nuotekų valyklą. Kito varianto, pavyzdžiui, didinti valyklos pajėgumus, nėra, nes tokios investicijos mums ir nebūtų pripažintos, kaip tinkamos“, – sakė E. Alonderienė.

Pirmiausia tikrinami nelegalūs prisijungimai į buitinių nuotekų tinklus. Pradėta nuo Kurmaičių – įgyvendinus projektą ir paklojus buitinių nuotekų tinklus, pasak direktorės, ten buvo likusios senos linijos, prie kurių – ir keli abonentai. Viskas atjungta.

Taip pat nelegalių prisijungimų ieškoma ir atskiruose kvartaluose – lietaus nuotekos atjungiamos Kluonaliuose, Padvariuose, pastarąjį kartą – miesto Verslo gatvės rajone, kuriame įsikūrusios įmonės.

„Ten yra senos tiek lietaus, tiek buitinių nuotekų sistemos, yra sumaišytų – tiesiog atliekam jų inventorizaciją, jei lietaus nuotekos pajungtos į buitinių nuotekų tinklus, atjungiam“, – sakė E. Alonderienė. Anot jos, šis darbas nėra toks greitas, kokio norėtųsi, ir kitos vandens tiekimo įmonės jį dirba dešimtmečiais.

Kita „Kretingos vandenų“ darbo kryptis – kad patys nuotekų tinklai būtų funkcionuojantys ir kad lietaus perteklius nenubėgtų į buitinių nuotekų tinklus, nes, kai yra, kaip bendrovės darbuotojai vadina, patvankos, nesant sandariems nuotekų šuliniams, jis ten patenka per jų viršų.

Trasa dabar klojama Melioratorių gatvėje. Direktorės teigimu, kai tinklai, kurių viena linija blogai funkcionavo, bus atnaujinti, tikimasi, kad nebekils potvynių teritorijoje prie „Smagračio“, Pamario gatvėje. Baigiamas projektas, lietaus nuotekų tinklai bus pakloti remontuojamoje Vytauto gatvėje, tad situacija bus suvaldyta ir šiame miesto ruože.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas