Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Šv. Florijono diena su akcijomis ir atrakcijomis

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Šventės
  • 2024-05-07

Akimirka Kretingos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje (iš kairės): viršininkas Valdas Kundrotas, rajono meras Antanas Kalnius, specialistės Sandra Lukošienė ir Eglė Normantaitė, ugniagesiai gelbėtojai Irmantas Pazdrazdis, Dainius Domarkas, Aurimas Kuskys ir pamainos vadas Arvydas Beržonskis.

Meras spaudžia ranką Kartenos komandos ugniagesiui gelbėtojui Rimvydui Liakstučiui. Kairėje jo kolega salantiškis Rimantas Urniežius, centre – Kretingos rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas Nerijus Ciparis.

Gaisrų sergėtojo šv. Florijono garbei Kretingos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje mažiesiems rajono mokyklų ugdytiniams ir paaugliams buvo surengta Atvirų durų diena, o meras Antanas Kalnius profesinės šventės proga tradiciškai padėkos raštais apdovanojo labiausiai šiais metais nusipelniusius ugniagesius gelbėtojus.

Emocijos vaikų veiduose

Penktadienį Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos prieigos Tiekėjų gatvėje šurmulio prisipildė nuo pat ryto: atidaryta Pranciškonų gimnazijos pradinukų darbų paroda, mokytojos Renatos Lazdauskienės ir jos padėjėjos Gintarės Rudienės atlydėtiems ikimokyklinukams ir priešmokyklinukams iš Rūdaičių mokyklos, taip pat Darbėnų gimnazijos vaikams surengtos estafetės varžybos. Po jų skyrininkas Saulius Noreika papasakojo apie ugniagesių gelbėtojų darbui reikalingus gesinimo įrankius, hidraulinę įrangą, naudojamą autoįvykių metu, pademonstravo, kaip ji veikia, kantriai atsakinėjo į mažųjų klausimus.

„Kas kada vaikams būna neįdomu? Viskas jiems įdomu“, – šypsojosi smalsia auditorija patenkintas 16-a metų tarnyboje dirbantis vyras. Jo paties šeimoje užaugo 4 vaikai, iš kurių du irgi dirba Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje – vienas čia, Kretingoje, o kitas – Gargžduose. S. Noreika teigė sūnų neskatinęs sekti savo pavyzdžiu, bet ir nestabdęs. „Jie pasirinko patys, ir, jeigu profesiją mėgs taip, kaip aš, – viskas bus gerai“, – atviravo Saulius.

Kol pasirodys Marijono Daujoto progimnazijos septintokai, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausioji specialistė Sandra Lukošienė Vydmantų gimnazijos pradinukams pasakojo ir tiems, kurie norėjo, leido įsiropšti į gaisrinę mašiną, kuria ugniagesiai važiuoja gesinti gaisrų, pamatyti, kaip atrodo iš vidaus, kokia įranga naudojama. O pamatyti norėjo visi 11 antrokų, kuriuos čia atsivežė mokytoja Vanda Končiuvienė, tad prie mašinos nuolat rikiavosi eilutė.

„Vaikai iš anksto džiaugsmingai pasitiko žinią, kad turėsim kitokią pamoką kitokioje aplinkoje, jie to laukė. Pažiūrėkit, kiek jų veiduose dabar gerų emocijų!“ – šypsojosi mokytoja.

Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausioji specialistė Sandra Lukošienė mažiesiems vydmantiškiams papasakojo, kokią įrangą ugniagesiai gelbėtojai mašinoje turi ir naudoja gesindami

„Volvo“ virto „kabrioletu“

Septintokams ugniagesiai Dainius Domarkas ir Aurimas Kuskys pademonstravo, kaip, nuskambėjus aliarmui, per 44 sekundes apsirengti apsauginę aprangą, įšokti į gaisrinę mašiną ir kuo greičiau išvažiuoti. Paskui ugniagesiai imitavo, kaip, surišus dvigubas gelbėjimo kilpas – o surišti jas reikia per 40 sekundžių, – pro langą iš kurio nors aukšto iškeltų žmogų, kai į pastatą įeiti kitos galimybės nėra.

„Mums kol kas neprireikė tokiu būdu gelbėti, gal ir neprireiks, tačiau turime mokėti, būti pasiruošę“, – sakė pamainos vadas Arvydas Beržonskis. Virvės stiprumą patikrinti pasisiūlė septintokas Ronaldas Rudys.

„Nesijaudinau, aš jau esu išbandęs, kai dar gyvenau Joniškyje. Ten ugniagesiai gelbėtojai irgi Atvirų durų dienas organizuodavo“, – po to papasakojo moksleivis.

O netrukus prasidėjo, ko gero, įdomiausia renginio dalis: vaikai savo akimis išvydo, kaip ir kuo supjaustomas per autoįvykį suknežintas automobilis, padarant erdvę prie negalinčio išlipti nukentėjusiojo patekti medikams. Žmogus turi būti ištraukiamas, kaip įmanoma, saugiau ir stabiliau, jo galva uždengiama, kad, muštuku daužant langų stiklus, nesužalotų šukės.

Pasigirdus aliarmui, apsirengti ir įšokti į gaisrinę mašiną – 44 sekundės, dvigubai gelbėjimo kilpai surišti – 40 sekundžių.

Nukentėjusiojo vaidmenį pasisiūlė atlikti Tadas Bernius. „Nebuvo baisu, tik, kai galva uždengta, visi garsai turbūt atrodė gerokai stipresni“, – įspūdžiu pasidalijo septintokas.

Pasak S. Lukošienės, viena Kretingos įmonių Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai supjaustyti, sukarpyti vis duodavo metalinių strypų, o šiemet antrąkart – visą automobilį.

„Prieš keletą metų pirmą sykį visa mašina, naudojant plėstuvą, žirkles, viešai buvo ardoma, kai Šv. Florijono dieną minėjome miesto Rotušės aikštėje, o dabar tą patį darome mūsų teritorijoje. Atvažiavo „Volvo“ – išvažiavo „kabrioletas“, – pajuokavo Sandra.

Padėkos šių metų geriausiems

Šventinės nuotaikos tvyrojo ir Kretingos rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje, kuriai vadovauja Nerijus Ciparis.

„Mūsų tarnyba gyvuoja 8-erius metus. Džiugina, kad visos keturios komandos dirba jaukiose, atnaujintose patalpose, turi geras sąlygas, aprūpintos technika. Patobulėjo ir ugniagesių žinios bei įgūdžiai“, – atviravo jis. Anot tarnybos vadovo, kolektyvas dar ir atjaunėjęs – pavyzdžiui, vidutinis Baublių ugniagesių komandos amžius 47-eri, Darbėnų – 45-eri, Salantų – 46-eri metai, jauniausia yra Kartenos komanda – 41,7 m.

Pjaustant ir specialiomis žirklėmis karpant mašiną, svarbiausia yra padaryti erdvę, kad prie nukentėjusiojo galėtų prieiti medikai.

Šiais metais profesinės šventės proga mero A. Kalniaus padėkos buvo įteiktos ugniagesiams gelbėtojams Rimvydui Liakstučiui iš Kartenos komandos, Rimantui Urniežiui iš Salantų, taip pat darbėniškiams Audriui Ruikiui ir Dovydui Galdikui.

„Padėkoti vyrams yra už ką – jie dirba sunkų, atsakingą darbą, gelbsti žmonių gyvybes ir turtą. Palinkėjau, kaip visada: svarbiausia, kad po kiekvienos pamainos į savo šeimas sugrįžtų saugūs“, – „Pajūrio naujienoms“ sakė meras. Jo padėkos taip pat buvo perduotos balandžio pabaigoje įmonėje „Imedeksa“ kilusį gaisrą gesinusiems Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiams Vidmantui Bagdonui, Arvydui Ručinskui, Mindaugui Kiseliui, Justui Šedžiui, Evaldui Kereišiui ir Evaldui Pazdrazdžiui.

Darbėnų komandos ugniagesiui gelbėtojui A. Ruikiui ši gegužė septintoji, kai, tuometinio skyrininko Sigito Grinevičiaus pakalbintas, per pačią Šv. Florijono dieną 2017-aisiais pradėjo čia dirbti.

„Turbūt nedaug kam yra pasitaikę jau pačią pirmą dieną gauti „krikštą“ ugnimi – Daubėnų soduose degė žolė. Išvažiavome gesinti. Buvo išgąsčio, širdis plazdėjo, bet nuramino šalia buvęs porininkas kolega Justinas Ridikas. Kaip šiandien pamenu tuos jo žodžius: „Paduok šlangą, atsuk vandenį, aš gesinsiu, tu žiūrėk“, – pasakojo Audrius. Vėliau darbo specifikos jis išmoko, sėkmingai baigė ugniagesių gelbėtojų kursus, o su metais atėjo ir patirtis, kuria dabar pats galėtų dalintis.

Anot Audriaus, per 7-erius metus teko patirti visko, bet skaudžiausiai atmintin įsirėžė autoįvykis, kai du jauni žmonės žuvo automobiliu atsitrenkę į medį už Lazdininkų. „Tokios akimirkos sukrečia, bet reikia dirbti savo darbą toliau, tai yra tiesioginė tavo pareiga“, – kalbėjo pašnekovas.

Po apdovanojimo ceremonijos darbėniškiai ugniagesiai gelbėtojai (iš kairės) Audrius Ruikis ir Dovydas Galdikas.

Atlikti pareigą – svarbiausia

Paklaustas, kas ugniagesių gelbėtojų darbe jam sunkiausia, D. Galdikas teigė taip pat neskirstantis.

„Gaisrų, avarijų, kitų įvykių mūsų kasdienybėje pasitaiko ir turbūt pasitaikys, kad ir kaip nenorėtum. Svarbiausia atlikti, kas priklauso, privalai nepasimesti ir baisiausioje situacijoje“, – įsitikinęs Dovydas.

Jis, taip pat skyrininko S. Grinevičiaus pakviestas, Darbėnų gaisrinėje pradėjo dirbti pusmečiu anksčiau negu Audrius – buvo vienas pirmųjų, kai Savivaldybė savo žinion perėmė ugniagesių komandas. Pradžioje patalpos buvusios prastos, gaisrų gesinimo mašina – sena, tai ir nuotaika ne tokia gera.

„O dabar viskas čia gražiai sutvarkyta, gavom „mersą“, kad ir nenaują, 1990-ųjų. Bet juk tas „Volvo“ buvo 1976-ųjų“, – pasakojo D. Galdikas.

Iš viso Darbėnų komandoje pamainomis jie dirba devyniese: 8 gaisrininkai gelbėtojai ir skyrininkas Donatas Poškys. Paklaustas, kaip prasideda jų darbo diena, Dovydas teigė, jog nuo įprastų dalykų: perimti paminą, „susižiūrėti ūkį“, jeigu ramu, kartu išgerti kavos.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas