Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar pritariate, kad centrinis Kretingos miesto stadionas būtų pavadintas Šaulių stadionu?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Jolanta GIRDVAINĖ

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narė

Nuo metų pradžios Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdžiuose atsirado naujovė – Kretingos rajono gyventojų tribūna. Tai laikas, skirtas gyventojams, kurie nori pasisakyti jiems rūpimais klausimais ir pristatyti juos tiesiogiai Tarybos nariams.

Per trisdešimt ketverius atkurtos nepriklausomos Lietuvos gyvavimo metus Kretingos rajono gyventojai neturėjo oficialios galimybės tiesiogiai kreiptis į visus Tarybos narius per posėdį. Ši galimybė atsirado tik 2024-ųjų pradžioje, kai savo rinkiminį pažadą įgyvendino politinis komitetas „Kretingos kraštas“.

Anksčiau Kretingos rajono gyventojai per Tarybos posėdžius galėdavo pasisakyti tik tuo metu posėdyje svarstomais klausimais. Įteisinta Kretingos rajono gyventojų tribūna suteikė galimybę kiekvienam norinčiam rajono gyventojui viešai išsakyti savo nuomonę, pastebėjimus, bėdas ar džiaugsmus. Gyventojų pasisakymai tiesiogiai transliuojami internetu, kaip ir Savivaldybės tarybos posėdžiai.

Per tris šių metų mėnesius vyko keturi tarybos posėdžiai, juose kalbėti tribūnoje užsiregistravo 13 Kretingos rajono gyventojų, į posėdį atvyko ir pasisakė 7 asmenys.

Šią naujovę inicijavau tikėdama, kad ji taps dar vienu patraukliu įrankiu, skatinančiu gyventojus labiau įsitraukti į savivaldoje vykstančius procesus. Akivaizdu, kad lūkesčiai pasiteisino, nes gyventojų tribūnoje sulaukėme ne tik gyventojų nuomonių, kaip stiprinti Kretingos rajoną, bet ir pasiūlymų, kaip spręsti problemas.

Ne paslaptis, kad kai kuriems politikams, o gal ir piliečiams, tokia demokratijos ir viešo valdymo skaidrumo forma atrodo beprasmė, laiko gaišimas. Juos raginu nepamiršti, kad viešas žmonių kreipimasis į išrinktus visuomenės atstovus yra ne kas kita, kaip rinkėjų tikėjimo demokratija išraiška. Be to, pasisakantiesiems tai nemenkas iššūkis, juk ne kiekvienas yra pratęs kalbėti prieš auditoriją. Turint mintyje, kad Tarybos posėdžiai vyksta darbo dienomis, tad žmonės turi aukoti savo laiką, derinti su darbdaviu. Ir, nors pasisakymui suteikiama iki penkių minučių, piliečiai sugaišta gerokai daugiau ruošdamiesi. Jie nusipelno būti išgirsti. O mes, Tarybos nariai ir Savivaldybės administracija – įsiklausyti ir vertinti visuomenės nuomonę.

Pasisakymai iš Kretingos rajono gyventojų tribūnos vyksta Tarybos posėdžių pradžioje. Norintis pasisakyti Kretingos rajono gyventojų tribūnoje, turi pateikti prašymą ne vėliau kaip prieš 24 valandas iki  Tarybos posėdžio pradžios. Tai galima padaryti raštu ar elektroniniu paštu savivaldybe@kretinga.lt . Prašyme turi būti nurodytas pasisakančiojo asmens vardas, pavardė, (jei asmuo atstovauja įstaigai, – tos įstaigos pavadinimas), adresas, kontaktinis telefono numeris ir klausimo, kuriuo norima pasisakyti, trumpa esmė. Kiekvienam norinčiam pasisakyti gyventojui skiriama iki 5 minučių laiko.

Kviečiu aktyviai naudotis šia nauja galimybe išsakyti bendruomenės, kolektyvo ar asmeninę nuomonę viešai, atvirai ir kritiškai. Tikiu, kad tik kalbėdami ir girdėdami vieni kitus galime rasti geriausius sprendimus.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas