Pajūrio naujienos
Help
2024 Birželis
Pi 3101724
An 4111825
Tr 5121926
Ke 6132027
Pe 7142128
Še18152229
Se29162330
Apklausa

Ar turite savo pamėgtų Kretingos miesto šventės renginių?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

(1860) 2024-06-07

Pertvarkant Rotušės aikštę Kretingoje automobilių šioje jos vietoje turėtų nelikti.

Pakoreguotam Kretingos Rotušės aikštės detaliajam planui nepritariantys verslininkai, kiti šios centrinės miesto dalies pertvarka suinteresuoti asmenys, kad išsaugotų dabartinį automobilių parkingą šiaurinėje aikštės dalyje, pakeistų kitus nepatikusius plano sprendinius Savivaldybės valdžiai įteikė 200 parašų patvirtintą peticiją. Sukilusiųjų nenuramino šį antradienį Savivaldybėje įvykęs pakartotinis Rotušės aikštės detaliojo plano pakeitimų svarstymas, kai kurie jų grasino savo interesus toliau ginsią teismuose.

Parkingo naikinime mato verslų pražūtį

Peticijoje, kurios vienas iniciatorių yra uždarosios akcinės bendrovės „Palangos verslo centras“ direktorius Evaldas Petrauskas, teigiama, kad Kretingos rajono savivaldybės administracija, rengdama Rotušės aikštės detaliojo plano pakeitimo užduotį, galėjo neįvertinti vietų automobiliams statyti poreikio aikštės teritorijoje veikiantiems verslams, taip pat gyventojams, kurie dėl ankštų kiemų automobilius irgi palieka aikštėje.

„Dabar ne vieša aikštė, o viešas parkingas“, – esamą situaciją Kretingos centre apibūdino Kretingos miesto centrinės dalies detaliojo plano pakeitimus atlikusios uždarosios akcinės bendrovės „Archinova“ architektė Rūta Stuopelienė. Architektės įsitikinimu, yra įmanoma istorinę Kretingos aikštę atlaisvinti nuo automobilių, tą suderinant su verslo lūkesčiais.

Koreguojamame plane didysis aikštės automobilių parkingas numatytas priešingoje, šiaurinėje aikštės pusėje, išplečiant apie 50 metrų gilyn į aikštę (dabar skveras) esamą parkingą (šalia Turizmo informacijos centro, pastato Rotušės a. 1, Pranciškonų stadiono.) Detalųjį planą keičiantys „Archinovos“ architektai Rotušės aikštėje numatė vietas automobiliams: 464 bendro naudojimo teritorijoje, 154 komerciniuose sklypuose ir 50 privačių sklypų prieigose. R. Stuopelienė pripažino, kad, pagal techninį reglamentą, 31 vietos dar


Vida ŠILGALIENĖ:

– Taip, domėjausi. Reklamos per televiziją apie šiuos rinkimus gal ir mažokai buvo, bet man jos užteko. Turiu išsirinkusi savo kandidatą. Kiek įmanoma, peržiūrėjau debatus, per kitus informacinius kanalus irgi žiūrėjau. Nesu labai patenkinta šių kandidatų darbais, bet iš visų blogybių vieną kažką reikia išsirinkti.

Sigitas DIMA:

– Turiu išsirinkęs savo kandidatą, už kurį turbūt ir balsuosiu. Jie ten atstovauja Lietuvai, bet manau, kad jų ten per mažas procentas ir per mažai galimybių, kad kažką pakeistų, bet, kad Europos Parlamente mes turime savo atstovus, tai gerai. Reikia turėti ten savo šalies atstovus, tik norisi, kad jie darbą dirbtų – ne savo reikalus tvarkytųsi, o žmonių.

Vida GRIGALAUSKIENĖ:

– Domėjausi, jau seniai turiu savo kandidatą. Nuo seno balsuoju už tą žmogų, nes man jis patinka. Iš europarlamentarų man norėtųsi daugiau žmogiškumo, pagalbos paprastam žmogui, kad būtų mažiau biurokratijos. Kad paprasčiau būtų verstis nedideliuose versluose, kad gamybos šalyje daugiau būtų. Per daug draudimų dabar visur.

Bronius MEŠKYS:

– Nelabai domėjausi – labiau paviršutiniškai. Nepasitikiu reklama – labiau pasitikėčiau tų žmonių darbais. Jei eisiu balsuoti, tai žinau, už ką balsuosiu, ir tam žingsniui jokios reklamos man nepadarytų įtakos. Norisi, kad tie europarlamentarų darbai labiau jaustųsi paprastam Lietuvos žmogui, nes dabar nepasakyčiau, kad taip yra.

Kalbino Jurga BRAUKYLIENĖ, fotografavo Darius ŠYPALIS


Kretingos rajono savivaldybė kasmet, tvirtindama biudžetą, numato jame išlaidų eilutę mirusiųjų kūnų iš avarijų, gaisraviečių, nužudytų asmenų transportavimui iš įvykio vietų apmokėti. Šią paslaugą jau daug metų atlieka konkursą Kretingoje laimėjusi laidojimo paslaugų įmonė „Rimtis“.

Praėjusį balandį buvo sudaryta sutartis tarp bendrovės „Rimtis“ ir Kretingos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus dėl kūnų pervežimo, už kiekvieną atvejį sumokant atskirai pagal išrašytą sąskaitą, – tam biudžete šiems metams numatyta 15 tūkst. Eur.

Paslaugos įkainiai gali siekti ir kelis šimtus eurų, – tai priklauso nuo kūno transportavimo atstumo ir laikymo šaldytuve parų skaičiaus. Laidojimo įmonė „Rimtis“ šį darbą atlieka visą parą.

„Daug metų paeiliui perkame šią paslaugą, konkursą laimi įmonė „Rimtis“, jos žmonės puikiai susitvarko su problemomis – paima kūnus po avarijų, iš gaisrų, skenduolius. Būna, kad žmogus miršta ligoninėje: kol surandami jo artimieji, šios įmonės darbuotojai išveža kūną ir laiko jį šaldytuve. Būna, kad įmonė pati pasirūpina ir žmogaus laidotuvėmis. Už kiekvieną atvejį išrašoma sąskaita, o, jei laidoja, dar skiriama ir laidojimo pašalpa, kuri šiandien yra 440 Eur“, – kalbėjo Kretingos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Margarita Lipskienė.


Katerina Labanauskienė

Sakoma, kad žoleles geriausiai rinkti iki Joninių, mat birželio pabaigoje jos būna sukaupusios daugiausiai naudingųjų medžiagų. Kretingiškė Katerina Labanauskienė dar patikslino – tas laikas skirtingose vietovėse gali būti skirtingas, nes skiriasi klimato sąlygos. Tad mes paidairykime: o kas gi užauga pas mus?

PAPRASTASIS BAZILIKAS. Šį kulinarijoje plačiai naudojamą kvapųjį prieskoninį augalą savo soduose puoselėja daugelis sodininkų. Pasak Katerinos, baziliko preparatai turi antiseptinių, priešuždegiminių savybių, gerina virškinamojo trakto veiklą. Bazilikas gali būti naudojamas ir namų kosmetikoje – tinka probleminei odai prižiūrėti.

RUGIAGĖLĖ. Ją žolelių žinovė pavadino gražuole piktžole, matoma javų laukuose, pievose, prie kelių ir takų. Mėlynus žiedus kaip vaistinę žaliavą patarė skinti iškart, kai prasiskleidžia žiedynas, džiovinti 40–50 laipsnių temperatūroje džiovykloje arba gerai vėdinamoje patalpoje.

Rugiagėlių nuoviro kompresas gali būti naudojamas esant akių vokų uždegimui: pusę šaukšto džiovintų žiedų užpilame 120 ml verdančio vandens, paliekame 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošiame ir ant vokų dedame nuovire išmirkytus vatos diskelius, palaikome 15–20 minučių. O žiedų arbata stiprina imuninę sistemą, padeda sutrikus virškinimui. Šaukštelį džiovintų rugiagėlių (arba 5 šviežius žiedus) reikia užpilti 240 ml verdančio vandens ir palaukti apie 20 minučių, kad pritrauktų. Nukošti ir gerti pusvalandį prieš valgį, bet ne ilgiau kaip dvi savaites.


Vydmantų gimnazijoje dirbanti Justina Žemgulienė save pristato kaip kūrėją.

Pedagogė Justina Žemgulienė, Vydmantų gimnazijos technologijų mokytoja, save pristato kaip kūrėją, kuriai rūpi vaikų emocijos. Justina kartu su vyru yra surengusi ne vieną vaikų emocinio ugdymo stovyklą tiek Kretingos krašto, tiek Klaipėdos vaikams. Temos, kaip suprasti save, kaip atpažinti savo emocijas, kaip neprisiimti svetimų emocijų, pedagogei, dirbančiai su vaikais, labai aktualios.

„Esu žmona, dviejų nuostabių vaikų mama ir kūrėja“, – šypsojosi Justina, pristatydama naujausią savo kūrinį – Boomogi emocijų monstrą, kuris per įvairius simbolius padeda geriau pažinti save ir ugdytis emocinį intelektą. „Kadangi vaikams reikia pagalbininko jų emocijoms nuraminti, dauguma vaikų turi kažkokį tikrą ar įsivaizduojamą draugą. Dažniausiai tai būna koks meškiukas, tigriukas ar panašiai. Ilgai ieškojau vaikui priimtinų būdų, kaip jam išlieti pyktį, susikaupusį negatyvą, destrukciją ar liūdesį, kad nesužalotų savęs ar kito, kad nelaužytų daiktų, nepyktų ant aplinkos ar šalia esančio žmogaus,“ – pasakojo Justina, pridurdama, kad labai dažnai pyktis išliejamas kažką niokojant, laužant, todėl jai ir kilo mintis: tai, kas pykstant sulaužoma, pykčiui atslūgus, vėl gali būti surenkama, nepatiriant nuostolių. Tad emocijų monstras sukurtas taip, kad jį išbarsčius vėl galima susirinkti taip, kaip norisi. „Kai aš pykstu, kai visos emocijos ima viršų – aš tą žaislą išdraskau, išmėtau, bet paskui vėl jį susirenku iš naujo. Šio monstro idėja sustiprėjo stovyklose, kuriose dominavo mintis kiekvienam vaikui turėti savo paguodos objektą, bet vyresniame amžiuje, tarkime 10–13 metų paaugliui jau nelabai norisi turėti kažkokį žaislinį meškiuką ar šuniuką – taip ėmė vystytis emocinio monstro idėja“, – kalbėjo pašnekovė.


Išvažiuojamajame komiteto posėdyje dalyvavo ir meras Antanas Kalnius, jo patarėjas Albertas Barauskas, vicemerė Vaida Jakumienė, Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė.

Šią savaitę Kretingos rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komitetas, vadovaujamas Jolantos Girdvainės, surengė išvažiuojamąjį komiteto posėdį Kretingos ligoninėje.

Įpusėjo Kretingos ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko kadencija. Komiteto politikams ligoninės vadovas priminė savo 5 metų ligoninės strategiją, išvardijo jau įgyvendintus jos uždavinius. Per 2022–2023 metus ligoninėje buvo diegiamos naujos medicininės technologijos, įsigyta modernios įrangos, kompiuterinis tomografas, padaryta daug darbų tvarkant aplinką, ją pritaikant gydymo paslaugoms teikti. Už pastebimai išgražėjusią ligoninę – tiek jos vidų, tiek išorę, aplinką, R. Sakalauskui komiteto nariai nešykštėjo pagyrų. „Aplinka irgi gydo, stiprina pasitikėjimą gydymo įstaiga“, – sakė R. Sakalauskas, užsiminęs apie tolesnius aplinkos tvarkymo darbus. Netrukus turėtų nuardyti sandėlio griuveną ligoninės vidiniame kieme ir čia įrengti aikštelę pacientų automobiliams, kurioje vietas jie galėtų rezervuoti prieš atvykdami į ligoninę operacijai, kitoms gydymo paslaugoms. Tvarkys pastatą, kurio dalis – garažai, priklauso ir Greitajai medicinos pagalbai, ir Pirminiam sveikatos priežiūros centrui.

R. Sakalauskas politikams priminė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio kabinete matytą valstybės gydymo įstaigų reformos žemėlapį, pagal kurį Kretingos ligoninės likti neturėjo, ir pasidžiaugė, kad pavyko įveikti reformos labirintus, išsaugoti ligoninę. Nuo šių metų sausio ligoninėje įdiegta visiems suprantama, suderinta su esveikata, užtikrinanti greitą duomenų į esveikatą įvedimą programa. Ligoninėje nuolatos vyksta darbuotojų mokymai, kaip pašmaikštavo R. Sakalauskas: „Aptarnavimas ligoninėje negali būti prastesnis nei prekybos centre. Pacientui ašarą nušluostyti irgi reikia mokėti.“


Aušra PETREIKĖ

Dietistė

Žmogaus kūnas dažnai siunčia įvairius signalus apie sveikatos būklę. Skausmas, peršalimas, odos bėrimai, plaukų, nagų, dantų būklė – lengviausiai pajaučiami ar pastebimi rodikliai, kad kūnui reikia pagalbos. Nagai yra vieni dažniausiai pastebimų kūno dalių. Dėmės, iškilimai, forma ar net nagų spalva gali perspėti apie sveikatos būklę.

Baltos dėmės. Baltos dėmės ar linijos ant nagų gali įspėti apie cinko trūkumą. Cinko poreikis padidėja, jei patiriate stresą, miego trūkumą, dažnai sergate ar nepakankamai valgote. Daugiausia cinko turi įvairi mėsa, pieno produktai, jūros gėrybės.

Vertikalios linijos. Žmonėms senstant, ant nagų dažnai atsiranda vertikalios linijos. Tai liudija apie mažą vitamino A, bei B grupės vitaminų kiekį organizme. Taip pat tai gali signalizuoti geležies stokos anemiją (per mažas vario / vitamino A kiekis) ir nepakankamą baltymų kiekį maiste. Taip pat labai svarbus aspektas – per didelis polinesočiųjų riebiųjų rūgščių kiekis (vartojama per daug saulėgrąžų, rapsų aliejų) ir patiriamas per didelis stresas. Patiriant stresą išskiriama per mažai skrandžio rūgšties, kas sutrikdo tinkamą baltymų įsisavinimą organizme. Pagrindiniai maisto produktai, galintys padėti jūsų kūnui, – kepenėlės, pieno produktai ir pakankamas kiekis kokybiškų baltymų.

Horizontalios linijos. Gilios horizontalios linijos, dar vadinamos Beau’s linijomis. Tokios linijos gali įspėti apie rimtas ligas. Skydliaukės, ūminės inkstų ligos, diabetas ar stiprus toksiškumas (pavyzdžiui, chemoterapija) gali suformuoti Beau’s linijas. Pastebint tokias linijas ant nagų paviršiaus patartina neatidėlioti vizito pas šeimos gydytoją.


Išsiplėtęs kojų venų tinklas, sunkumas kojose, patinimas, skausmingumas blauzdų srityje – šiuos periferinės kraujotakos negalavimus dažnas, ypač dienai einant į pabaigą, pajaučiame esant šiltiems orams. Kraujotakos sutrikimus taip pat gali išprovokuoti elektrolitų disbalansas (kalio, natrio, magnio trūkumas), atsiradęs gausiau prakaituojant. Galvos svaigimą, bendrą organizmo silpnumą žmonėms, turintiems kraujotakos sutrikimus, gali daryti įtakos ir slėgio svyravimai, elektromagnetinės audros.

„Kraujotakos sutrikimai dažniauDarbingo amžiaus žmonių grupėje trumpalaikius kraujotakos sutrikimus gali sąlygoti vegetacinės nervų sistemos reakcijos, hormonų pokyčiai. Vyresnio amžiaus žmonių grupėje, kurie jau turi lėtinių ligų, dažniausiai dėl aterosklerozės susiaurėjusių kraujagyslių – t. y. tam tikro lygio kraujagyslių nepraeinamumo, kuomet jau vystosi lėtinė išeminė kraujagyslių liga, dažnai kyla periferinės kraujotakos ar galvos smegenų kraujotakos sutrikimų, kuriems ypač svarbi kaklo kraujagyslių būklė ir kraujotaka per jas“, – paaiškino „Atostogų parke“ įsikūrusio medicinos centro „Natura Termo SPA“ vadovas gydytojas Nerijus Kemeklis.

Šilumos išprovokuoti pavojai

Simptomai dažniausiai pasireiškia periferinėse (ypač – blauzdų, čiurnų) kojų srityse.

„Giliosios kojų venos dalyvauja širdžiai prisipildant krauju, kai jis per kojų giliųjų venų sistemą grįžta į širdį. Dėl to sutrikus kraujotakai atsiranda tinimai, dusuliai ir kiti panašūs simptomai. Paūmėja tokios ligos, kaip širdies nepakankamumas. Šiltu oru žmonėms, turintiems širdies nepakankamumą ar kitų širdies-kraujagyslių sistemos ligų, simptomai gali gerokai paūmėti. Nedidelis patinimas per karščius atsiradęs sveikiems žmonėms, pagulėjus, pabuvus ramiai, praeina savaime. Sergant tam tikromis ligomis, patinimas išlieka ilgą laiką. Jis būna gerokai padidėjęs, gali būti skausmingas. Tam tikru atveju gali atsirasti ir giliųjų venų uždegimo požymių“, – teigė gydytojas.


„Canto Fiorito“ solistė Renata Dubinskaitė ir ansamblio bei festivalio meno vadovas Rodrigo Calveyra

Šiemet Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis jau aštuntą kartą rugpjūtį sukvies ryškiausias pasaulio senosios muzikos žvaigždes koncertuoti Kretingos pranciškonų bažnyčioje, kurioje saugomi ir seniausi Lietuvos vargonai. Koncertai su šiuo instrumentu jau yra tapę neatsiejama festivalio dalimi, o pasaulinio garso atlikėjai – festivalio kokybės ženklu.

Šiemet pirmą kartą organizatoriai klausytojus į įžanginius festivalio koncertus pakvies jau birželį. Juos publikai dovanos festivalį rengiantis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, kviečiantis auditoriją pažinti senąją muziką ir raginantis klausytojus aktyviai dalyvauti pagrindinėje festivalio programoje rugpjūtį.

Birželio 9 d. 19 val. festivalis įsilies į kasmetinę Kretingos miesto šventę ir muzikos mėgėjus pakvies į koncertą „Divino Dialogo“ Kretingos pranciškonų bažnyčioje. Kartu su „Canto Fiorito“ soliste Renata Dubinskaite ir ansamblio bei festivalio meno vadovu Rodrigo Calveyra XVII a. italų sakralinės muzikos programą jame pristatys garsus vargonininkas iš Prancūzijos Jean-Marc Aymes. Nuo Renesanso laikų žmogaus balsas vadintas tobuliausiu iš instrumentų, tad visi instrumentai siekė į jį lygiuotis, o kornetas laikytas tobuliausiu iš pučiamųjų instrumentų, nes sėkmingiausiai imitavo balsą. Bažnyčios erdvėje sklandys sielą pakylėjantys balso ir korneto dialogai ankstyvojo Baroko stiliumi.

Birželio 14 d. 20 val. festivalis pirmą kartą pakvies klausytojus į netikėtą, tačiau Kretingos svečių labai mėgstamą Kretingos muziejaus Žiemos sodą. Buvusiame Tiškevičių dvare skambės „Canto Fiorito“ koncertas „Naujoji XVII a. muzika: Giulio Caccini ir jo amžininkų dainos“ – ankstyvojo Baroko pasaulietinė muzika iš Italijos didikų dvarų. Šioje programoje R. Dubinskaitei ir R. Calveyrai talkins jaunasis talentas iš Čekijos, klavesininkas Filip Hruby, su ansambliu jau įrašęs kompaktinę plokštelę.


Antradienį apie 18.25 val. Užpelkių kaime patikrinus stovintį automobilį „Ford“, kuriame buvo 1991 m. gimęs vyras (jam nustatytas 0,24 prom. neblaivumas), salone, ant grindų, rastas folijos lankstinukas su baltos spalvos milteliais, galimai narkotine medžiaga.

Pradėtas tyrimas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

„P. n.“ informacija


Motociklas rastas po eismo įvykio

  • Iš policijos suvestinių

Rotušės aikštėje Kretingoje pastebėta, kad iš automobilių stovėjimo aikštelės pavogtas motociklas „Mach Dirt Track“. Jis surastas po eismo įvykio. Savininkui padaryta 2 tūkst. 200 eurų žala. Pradėtas tyrimas dėl vagystės.

„P. n.“ informacija


Partrenkė perėjoje

  • Iš policijos suvestinių

Pirmadienį apie 10.45 val. Kretingoje, Žemaitės al., pirminiais duomenimis, 1980 m. gimusios moters vairuojamas automobilis „Audi A6“ partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusią  1944 m. gimusią moterį. Ji nuvežta į ligoninę.

Pradėtas tyrimas pagal LR BK 281 str.

„P. n.“ informacija


Birželio 3 d. apie 17.24 val. Būtingės gatvėje Šventojoje liepsnos atvirai siautėjo mediniame garaže. Pastatas ir viduje buvę daiktai: elektrinis keturratis, 2 motoriniai pjūklai, žemės ūkio padargai, 2 skalbimo mašinos, motoblokai, žoliapjovė sudegė, aplink 10 kv. m plote apdegė žolė.

„P. n.“ informacija


Vanduo apsėmė I aukštą

  • Iš policijos suvestinių

Birželio 1 d. apie 19.07 gautas pranešimas, kad Palangoje, Sermiesčio gatvėje, apsemtas pirmasis namo aukštas, vanduo pakilęs iki 50 cm. Ugniagesiams gelbėtojams panaudojus motorinį siurblį, išsiurbta apie 3 tūkst. l vandens.

„P. n.“ informacija


Po automobilio varikliu – šuo

  • Iš policijos suvestinių

Birželio 2 d. Panevėžio gatvėje Kretingoje po automobilio varikliu buvo palindęs šuo. Iškviesti ugniagesiai jį ištraukė ir perdavė savininkui.

„P. n.“ informacija


Po turnyro Kaune: (iš kairės) trenerė Deimantė Aukštuolytė, Dovydas Bervingas, Rugilė Gustytė, Gintaras Bilvinas, Armandas Prišmontas, Aleksandras Golubev, Viktoras Vilkas, Marius Staponkus, Darius Jakštas, treneris Erikas Cchovrebovas.

Dziudo klubo „Ardonas“ sportininkai dalyvavo dziudo mokyklos „Marius Dojo“ surengtame turnyre „Shoshin judo cup“ Kaune – visi 8 šiose varžybose dalyvavę „Ardono“ atstovai suaugusiųjų grupės sportininkai užėmė prizines vietas, jiems taip pat buvo įteikti ir diržų egzamino pažymėjimai.

„Nežiūrint įvairių emocijų – džiaugsmo, liūdesio ir kitų, dziudo sportininkai parodė tikrą kovotojų charakterį, kas ir lėmė rezultatus“, – teigė klubo „Ardonas“ vadovas ir treneris Erikas Cchovrebovas.

Pirmą vietą iškovojo Armandas Prišmontas – jam įteiktas 6 kyu diržas.

Antrąsias vietas užėmė: Rugilė Gustytė, Marius Staponkus (jiems įteikti 6 kyu diržai), Dovydas Bervingas, Aleksandras Golubev ir Viktoras Vilkas, kuriam suteiktas 5 kyu diržas.

Trečiąsias vietas laimėjo Darius Jakštas ir Gintaras Bilvinas – jie užsijuosė 6 kyu diržus.

E. Cchovrebovas, kurio vadovaujamame klube dziudo mokosi gausus vaikų ir jaunuolių būrys, klubo veikloje dalyvauti išbandyti save dziudo sporte kviečia ir suaugusiuosius. Juos, kaip ir vaikus, treniruoja profesionalūs treneriai Deimantė Aukštuolytė ir E. Cchovrebovas. Daugiau informacijos tel. 8 646 64060 arba el. p. judoardonas@gmail.com .

„P. n.“ informacija


Laimėjo turnyrą Tauragėje

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Sportas

Kretingos futbolo mokyklos auklėtiniai, gimusieji 2014 m. ir jaunesni, su savo treneriu Valdu Trakiu

Tauragės miesto taurės futbolo turnyre dalyvavo ir Kretingos futbolo mokyklos, kuriai vadovauja Valdas Trakys, auklėtiniai – gimusiųjų 2014 m. ir jaunesnių futbolininkų komanda finale nugalėjo pajėgią turnyro šeimininkų komandą ir buvo apdovanoti asmeniniais medaliais.

Iki finalo Kretingos futbolo mokyklos auklėtiniai nugalėjo Šilutės, Jurbarko, Mažeikių, Palangos ir Šilalės bendraamžius. Šis turnyras buvo gera proga pasirengti tarptautiniam dviejų dienų turnyrui, kuris birželio 13–14 dienomis rengiamas Telšiuose.

„Žaidžiant ir varžantis tokio amžiaus vaikams, turnyruose įprastai rezultatai neakcentuojami – norisi, kad vaikai susipažintų su futbolu, išmoktų bendrauti, patirtų žaidimo malonumą“, – teigė Kretingos futbolo mokyklos vadovas ir įkūrėjas Valdas Trakys.

Jo vadovaujamoje mokykloje futbolą žaidžia apie 50 vaikų, gimusių 2014–2018 m. Daugiausia jų – Kretingoje, tačiau futbolo pagal neformaliąją vaikų švietimo programą mokosi ir Jokūbavo, Kūlupėnų, Kretingalės vaikai.


Kretingos sporto mokyklos berniukų, gimusių 2012 m., krepšinio komanda su savo treneriu Aurimu Ivanovu.

Kretingos sporto mokyklos jaunieji krepšininkai (gim. 2012 m.), treniruojami Aurimo Ivanovo, baigė kovas Lietuvos moksleivių krepšinio čempionate „Pirmasis iššūkis“ ir „Jr. NBA League“ projekte.

Lietuvos moksleivių čempionate „Pirmasis iššūkis“ kretingiškiai žaidė 24 rungtynes, per kurias iškovojo 17 pergalių ir patyrė 7 pralaimėjimus. „Šis rezultatas lėmė, kad ši berniukų komanda kitą sezoną startuos U-13 B divizione, – A. Ivanovas komentavo, kad šiemet čempionate startavo 71 komanda ir bendroje įskaitoje Kretingos sporto mokyklos atstovai su kitomis komandomis pasidalino XIII–XII vietomis. – Kretingos komandai nepasisekė, kad pirmą atkrintamųjų rungtynių ratą teko susitikti su Kauno KM „Žalgirio-I“ komanda, kuri ne tik įveikė mūsų krepšininkus, bet ir tapo Lietuvos moksleivių krepšinio lygos čempionais.“

Kretingos sporto mokyklos komanda „Jr. NBA League“ projekte atstovavo NBA Oklahomos Thunder komandai. Pirmą ratą kretingiškiai laimėjo 3 susitikimus, patyrė vieną nesėkmę ir užsitikrino patekti į II etapą, kuriame, iškovoję dvi pergales ir patyrę du pralaimėjimus, bendroje turnyro lentelėje tarp 30 Lietuvos komandų užėmė V–XII v.

„Sezonas mūsų komandai tikrai geras – turėjome daug svarbių ir įtemptų dvikovų ir mums pavyko įrodyti, kad jau mokame ne tik žaisti krepšinį, bet ir turime tvirtą charakterį. Esu laimingas, kad galiu treniruoti tokią darbščią ir talentingą komandą.“, – neslėpė komandos treneris A. Ivanovas.

„P. n.“ informacija


Kretingos sporto mokyklos jaunieji krepšininkai (gim. 2012 m.), treniruojami Aurimo Ivanovo, baigė kovas Lietuvos moksleivių krepšinio čempionate „Pirmasis iššūkis“ ir „Jr. NBA League“ projekte.

Lietuvos moksleivių čempionate „Pirmasis iššūkis“ kretingiškiai žaidė 24 rungtynes, per kurias iškovojo 17 pergalių ir patyrė 7 pralaimėjimus. „Šis rezultatas lėmė, kad ši berniukų komanda kitą sezoną startuos U-13 B divizione, – A. Ivanovas komentavo, kad šiemet čempionate startavo 71 komanda ir bendroje įskaitoje Kretingos sporto mokyklos atstovai su kitomis komandomis pasidalino XIII–XII vietomis. – Kretingos komandai nepasisekė, kad pirmą atkrintamųjų rungtynių ratą teko susitikti su Kauno KM „Žalgirio-I“ komanda, kuri ne tik įveikė mūsų krepšininkus, bet ir tapo Lietuvos moksleivių krepšinio lygos čempionais.“

Kretingos sporto mokyklos komanda „Jr. NBA League“ projekte atstovavo NBA Oklahomos Thunder komandai. Pirmą ratą kretingiškiai laimėjo 3 susitikimus, patyrė vieną nesėkmę ir užsitikrino patekti į II etapą, kuriame, iškovoję dvi pergales ir patyrę du pralaimėjimus, bendroje turnyro lentelėje tarp 30 Lietuvos komandų užėmė V–XII v.

„Sezonas mūsų komandai tikrai geras – turėjome daug svarbių ir įtemptų dvikovų ir mums pavyko įrodyti, kad jau mokame ne tik žaisti krepšinį, bet ir turime tvirtą charakterį. Esu laimingas, kad galiu treniruoti tokią darbščią ir talentingą komandą.“, – neslėpė komandos treneris A. Ivanovas.

„P. n.“ informacija


Komisaras Algirdas Budginas

„Čia gimęs, čia augęs – grįžau namo, į tėviškę“, – linksmai nusiteikęs Algirdas Budginas. Ką tik buvęs Palangos miesto policijos komisariato viršininkas, nuo gegužės 30-osios jis vadovauja Kretingos rajono policijos komisariatui.

– Ką reiškia ši rokiruotė? – A. Budgino paklausė „Pajūrio naujienos“.

– Toks Policijos vadovybės sprendimas buvo priimtas komisarui Arūnui Pužauskui palikus pareigas ir Kretingos rajono policijos komisariatui likus be vadovo. Man tai nebuvo kokia nors staigmena, ta tema turėjome diskusijų. Ar apsidžiaugiau? Žinoma, taip. Smagu sugrįžti, kai jauti nostalgiją savo miestui ir darbovietei, kurioje esi praleidęs 18-a jaunystės metų. Karjerą čia pradėjau būdamas kelių patrulis.

– Kaip kolegų buvote išlydėtas iš Palangos ir kaip sutiktas Kretingoje?

– Išėjau su glėbiu gėlių, o Kretingoje buvau sutiktas draugiškai, su šypsenomis. Iš 45-ių komisariate dirbančių žmonių apie pusė, su kuriais yra tekę dirbti anksčiau. Pasikalbėjom. Mano tikslas pirmomis darbo dienomis – išklausyti visus iki vieno, sužinoti, ar tenkina darbo sąlygos, ko trūksta, įsivertinti, ką galėtume padaryti geriau. Viskas savo vaga –policija yra tokia institucija, kurios priedermė dirbti pagal įstatymus, tarnauti visuomenei, užtikrinti jos saugumą.

– Ar jau spėjote prisistatyti Kretingos rajono Savivaldybės administracijai, merui?

– Taip, su meru šiek tiek pasišnekėjome. Artimiausiu laiku ruošiuosi aplankyti kiekvieną rajono seniūniją, šią savaitę pradėsiu nuo Kūlupėnų, Kartenos. Noriu pats išgirsti jų problemas, pasiūlymus. Mano siekis – ne formaliai, o „iš dūšios“ bendradarbiauti su visomis institucijomis, su kuriomis dirbdami kartu galime užkirsti kelią nusikalstamumui ir viešosios tvarkos pažeidimams. Jei laikysimės formaliai, atokiai vieni kitų, nieko gero nepasieksime.


  • Verslas


Vasaros pradžia Kretingos rajono seniūnijose

  • Jurga BRAUKYLIENĖ
  • Kaimo bendruomenėse

Atnaujintas Šlaveitų kaimo kryžius

Vinguriuoja Kurmių takas

Vasara – ne tik atostogų, bet ir darbymečio metas. Šiuo metu, ypač gerai nulijus, viskas veši, žaliuoja ir sparčiai auga, todėl visose seniūnijose vyksta intensyvūs žolės pjovimo darbai, tvarkomos pakelės, laistomi žvyrkeliai.

Kretingos miesto seniūnijoje dabar pats miesto šventės pasirengimo įkarštis, žvyruojamos gatvės, plaunami šaligatviai, ruošiamasi renginiams, koncertams ir didžiuliam lankytojų srautui.

Kretingos seniūnijoje, Kurmaičiuose, pratęstas Kurmių takas, kuris, apgaubtas medžių vėsa, atveda prie sūpynių. Tai geras puskilometris atgaivos, nesunkiai įveikiamas kiekvieno, mėgstančio neilgas distancijas.

Salantų seniūnijoje, susitikus su Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos atstovais, buvo nuspręsta įrengti knygomatą, kuriame bekontakčiu būdu bus galima užsisakyti knygų. Numatoma knygomato vieta – šalia seniūnijos.

Kartenos seniūnijos seniūnė Arūnė Putvinienė pasidžiaugė, kad buvo patikrintas visų šios seniūnijos gatvių apšvietimas, pakeistos lempos. Taip pat padirbėta su Kartenos kapinių potvynio padariniais – pakeltas gruntas, sutvarkytos nuo lietaus nukentėjusios kapavietės. Darbus atliko Kęstučio Domarko įmonė.

Vydmantų seniūnijoje šiuo metu vyksta Mokyklos gatvės kapitalinis remontas, rengiamas šios gatvės apšvietimas.

Imbarės seniūnijos seniūnas Antanas Turauskas pakvietė visus apsilankyti atnaujintose paplūdimio maudyklose, o Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys nuoširdžiai pasidžiaugė Šlaveitų kaimo bendruomenės iniciatyva šalia koplytėlės atnaujintu kryžiumi ir nauja aplink jį esančia tvorele. Pagrindinė šios atnaujinimo idėjos iniciatorė yra buvusi Šlaveitų-Kumpikų seniūnaitė Vilma Daukšienė, su šeima šiam projektui padovanojusi medienos.


Rokas VENCKUS

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys

Klausimas dėl Šaulių pavadinimo suteikimo Kretingos stadionui, kaip ir dera demokratinėje visuomenėje, sulaukė ne tik dėmesio, bet ir diskusijų tiek visuomenėje, tiek tarp politikų. Galiausiai viskas stojo į savo vietas – nugalėjo faktai ir sveikas mąstymas. Tačiau situacija nebuvo tokia nekalta, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Turėjome progą stebėti, kaip viskas prasidėjo nuo to, kad žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose buvo paskelbtas rajono Savivaldybės tarybos sprendimo projektas be aiškinamojo rašto ir nei iš šio nei iš to užklausė, ar visuomenė pritaria pasiūlymui stadioną vadinti Šaulių vardu. Kodėl publikacija parengta be istorinio konteksto, be Lietuvos šaulių sąjungos parengto argumentuoto rašto? Pirma mintis – greičiausiai siekiant išprovokuoti priešiškas reakcijas, galbūt specialiai norint supriešinti visuomenę ir paskatinti penktosios kolonos veiksmus.

Taip ir nutiko, nes netrukus atsirado ne tik prieštaraujančiųjų pasiūlymui, bet ir menkinančiųjų pačią Lietuvos šaulių sąjungą, jos narių indėlį tarpukariu į Lietuvos kultūrą, sportą, sąmoningumo ir pilietiškumo ugdymą. Šį spėjimą dar labiau sustiprino vienoje socialinių tinklų grupėje vieno iš kretingiškių paskelbta klaidinanti apklausa, kurioje klausta, ar pritariama, kad stadionas būtų pavadintas Šiaulių (miesto) vardu. Galiausiai visas ribas peržengė bene pagrindinis rajono melagienų rašeiva, kuris eilinį kartą suraitė su realybe prasilenkiančią pasakėlę apie baubus valdžioje, pabandė sumenkinti vietos svarbą istorinio atminimo įprasminimui, apšmeižė ne tik prie kreipimosi prisidėjusius šaulius, bet ir vieną kompetentingiausių krašto istorikų. Maža to, savo rašliavą publikavo prieš pat Tarybos posėdį.

Akivaizdu, kad tai, kas vyko, buvo ne kas kita, kaip priešiškų elementų informacinė ataka. Aiškiai nukreipta prieš Lietuvos šaulių sąjungą, skaldanti ir priešinanti visuomenę, kai platinama ne išsami ar netgi klaidinanti informacija. Tikiuosi, kad šia istorija ir jos sumanytojais pasidomės ir Valstybės saugumo departamentas.

Rajono Taryba išbandymą išlaikė 99 procentais. Šis klausimas suvienijo politikus, nepaisant kam šie atstovauja – opozicijai ar valdančiajai daugumai. It musę kandęs liko tik vienas opozicionierius, taip ir nesugebėjęs apsispręsti, kurioje barikadų pusėje jam vieta. Balsavime dėl pavadinimo „Kretingos šaulių stadionas“ jis nebalsavo, o paskelbus balsavimą dėl pavadinimo suteikimo – susilaikė. O gal priešingai, jis puikiai žino, kas esąs, tik pabijojo viešai atskleisti, kad jis nepritaria sovietmečiu sunaikinto istorinio teisingumo atkūrimui, yra prieš Lietuvos šaulių veiklos atminimo ženklų atsiradimą, prieš stiprią, drąsią ir ryžtingą Lietuvą?


Jei sutvarkytume ekonomiką, tai ne tik mūsų rajone galėtume gyventi kur kas geriau negu dabar. Pradedant įgyvendinti gerą ekonominį planą, reikia turėti gerai organizuotą šalies administracinį aparatą, tai susiję ir su rajono Savivaldybe.

Nori nenori, tenka kalbėti, kas dedasi Kretingos autobusų parke. Šioje įmonėje beveik neegzistuoja gamybos kaštai. Autobusai, vairuotojai, aptarnaujantis personalas, administracija – visa tai sudaro gamybos kaštus, bet jie tik iš dalies veiklūs. Kodėl? Ogi kad buvo sugalvota keleivius Kretingos miesto ribose vežioti nemokamai, ir įmonei, teikiančiai pavėžėjimo paslaugą, – jokio pelno. Vadinasi, įmonė dirba nuostolingai, nors turėtų gauti realizacijos pelną, kuris visiškai atlygintų tiek kintamuosius, tiek fiksuotuosius kaštus. Tad kaip įmonei kompensuoti bent kintamuosius kaštus? Visa tai dabar savo galvos skausmui apsiima Savivaldybė. Nes įmonė nerodo jokio rentabilumo, o tai sukelia kolektyve didelę sumaištį, chaosą, kuris išderina normalias darbo sąlygas.

Parko administracija nebesugeba išsisukti iš esamos padėties, nes juk darbuotojams vis tiek tenka mokėti atlyginimus. Jei nemokės ar sumažins atlygį – išsilakstys ir tie esantys vairuotojai. O jų ir taip trūksta, nes darbas – gana nelengvas. Tad įmonė turi nuolat kreiptis į Savivaldybę dėl pinigų, kurių reikia įmonei egzistuoti ir, nors dirbant nerentabiliai, išsilaikyti rinkoje. Laviruoti sunku, nes nežinia, kuo tai baigsis. Todėl ir išėjo įmonės direktorius iš darbo, atsisakė užimamų pareigų dėl ateities nežinomybės. Nes ekonomikoje magijos nėra. Vyrauja realybė – privalome dirbti geriau, nes reikia mokėti mokesčius, kurie neišvengiami. Bet kuo mokesčiai mažesni, tuo palankesnė aplinka pramonei augti.


„Galėjo daugiau informacijos apie šiuos rinkimus būti – kad jau prasidėjo išankstinis balsavimas, šįryt atsitiktinai išgirdau per radiją“, – sakė kretingiškė Daiva Berenienė.

Antradienį prasidėjusiame išankstiniame balsavime į Europos Sąjungos Parlamentą rinkėjų aktyvumas pastebimai menkesnis negu per Prezidento rinkimų antrąjį turą. Bet tokia tendencija yra ne tik Kretingoje, o ir visoje Lietuvoje.

„Jeigu rinkėjų srautas ir padidės, tai nebent paskutinę išankstinio balsavimo dieną ir po darbo valandų“, – trečiadienį prognozavo komisijos narė Sandra Gerbenė.

Kitos komisijos narės Renatos Lukauskienės žodžiais, šiuose rinkimuose partijų ir kandidatų pavardžių daug, daugelis rinkėjų ateina sutrikę, nežino, ką rinktis, čia pat, koridoriuje, skaito, nagrinėja Vyriausiosios rinkimų komisijos išleistas knygutes.

„Pagal emocijas akivaizdu, kad vienas kandidatas patiktų iš vienos, kitas – iš kitos, trečias – iš trečios partijos. Bet ką daryti, jeigu kandidatas priimtinas, o partijos– ne?“ – Savivaldybėje esančioje vienintelėje Kretingoje įrengtoje išankstinio balsavimo vietoje tvyrančias nuotaikas perteikė R. Lukauskienė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas