Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Verslas be reklamos – ne verslas

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Vakarų Lietuva
  • 2019-04-23

Kretingiškis Donatas Domarkas, užsiimantis paukščių auginimu jau 24-erius metus, iš pat karto ėmėsi reklamuoti savo verslą ir tai daro iki šiol. „Verslas be reklamos nėra verslas“, – įsitikinęs jis.

Kretingiškis paukščių augintojas 62-ejų Donatas Domarkas reklamos prasme – senas „Pajūrio naujienų“ ir „Vakarų Lietuvos“ bičiulis: vos pradėjęs verslą – tai buvo 1995-aisiais, reklamuoti jį iškart ėmėsi vietos, o vėliau – ir „Vakarų Lietuvos“ puslapiuose, pasirinkęs paprastą, bet konkrečią reklamos formą.

„Mano pranešimai klientams – trumpi ir aiškūs: glausta konkreti informacija gali pasakyti labai daug, – D. Domarkas įsitikinęs, kad ir verslas be reklamos – ne verslas. – Nors, atrodo, dirbu šitiek metų, viskas jau įprasta ir žinoma, klientui būtina prasinešti, kad esi, kad tavo verslas veikia ir kad esi pasirengęs patenkinti klientų poreikius.“

Reklamai paukščių augintojas renkasi popierinę spaudą – dauguma pirkėjų yra vyresnio amžiaus žmonės, kurie netingi triūsti savo ūkeliuose bei kurie dar skaito laikraščius, ir socialiniai tinklai, internetas jiems nėra pirmučiausias informacijos šaltinis.

Verslo pradžioje, prisiminė D. Domarkas, pakakdavo tik atvežti viščiukų ir juos parduoti. Dabar – viskas pasikeitę: pirkėjas nebenori mažuliukų paukščiukų, kuriuos reikia deramai prižiūrėti.

„Būdavo, parsivežame viščiukų, parduodavome, belikdavo tik dėžes išvalyti. Dabar gi mėsinius viščiukus auginame iki 3 savaičių, ir pas naujuosius šeimininkus jie iškeliauja sverdami ne mažiau 800 g“, – kaip laikmetis pakeitė paklausą ir pasiūlą, apibūdino paukščių augintojas.

Norint patenkinti klientų poreikius, teko investuoti: pasirūpinti didesnėmis patalpomis, kuriose įrengtos šildomos grindys, ventiliacija, lesyklomis, girdyklomis, nuolat tenka pirkti lesalą.

Paukščių auginimo sezonas prasideda kovą ir baigiasi spalį, ir dažniausiai mėsinius viščiukus žmonės beaugina po sykį per metus, kai seniau būdavo ir 2–3 kartai. D. Domarkas ūgtelėjusius viščiukus parduoda savo namų ūkyje Nemuno gatvėje Kretingoje – durys klientams visada atidarytos, su paukščiais jis apvažiuoja ir Telšių, Mažeikių, Skuodo rajonų turgavietes, gyvenvietes.

„Konkurencija didėja – atsimenu, būdavo laikraštyje vienas skelbimas, ir tas pats mano. Dabar paukščių veža iš kitų miestų, ir visi nori parduoti. Bendraudamas su pirkėjais matau, kad esu užsitarnavęs jų pasitikėjimą, yra klientų, kurie 20 metų paukščius perka iš manęs. Nuolatiniams klientams ir nuolaidą pritaikau, ir vadinamųjų magaryčių įdedu“, – neslėpė vyras.

Be mėsinių viščiukų, D. Domarkas savo ūkyje turi vištų dedeklių, augina kalakučiukus – kol paskutinius parduoda, šie ir iki 2 kg svorio priaugina. Kažkuriuo metu kilęs susidomėjimas vandens paukščiais – antimis, žąsimis – jau nuslūgęs, mat žmonės patyrė, kad mėsinį broilerį galima ir užauginti greičiau, ir greičiau bei patogiau sudoroti. Tad D. Domarkas ančių ir žąsų savo ūkyje yra atsisakęs.

Paukščių D. Domarkas neperina – juos vežasi iš galingų paukštynų Lenkijoje, ir ne todėl, kad ten paukščiukai keliais centais pigesni. „Vienas dalykas, lenkai turi tokios produkcijos, kokios Lietuvoje net nėra, antra, – tai patikimi pardavėjai. Jie, investavę didžiules sumas į paukščių fermas, inkubatorius, negali sau leisti apgaudinėti klientų, nes labai greitai žlugtų verslas. Paukščiukus iš jų parsivežame su sertifikatais, paukščiai vakcinuoti, kiekviena siunta yra patikrinta veterinarijos tarnybos. Šiame versle laukinis kapitalizmas baigėsi ir stojo tvarka“, – paaiškino D. Domarkas, akcentuodamas, kad, nežiūrint žmonių poreikio užsiauginti sveikos produkcijos natūraliomis sąlygomis, vis dėlto paukščių pardavimai sumažėjo perpus.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas