Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Dienos veiklos centre – savanoriai iš užsienio

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Naujienos
  • 2019-02-22
Savanorių Kristinos Bekher ir Tigrano Chapanyan (nuotr. centre) darbu ir užimtumu rūpinasi Dienos veiklos centro vadovė Birutė Viskontienė (dešinėje) ir kineziterapeutas Andrius Tamelis.

Vienerius metus Kretingos dienos veiklos centre su neįgaliais žmonėmis dirbs pagal Erazmus programą atvykę du savanoriai – 19-metė studentė Kristina Bekher iš Ukrainos ir 25-erių ekonomikos studijas baigęs Tigranas Chapanyan iš Armėnijos.

Gyveno Ukrainos karo zonoje

„Išsikėlėme iššūkį pagyventi mums svetimos kultūros šalyje, priimti šį kraštą ir jo žmones, išmokti kalbą. Taip pat siekiame patobulėti kaip asmenybės, dirbant su negalią turinčiais žmonėmis, kurie gyvenimą mato labai tikroviškai“, – kalbėjo savanoriai.

K. Bekher neslėpė, jog ji kilusi iš Ukrainos karo pabėgėlių vokiečių šeimos, tačiau užaugusi vaikų namuose, kurie pateko į dabartinio Ukrainos–Rusijos karo zoną.

„Gyvenau Donecko srities Snežnoje miesto vaikų namuose, prie pat sienos su Rusijos Rostovu. Kai tik įvedė karius, visus vaikus norėjo išgabenti į stovyklą – galvojome, kad niekad atgal nebegrįšime. Nuvežė į Rostovą, bet kažkoks aukštas valdininkas sutiko lėktuvu išskraidinti mus į Dnepropetrovską, kur praleidome visą vasarą. Vėliau sugrąžino į Donecko sritį. Dabar jau antrus metus gyvenu savarankiškai, – studijuoju programavimą Kijevo-Mogiliovo akademijoje“, – pasidalijo mergina.

Iš dviejų vaikų šeimos kilęs T. Chapanyan sakė atitarnavęs armijoje ir pabaigęs studijas, panoro pažinti Europą, jos kultūrą, o tokia galimybė atsirado per savanorystės programas. Jis siuntė prašymus į daugelį šalių ir labai apsidžiaugė, gavęs pasiūlymą iš Lietuvos.

Mokys neįgaliuosius teatro ir meno

„Kretingoje mus sutiko labai šiltai ir svetingai. Kolektyvas labai nuoširdus ir geranoriškas, o neįgalieji žmonės labai atviri. Pas mus tokių centrų nėra, neįgalus žmogus tebėra už visuomenės boro, – teigė savanoriai, į savo šalis ketinantys parvežti gerąją patirtį iš Lietuvos. – Kai išvysti kitų šalių patirtį, pats keitiesi iš vidaus. O jei kasdien, kasmet matai tą patį, nėra iš ko mokytis – nėra vidinio augimo.“

Dienos centre T. Chapanyan išvien su kitais specialistais rengia teatro improvizaciją, o K. Bekher žmones su sunkia negalia moko floristikos ir dailės. Jiedu abu taip pat moko neįgaliuosius anglų kalbos pradmenų.

Ukrainietė ir armėnas yra pirmieji užsieniečiai savanoriai, atvykę dirbti į Kretingos dienos veiklos centrą. Juos kretingiškiai pasikvietė, vykdydami projektą išvien su Rietavo jaunimo centru. „Sulaukėme per 50 pasiūlymų: rinkomės pagal asmenybes – taip pas mus prieš tris savaites atvyko armėnas Tigranas, o Kristina – kiek anksčiau, prieš Kalėdas“, – tvirtino Dienos veiklos centro vadovė Birutė Viskontienė, prasitardama, jog viešnią išsyk pasikvietusi į savo namus Kūčių vakarienei.

Būtina dalintis sukaupta patirtimi

Kretingiškiai stengiasi, kad savanoriams užtikrintų užimtumą ne tik darbe, bet kad ir jų laisvalaikis būtų kuo įdomesnis. Kartu su Kretingos katalikų parapijos jaunimu Kristina jau aplankė kone visą Lietuvą, o Tigranas – Palangą ir Klaipėdą. Vasario 16-ąją B. Viskontienė išvien su šio projekto mentoriumi Andriumi Tameliu nuvežė svečius į Šviesų festivalį uostamiestyje.

Pasak B. Viskontienės ir A. Tamelio, jie vadovaujasi bendražmogišku principu, kad svečias yra vertybė. „Norime, kad užsieniečiai pas mus jaustųsi gerai, o ir šiaip žmogui, atvykusiam iš už uždangos, adaptuotis nėra lengva. Antra vertus, ir į mūsų įstaigos darbą, į neįgalių žmonių kasdienybę savanoriai įnešė gyvumo“, – sakė A. Tamelis.

„Nuo šiol sieksime, kad savanoriškai dirbti į mūsų įstaigą kuo dažniau atvyktų užsieniečiai studentai, nes jau galime dalintis savo įdirbiu, žiniomis, profesionalumu, – teigė jau kone du dešimtmečius veikiančio Kretingos dienos veiklos centro vadovė. – Ateina laikas, kada nebegali vien imti iš kitų, kaupti žinias, – jau gali ir privalai dalintis su kitais. Mes vadovaujamės mintimi, kad pasaulis neis paskui mus, mes turime eiti paskui pasaulį“, – apie dalijimosi patirtimi būtinybę kalbėjo B. Viskontienė.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas