Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

Didelį jubiliejų atšventė didelės šeimos rate

  • Audronė GRIEŽIENĖ
  • Mūsų žmonės
  • 2019-02-15
Anot Irenos Jurgutienės, gyvenimas – gražus, tik jis per greitai bėga.

Vydmantiškės Irenos Jurgutienės namuose ant stalo dar nebaigė žydėti gėlių puokštės, išduodančios ką tik nušurmuliavusį 80-ąjį jubiliejų.

Vietoj dovanų – emocijos

„Man nereikėjo jokių dovanų, man nieko daugiau nereikėjo – norėjau tik šventės, kad galėčiau pasipuošti nauja suknele, pašokti kaip kadaise, apkabinti pačius artimiausius ir kad visi drauge pasėdėtume prie vieno didelio stalo“, – „Pajūrio naujienų“ pašnekinta, atviravo moteris.

Ji suskaičiavo, kad į kavinę artimųjų buvo susirinkę tarsi per geras vestuves – 64. Ko norėti – 7 vien pačios vaikai su antrosiomis pusėmis, 21 anūkas, 10 proanūkių. O kur dar 5-ios Irenos seserys, šių vaikai ir anūkai, kurie ją taip pat močiute vadina?

„Aš myliu vaikus, ir, matyt, šie jaučia. Mažiausias keturių mėnesių proanūkis Adas, ir tas, niekieno neragintas, rankeles tiesia, kalbina, žnaibo“, – džiaugėsi pašnekovė.

Tik viena vieta prie didelio stalo buvusi skirta ne giminei, o gerokai jaunesnei draugei Reginai Gumauskienei.

„Kažkada buvom kolegės, dirbom Vydmantų vaikų lopšelyje-darželyje. Per tą laiką keturis kartus buvau nėščia, o ji mane nuoširdžiai globojo, rūpinosi. Vakare, kai ruošdavomės namo, būdavo, atbėgs, pritūps, batus apaus, užtrauktukus užtrauks. Norėjau jai už tai padėkoti“, – prisipažino Irena.

Tame darželyje įvairiose pareigose I. Jurgutienė išdirbo 25-erius metus.

Ne ordinai svarbiausia

Kai buvusi darželio vedėja pakvietė į darbą, trečiajam Irenos vaikui – sūnui Audriui – tebuvo 11 mėnesių. „Neturiu, sakiau, kur berniuką palikti... O ši: „Tu tik nepergyvenk, čia pat, grupėj aptvarėlį padarysim, ir lai sau būna per dieną, pati prižiūrėsi“, – šypsojosi prisiminusi Irena. Vėliau tokiuose aptvarėliuose žaisdavo ir kiti jos mažyliai – kuriam 8, kuriam 10 mėnesių buvo.

I. Jurgutienė teigė išbandžiusi beveik visas darželio pareigybes, įskaičiuojant ir skalbėjos, ir siuvėjos, mat, be jos, daugiau niekas nemokėjo profesionaliai siūti nei chalatų, nei prijuosčių. „Tik įstaigos vedėja ir auklėtoja nebuvau“, – juokėsi ji. O pradėjo nuo aplinkos tvarkytojos pareigų, po to, atidarius mažiukų grupę, tapo auklyte. „Tie dažnai neramūs, akimis mamų ieškantys, ašarojantys mažuliai vis mano glėby ir glėby, o aš – kaip šlapia, taip šlapia, juk tokio dalyko, kaip sauskelnės, anuomet nė susapnuot negalėjom“, – teigė I. Jurgutienė.

Per tiek metų ne viena vaikų karta į tolesnį gyvenimo etapą išėjo jos palydėta. Užtat, kai jau savo atžalų atžalas už rankos besivedantys iš pirmo žvilgsnio nepažįstami žmonės su Irena pasisveikina ir nusišypso, šmėsteli mintis: tikriausiai tai buvę darželinukai.

Tradicija tapo, kad kasmet Motinos dienos proga gegužę daugiavaikes mamas pagerbia respublikos Prezidentė – apdovanoja ordinais „Už nuopelnus Lietuvai“. Tokio apdovanojimo I. Jurgutienė nėra gavusi, bet dėl to neišgyvena, sako, kad ne ordinai ir medaliai – svarbiausia. Didžiausia gyvenimo dovana mamoms – užauginti dorus vaikus. „Aš esu laiminga, kad mano tokie užaugo – mylintys, paslaugūs, visi turi savo šeimas, tvarkingai gyvena“, – sakė pašnekovė.

Šventės dieną Ireną Jurgutienę apsupo visi septyni jos vaikai.

Blogų dienų nėra

I. Jurgutienė taip pat kilusi iš daugiavaikės šeimos. Tačiau savo vaikus vieną po kito gimdė net nežinia, dėl ko labiau – ar dėl paveldėtos tradicijos, ar dėl to, kad mylėjo savo vyrą Andrių.

„Jis buvo taikaus būdo, balso nekeldavo. O kad stikliuką pakilnodavo – tai irgi faktas. Bet, būdavo, pareis po darbo „gramą padaręs“ ir iš anksto atsiprašys: „Mamytel, paskutinį kartą“, – šypsojosi Irena.

Andrių liga pasiglemžė prieš 19-a metų, ir tai vienintelis Irenos didelis skausmas, kurį likimas lėmė patirti.

Su šypsena ji prisiminė dieną, kai vyras namo grįžo linksmas ir nešinas tuomet Vydmantų tarybinio ūkio kontoroje dirbusios savo sesers Veronikos rašteliu, kad jaunėlis Jurgučių sūnus galėtų būti pavadintas Linu. „Taip ir pavadinom. Aš pati tik dviem vaikams – Audriui ir Bangai – vardus sugalvojau. Aušrai ir Aidui – mano seserys Stefa su Aldona, Daivai – mano mama, tik, kas Šarūnui, – nepamenu“, – prisipažino Jurgutienė. Užtat močiutei smagu, kad jos pasiūlytais vardais pavadinti anūkai Ridana, Svajūnė, Dainius, Reda, Ernestas...

Ar nebuvo per daug sunku auginti tokį būrį vaikų? „O kas čia sunkaus?“ – klausimu į klausimą atsakė. Daržovių užsiaugindavo, mėsos – taip pat, nes penėjo savo kiaules. Laikė karvių, tad niekada netrūko nei pieno, nei sviesto, nei grietinės. Vyresni vaikai, nors kitąsyk, kai norėdavo žaisti, ir niurzgėdami, bet padėjo prižiūrėti mažesniuosius. Galbūt dėl to šiandien visi kaip kumštis – vieni kitiems draugiški, ko daugiau turi, dalijasi?“ – svarstė vydmantiškė.

Tačiau, jos žodžiais, „vaikūzai“ kartais „zbitkų“ prikrėsdavę. Kartą tėvas Aidą ir Šarūną nutvėrė kartu su kaimynų berniūkščiais susilindus į šiaudų žagą ir užsirūkius – pamatė kaip „šniūrus“ rūkstančius dūmus. „Ot tada gavo „šampos!“ – prisiminė Irena. Bet mušti vaikų tuomet mados nebuvę. „Nustebau, kai neseniai Šarūnas visų vaikų vardu tarsi padėkojo už tai, kad nė vienas į kailį nuo tėvų nėra gavęs“, – prisiminė ji.

Ko jau ko, bet optimizmo šiai moteriai galima pavydėti: nors nėra geležinės sveikatos, tačiau šypsena nuo veido nedingsta.

Neišprovokuosi jos kalbėti nei apie mažas pensijas, nei apie parduotuvėse kylančias kainas, užtat mielai pasakos apie vienatvę prablaškančius šunį ir katę, apie pavasarį ir vasarą prie namų vešantį daržą, gausiai vaisius vedančias obelis ar žiedus skleidžiančius bijūnus. „Man tikrai visko užtenka, viskas – gerai, vaikai kas savaitgalį, o ir dažniau aplanko, padeda, su kaimynais puikiai sutariam. Kaip nesidžiaugti, kad, glėbiais rožių nešini, su jubiliejumi pasveikinti atėjo ir Birutė Mačernienė, ir Vladas Šalnis“, – šypsojosi pašnekovė. Jos nuomone, koks žmogus būsi kitiems, tokie jie ir tau bus. Gyvenimas yra gražus, tik gaila, kad jis greitai bėga.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas