Pajūrio naujienos
Help
2024 Kovas
Pi 4111825
An 5121926
Tr 6132027
Ke 7142128
Pe18152229
Še29162330
Se310172431
Komentarų topas

(1334) 2019-03-05

Mero Kretinga dar neturi

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Pirmas puslapis
Per tiesioginių mero rinkimų I turą Kretingos rajono gyventojai pasitikėjimą išreiškė Savivaldybės administracijos direktoriumi Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiu Virginijumi Domarku (kairėje) ir verslininku visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovu Antanu Kalniumi. Dėl mero posto jie varžysis kovo 17 dieną II rinkimų ture.

Kovo 3-iąją – savivaldos rinkimų dieną – Kretingos rajono rinkėjai lėmė, kad mūsų rajono meras turės būti išrinktas per II turą, į kurį, rinkėjų valia, pateko socialdemokratas Virginijus Domarkas ir visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ kandidatas Antanas Kalnius.

Per tiesioginius mero rinkimus pasitikėjimą V. Domarku išreiškė 4 tūkst. 42, arba 27,86 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, už A. Kalnių pasisakė 2 tūkst. 201, arba 15,17 proc. rinkėjų.

Meru netapo – pateko į tarybą

Be į II turą patekusių V. Domarko ir A. Kalniaus, į mero postą pretendavo dar 5 kandidatai. Nors, rinkėjų sprendimu, jie į kitą rinkimų turą ir nepateko, tačiau visi – Dangiras Samalius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Dalia Martišauskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Jolita Vaickienė (partija Tvarka ir teisingumas), Vytatuas Ročys (Darbo partija) ir Danutė Skruibienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) – dirbs ir rinkėjams atstovaus rajono Savivaldybės taryboje.

Kaip už juos balsavo rinkėjai?

Už D. Samalių balsavo 1 tūkst. 926, arba 13,28 proc., už D. Martišauskienę – 1 tūkst. 736, arba 11,97 proc., už Jolitą Vaickienę – 1 tūkst. 639, arba 11,3 proc., už V. Ročį – 1 tūkst. 473, arba 10,15 proc., už D. Skruibienę – 1 tūkst. 116, arba 7,69 proc. rinkėjų.


Rinkimų sklandžią eigą užtikrino Kretingos rajono policijos komisariatas ir Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“. Rinkimų laikotarpiu Kretingos rajone grubių pažeidimų neužfiksuota.

„Nei balsų papirkinėjimo atvejų, nei tokių pažeidimų, kurie būtų labai draustini, neužfiksuota. Pažeidimai buvo menki – nelabai tvarkingos balsadėžės kai kuriuose apylinkėse, pavieniai asmens dokumento neprašymo atvejai“, – bendras tendencijas vardino Kretingos visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių koordinatorė Brigita Barkauskaitė-Tamašauskė.

Savanoriai pastebėjo, kad žmonėms vis dar sunku suvokti, kad į kabinas reikia eiti po vieną. „Vyriausiosios rinkimų komisijos nariams sunku suvaldyti žmones, į kabinas einančius ne po vieną“, – dar vieną nedidelių pažeidimų įvardijo B. Barkauskaitė-Tamašauskė.

Rajono policijos komisariatas tomis dienomis sustiprino patruliavimą. „Tikslas buvo užtikrinti sklandžius rinkimus“, – sakė Reagavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Tomas Mikelkevičius.


Konkurso „Pravėriau vario vartelius“ nugalėtojai su konkurso organizatoriais: Salantų meno mokyklos dailės mokytoja Ingrida Taujanskiene (kairėje), Salantų meno mokyklos direktore Silvija Piluckiene ir Švietimo skyriaus vedėju Antanu Sungaila (centre).

Salantų meno mokykla kartu su partneriais rajono Švietimo skyriumi ir Kretingos rajono švietimo centro specialistais jau 12-ą kartą surengė respublikinį mokinių kūrybinių darbų konkursą „Pravėriau vario vartelius“, kurio baigiamieji renginiai ne per seniausiai įvyko Salantų kultūros centre.

Konkurso laimėtojai, juos parengę mokytojai, tėvai susirinko ne tik į parodos atidarymą ir apdovanojimo šventę: konkurso laimėtojai dalyvavo edukacinėje programoje ,,Senieji amatai“, mokytojai – seminare praktikume ,,Tautos kultūros paveldas. Tradicinės švilpynės iš molio“.

Salantų meno mokyklos inicijuotas ir dailės mokytojos Ingridos Taujanskienės koordinuojamas konkursas šiemet sulaukė 262 kūrybinių darbų, galima sakyti, iš visos Lietuvos – Elektrėnų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Kelmės Klaipėdos, Kupiškio, Mažeikių, Palangos, Panevėžio, Plungės, Prienų, Radviliškio, Rietavo, Skuodo, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Vilkaviškio, Zarasų miestų ir rajonų bendrojo ir neformaliojo ugdymo mokyklų. Darbų atkeliavo ir iš Lenkijos, Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos. Mūsų, Kretingos, rajonui atstovavo: Jurgio Pabrėžos universitetinės, Darbėnų, Vydmantų gimnazijų, Kretingos meno mokyklos, Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokyklos-daugiafunkcio centro, Kūlupėnų pagrindinės mokyklos, Simono Daukanto progimnazijos jaunieji kūrėjai. Jie, paskatinti savo mokytojų – iš viso konkurso dalyvius rengė 65 pedagogai, panoro pažinti tautos kultūros paveldą, ugdyti pagarbą etninės kultūros tradicijoms, puoselėti poreikį jas tęsti, atskleisti savo kūrybinius ir meninius gebėjimus.

Kūrybinius darbus vertino konkurso organizatorių sudaryta vertinimo komisija ir skyrė pirmąsias, antrąsias ir trečiąsias vietas skirtingo amžiaus grupėse (I gr. – 7–10 metų, II gr. – 11–15 metų, III gr. – 16–18 metų) ir nominacijas. Konkurso laimėtojus pasveikino ir Kretingos rajono Švietimo skyriaus padėkas įteikė šio skyriaus vedėjas Antanas Sungaila ir specialistė Asta Pocienė.


Vydmantų gimnazijos atstovai Strasbūre

Grupė Vydmantų gimnazijos mokinių dar tebegyvena įspūdžiais, kurių patyrė kelionėje į Europarlamento būstinę Strasbūre. Čia jie dalyvavo jaunimo debatuose ir modeliavo realaus Europos Parlamento darbą.

Galimybė pabuvoti Strasbūre ir giliau susipažinti su Europos Parlamento darbu atsirado, kai vydmantiškiai laimėjo Europos Parlamento rengiamą konkursą „Euroscola“ – pagrindinis konkurso prizas ir yra kelionė į Strasbūrą 12-ai mokinių.

„Kelionė buvo įspūdinga – be Strasbūro, aplankėme 6 Europos šalių sostines – Prahą, Liuksemburgą, Amsterdamą, Berlyne bei kitas, o imituodami Europarlamento darbą vaikai galėjo panaudoti tas žinias, kurių įgijo rengdamiesi konkursui“, – teigė mokinius kelionėje lydėję Vydmantų gimnazijos direktorė Rasa Stonkuvienė ir geografijos mokytojas Vilius Adomaitis, mokinius konkursui parengęs nebe pirmą kartą – vydmantiškiai „Euroscola“ laimėjo dukart, kartą – Pranciškonų gimnazijos mokiniai.

Ir V. Adomaičio, ir R. Stonkuvienės pastebėjimu, vaikus dalyvauti konkurse motyvavo ne tik kelionė, bet ir tai, kad, įgijus tvirtų žinių apie Europos Sąjungą, pamačius, kaip vis dėlto vyksta šios sąjungos įstatymų kūrimo procesas, visa tai gali praversti tam tikrose gyvenimo situacijose, tarkim, dalyvaujant darbo ar stažuočių Europos Sąjungos institucijose konkursuose.


Po sekmadienį įvykusių rinkimų į Kretingos rajono savivaldybės tarybą aiškumo, kas valdys rajoną ateinančius ketverius metus, nėra. Sprendžiant iš pokalbių su politikais peršasi išvada, kad tarybos valdančiąją daugumą bei tai, kas užims vicemero ir Savivaldybės administracijos direktoriaus postus lems antrojo mero rinkimų turo, kuris vyks kovo 17 d., nugalėtojas: Lietuvos socialdemokratų partijos Kretingos skyriaus lyderis, dabartinis Savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas ar visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovas, verslininkas Antanas Kalnius.

– Patenkinti ar ne kovo 3-iąją įvykusių rinkimų rezultatais, su kuo naujoje taryboje eitų valdyti rajono ar liktų opozicijoje? – „Pajūrio naujienos“ klausė kovo 3-iąją į Kretingos rajono savivaldybės tarybą išrinktų politinių partijų, visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ lyderių.


Šiaulių plento ir Šventosios gatvės sankryžoje kovo 2 d. apie 9 val. ryto susidūrė trys automobiliai. Nuo Palangos pusės važiavo „Toyota Corolla“ ir „Citroen“, o nuo Kretingos pusės „Kia Sorento“.

„Visi tikina, kad važiavo per žalią šviesoforo signalą“, – kalbėjo Kretingos rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Ričardas Kačinas.

Vienam vairuotojui sužalota galva, tačiau apžiūrėjus jis išleistas gydytis ambulatoriškai. Įvykio aplinkybės tiriamos.

„P. n.“ informacija


Palangos miesto policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo. Sausio 28 d. laidiniu telefonu nukentėjusiajai paskambinęs vyras prisistatė policijos pareigūnu. Jis moteriai pranešė, kad namuose galimai yra padirbtų pinigų ir juos reikia patikrinti. Atėjusiam vyrui nukentėjusioji atidavė 700 eurų.

Įtariama, kad vyras iš įvykio vietos pasišalino pilkos spalvos automobiliu.

Turinčius informacijos apie nuotraukoje pavaizduotą asmenį policija prašo pranešti tyrėjai Vitalijai Budrei telefonu 8 700 64 716 arba elektroniniu paštu vitalija.budre@policija.lt .

„P. n.“ informacija


  • Iš policijos suvestinių

KRETINGA

Kovo 1 d. Kretingos rajono policijos komisariatas gavo moters, gimusios 1956 m., pareiškimą, kad apie 16 val. grįžusi namo iš darbo pastebėjo, jog išlaužtos jos buto durys Kretingoje. Pavogti aukso dirbiniai. Iš viso padaryta žala – 1 tūkst. 210 eurų.

AKMENĖS g. vasario 28 d. apie 22 val. iš kiemo buvo bandyta pavogti automobilį „VW Golf“, kurio vertė 200 eurų. Atsitrenkęs į namo sieną įtariamasis pasišalino nežinoma kryptimi. Po įvykio sugadintas automobilis bei prie namo įrengtos dujų kolonėlės. Nuostolis tikslinamas. Apie įvykį pranešė 1955 m. gimęs vyras.

KRETINGOS r.

KŪLUPĖNŲ k. Pušyno gatvėje esančiame miškelyje vasario 28 d. apie 16.45 val. rastas ir paimtas žaliu dangteliu užsuktas stiklainis, kurio viduje buvo folijos lankstinukai su neaiškia, galimai narkotine, medžiaga.

Parengė Edita KALNIENĖ


Praėjusį savaitgalį „Kretingos“ komanda, treniruojama Arimanto Mikaločiaus, baigė Regionų krepšinio lygos A diviziono reguliariojo sezono kovas. Kretingiškiai su 16 pergalių ir 14 pralaimėjimų užėmė VIII turnyrinės lentelės vietą.

Kovo 1 d. „Kretingos“ komanda namuose 65:75 (14:18; 23:12; 20:27; 8:18) pralaimėjo Šilalės „Lūšies“ (17 pergalių, 13 pralaimėjimų) komandai. Šio susitikimo IV kėlinyje kretingiškiai, likus žaisti 2 min., dar turėjo 10 taškų persvarą (38 min. 54:44), bet Šilalės komanda per likusį laiką panaikino skirtumą ir kėlinio pabaigoje išlygino rezultatą 57:57. Paskutinė „Kretingos“ ataka buvo nesėkminga ir komandoms teko žaisti pratęsimą. Jį svečiai pradėjo trimis taikliais tritaškiais ir tos persvaros pakako, kad būtų iškovota pergalė.

Šiose rungtynėse Kretingos „Kretingai“ atstovavo: Domininkas Matutis – 16, Rytis Zabita – 12, Edgaras Danys – 10, Kornelijus Stonkus – 8, Linas Jonuška – 7, AlbertasValiulis – 6, Laurynas Danielius ir Deividas Petravičius – po 3, Tadas Maželis.

Kovo 2 d. kretingiškiai išvykoje 105:76 (21:18; 26:19; 26:14; 32:25) sutriuškino Jonavos „Jonavą-II“ (30 pralaimėjimų). Po dviejų kėlinių „Kretingos“ komanda turėjo tik 10 taškų persvarą (20 min. 47:37), o visus reikalus išsprendė po ilgosios pertraukos ir iškovojo nesunkią pergalę.

„Kretinga“: Rytis Zabita – 17, Linas Jonuška ir Tadas Maželis – po 16, Edgaras Danys – 14, Kornelijus Stonkus – 13, Arnas Sabaliauskas – 8, Domininkas Matutis – 5, Laurynas Danielius, Deividas Petravičius, Albertas Valiulis ir Tadas Budrys – po 4.

Aštuntfinalyje „Kretingos“ komanda susitiks su Kelmės „Kelme“, bet rungtynių data ir laikas dar nėra oficialiai patvirtinti.

Tomas KUBILIUS

Krepšinio klubas „Kretinga“


Palangoje atidarytas modernus baseinas

  • Vitalija VITKAUSKIENĖ
  • Vakarų Lietuva
Gintarais nusagstytą baseino atidarymo juostą kerpa (iš kairės): Kūno kultūros ir sporto departamento vadovė Kornelija Tiesnesytė, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, Premjeras Saulius Skvernelis, meras Šarūnas Vaitkus, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, bendrovės „Conresta“ direktoriaus pavaduotojas Tomas Grėbliauskas.

Penktadienį Palangoje atidarytas tarptautinius standartus atitinkantis baseinas su sveikatingumo centru tarnaus kurorto gyventojams ir svečiams bei profesionaliems sportininkams.

Statyba neužsitęsė

Bendrovė „Conresta“ Palangos baseiną pastatė per pusantrų metų. Baseinas kainavo per 6 mln. eurų. Pusė lėšų statybai skyrė Palangos miesto savivaldybė, kita jų dalis buvo gauta iš Valstybės investicijų programos. Baseino atidarymo šventėje dalyvavęs Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis akcentavo rekordiškai trumpą statybos laiką bei tai, kad šis projektas įgyvendintas skaidriai panaudojant jam skirtą finansavimą. „Palanga gero stebuklo miestas. Čia viskas daroma pigiai, greitai ir užtikrintai“, – sakė Premjeras.

Atitinka FINA reikalavimus

Naujasis Palangos baseinas yra 25 m ilgio, turi 8 plaukimo takus. Baseine sukomplektuota ir įdiegta sportinė įranga (laiko fiksavimo sistema su atskira švieslente ir lietimo panelėmis, plaukimo lynai su bangų gesinimo įranga, starto bokšteliai šuoliams į vandenį su integruotais sensoriais ir kt.) atitinka tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) reikalavimus, todėl baseine bus galima vykdyti įvairias plaukimo varžybas, tarptautines irgi.

Baseinų zonoje yra 150 vietų žiūrovų tribūnos, kabinetai treneriams, medicinos personalui bei teisėjams.

Šalia sportinio baseino įrengtas 13 m ilgio 2 takelių vaikams mokytis plaukti baseinas.

Baseinas įsikūręs strategiškai patogioje vietoje – Kretingos gatvėje, šalia dviejų Palangos mokyklų. Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu, baseine vyks nemokamos kūno kultūros pamokos Savivaldybės mokyklų mokiniams, vaikai čia bus mokomi saugiai elgtis vandenyje, plaukti bei tobulinti plaukimo įgūdžius.


Parapijiečiai išlydėjo buvusį kleboną

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Parapijose
Išlydint buvusį kleboną Antaną Blužą, sėkmės būsimoje tarnystėje linkėjo pranciškonų brolijos provincijolas Algirdas Malakauskis (kairėje).

Praėjusio sekmadienio šv. Mišiose kretingiškiai parapijiečiai išlydėjo dvi kadencijas, arba 6-erius metus, Kretingos katalikų parapijai vadovavusį kleboną Antaną Blužą, kuris išvyksta tarnauti į Pakutuvėnus. O naujasis klebonas Astijus Kungys tarnystę Kretingoje pradėjo vasario 26-ąją.

Svarbiausia – gyvas santykis su Dievu

Išlydint A. Blužą, šv. Mišiose dalyvavo ir Lietuvos Šv. Kazimiero Mažesniųjų brolių ordino brolijos provincijolas Algirdas Malakauskis. Kretingiškius pirmiausia pasveikinęs su kazimierinėmis, jis priminė, jog po kiekvienos kapitulos jų brolijoje įvyksta pokyčiai – ankstyvosiose mišiose jau buvęs pristatytas vienuolyno vyriausiasis – gvardijonas Gediminas Numgaudis, kuris po daugel metų į Kretingą grįžo iš Pakutuvėnų.

„Išlydėdami brolį Antaną, dėkojame už daugelį gražių darbų, kuriuos vainikavo miesto prieigose iškilęs kryžius – daug jo širdies įdėta, ir nuo šiol važiuojantys prošal mato, kad Kretingoje gyvena tikintys žmonės. Dievas telaimina brolį ten, kur dabar yra siunčiamas“, – kalbėjo A. Malakauskis.

„Prabėgo 6-eri metai, bet to nė nepajutau – tapome tarsi šeima, daugumos susirinkusiųjų veidai matyti per rekolekcijas, maldų laiką ar statant kryžių. Tačiau ateina laikas, kai tėvai vaikus kaip tuos paukščiukus turi išmesti iš lizdo, kad eitų į gyvenimą patys. Reikia mokėti paleisti. Jūs auginote ir mane, kad brandesnis išeičiau Pakūtą“, – į parapijiečius kreipėsi A. Blužas, patikindamas, jog ne pastatytas kryžius, o žmonių atsivertimas į gyvą santykį su Dievu yra svarbiausias pasiekimas.


Kretingos neįgaliųjų draugija per rinkiminę ataskaitinę konferenciją vadovauti draugijai ir vėl išsirinko Antaną Juškėną, kuris ligi tol 4-erius metus buvo jos vadovas.

Draugijos vairą antrai kadencijai A. Juškėnui patikėjo 21 delegatas iš 24 išrinktų į konferenciją iš Kretingos draugijos, taip pat – Kartenos bei Darbėnų padalinių. Iš viso Kretingos neįgaliųjų draugijoje šiuo metu yra 134 registruoti jos nariai.

Konferencijoje taip pat dalyvavo svečių iš Kėdainių neįgaliųjų draugijos, buvo pakviesta ir Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkė Jelena Ivančenko.

„Ir toliau sieksime kuo daugiau judėti, keliauti, užsiimti įdomiomis veiklomis, dalyvauti visuomeniniame gyvenime, kad kuo daugiau neįgalių žmonių išvestume iš namų, iš vienatvės ir užsisklendimo. Kitaip sakant, sieksime, kad mūsų draugijoje ir toliau nebūtų „sąrašinių“ narių“, – apie tolimesnius siekius kalbėjo A. Juškėnas.

Jis sakė, jog artimiausias draugios renginys – gegužę išvien su Kretingos dienos veiklos centro bendruomene įvyksianti kelionė į Austriją. Išvyks 20 neįgaliųjų draugijos narių.

„P. n.“ informacija


Atnaujins Darbėnų gyvenvietę

  • Edita KALNIENĖ
  • Seniūnijose
Džiaugiamės, kad tokios investicijos ateina į mažuosius miestelius“, – taip apie planuojamą Darbėnų gyvenvietės atnaujinimą kalbėjo Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys.

Darbėnų miestelyje ketinama sutvarkyti pagrindinę Skuodo gatvę ir kitaip pagerinti gyvenvietės infrastruktūrą. Gyvenvietę planuojama kompleksiškai atnaujinti pagal Europos Sąjungos projektą, kurio vertė 857,6 tūkst. eurų, iš jų Kretingos rajono savivaldybės lėšos – 113,6 tūkst. eurų. Projektas turėtų būti baigtas iki 2020 metų gruodžio 31 d.

„Džiaugiamės, kad tokios investicijos ateina į mažuosius miestelius, tarp jų ir Kretingos rajono. Ankstesnių projektų metu iš dalies buvo sutvarkytas Darbėnų miestelio centras, parkas, bet trūko tų jungiamųjų grandžių, tokių, kaip tako į parką. Iš Savivaldybės biudžeto lėšų nebūtų galima to padaryti. Todėl ateinančios Europos Sąjungos lėšos mums leidžia tai įgyvendinti“, – taip apie naujausią projektą kalbėjo Darbėnų seniūnijos seniūnas Alvydas Poškys.

Projektas skirtas gyvenamosios aplinkos kokybei gerinti ir skatinti socialinę bei ekonominę plėtrą gyvenvietėse, turinčiose nuo 1 tūkst. iki 6 tūkst. gyventojų. „Būtų nuodėmė nedalyvauti. Jeigu yra galimybė tokias investicijas pritraukti į miestelį, reikia dėti visas pastangas, kad taip ir atsitiktų“, – apie apsisprendimą dalyvauti projekte pasakojo seniūnas.


Į projektą „Lietuvos balsas. Vaikai“ atvykusi Andriaus (iš kairės), Jurgitos ir Kristupo Kerulių šeima su dešimties mėnesių sesute.

Trylikamečio palangiškio Kristupo Kerulio kelionė projekte „Lietuvos balsas. Vaikai“, prasidėjusi dar praėjusių metų balandį, tęsėsi iki pat finalo. Pasirodymą aklosiose perklausose pradėjęs Bruno Mars daina „Billionaire“ vaikinas nurodė savo ateities svajonę: „Kada nors rinkti stadionus, ir geriausia net ne Lietuvoje, o JAV.“

Dalyvauja visa šeima

Dėl dalyvavimo projekte nedvejojo visa Kristupo šeima. „Anksčiau, kai žiūrėdavome kitų šalių vaikų pasirodymus „Youtube“ kanale, pagalvodavome, kaip gaila, kad Lietuvoje šio projekto nėra“, – pradžią prisiminė jo mama Jurgita Kerulienė.

Tam, kad galėtų pasirodyti finale, įvykusiame „Siemens“ arenoje, ir patekti tarp šešių geriausiųjų projekto „Lietuvos balsas. Vaikai“ dalyvių, reikėjo pereiti tris etapus – akląsias perklausas, trikovas ir pusfinalį.

Didžiausią įspūdį atlikėjui paliko pasirodymas finale, tačiau įsimintinų akimirkų – kur kas daugiau. „Patys gražiausi prisiminimai – iš repeticijų Vilniuje, siužetų filmavimų Kaune esančiame prekybos centre „Mega“, edukaciniame pramogų centre vaikams „Curiosity“. Tada su finalininkais buvome tiesiog vaikai, draugai, o draugystė, manau, tai ir bus pats vertingiausias dalykas, kurį aš gavau iš šio projekto“, – įspūdžiais dalijosi Kristupas.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas